Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
8
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Talent staat voor wendbaarheid
Anders werken

Talent staat voor wendbaarheid

Van organisaties wordt verwacht dat ze klantgericht handelen en daarbij steeds sneller inspelen op veranderingen. Veranderingen van klantwensen, in technologie en van hun omgeving. Doen ze dit niet, dan verliezen ze relevantie en leggen ze het uiteindelijk af. Om langdurig succesvol te zijn, is wendbaarheid steeds meer de norm geworden. Hoe krijg je zo veel mogelijk mensen daarin mee, vraagt Guido Heezen zich af op HR-Base.

Dit heeft ook consequenties voor medewerkers; zij zullen zich moeten mee-ontwikkelen met de organisatie. Collega’s die halverwege zo’n proces blijven hangen, verliezen niet alleen hun toegevoegde waarde. Ze kunnen zelfs belastend worden en de organisatieontwikkeling remmen.

‘Fit’ blijven

Dit is geen goed nieuws voor de organisatie. En voor de medewerkers in kwestie is het al helemaal vervelend. Niemand wil namelijk het gevoel hebben dat hij een blok aan het been is van de organisatie. Alle reden dus om medewerkers deelgenoot te maken van de veranderingen die op de organisatie afkomen. Om te verlangen dat ze ‘fit’ blijven. En om een eerlijk gesprek aan te gaan wanneer iemand zijn toegevoegde waarde verliest.

Struisvogels en angsthazen

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar de praktijk is aanzienlijk weerbarstiger. Daar zie ik vaak dat medewerkers die veranderingen heus wel aan zien komen, maar hun kop in het zand steken. Vaak uit angst of onwetendheid. Ook zie ik organisaties die het lastig vinden om voorheen goed functionerende medewerkers te vertellen dat er iets anders van ze verlangd gaat worden. Bijvoorbeeld door technologische veranderingen, een nieuwe omgeving of ander verdienmodel.

De personeel-spagaat

In dit proces zie ik vaak dubbelheid bij organisaties ontstaan. Aan de ene kant zitten ze met ‘achterstallig onderhoud’: medewerkers met wie ze niet zo veel kunnen. Aan de andere kant zoeken ze nieuw talent. Kortom: verborgen werkloosheid én schaarste binnen hetzelfde bedrijf. En dat geeft frictie.

Veelbelovend talent

Bij die zoektocht naar nieuw talent is het de kunst om veelbelovende medewerkers aan te trekken die een flinke tijd meekunnen. Die in staat zijn om maximaal te blijven presteren. Het is ontzettend belangrijk om deze medewerkers zo veel mogelijk in beweging te houden, waardoor hun inzetbaarheid voor de organisatie lang optimaal blijft.

Treurend talent, matige managers

Dat is wel echt wat anders dan de traditionele talent management-gedachte. Het oude ‘binden en boeien’-model, waarin medewerkers met het stempel ‘talent’ tegen elke prijs bij de organisatie moesten blijven. Waarin functionele groei werd beloofd en MD-klasjes werden ingericht. Waarbij talentvolle medewerkers tot hun eigen frustratie in virtuele wachtkamers terechtkwamen. Deze klassieke gedachte heeft eraan bijgedragen dat er inmiddels op bijna elk visitekaartje ‘manager’ staat.

Peter Principle

We zijn in een tijdperk beland waarin we meer leunen op techniek, waarin meer informatie in de frontlinie beschikbaar komt en waarin we minder fysieke command and control- structuren nodig hebben. Hierdoor komen we erachter dat de traditionele talent management-gedachte niet altijd het beste is voor organisaties. Veel zijn er topzwaar door geworden, vaak als gevolg van het ‘Peter Principle’: goede specialisten tot middelmatige managers promoveren, alleen om ze voor de organisatie te behouden.

Modernere benadering gewenst

Talent management vraagt dus om een modernere benadering: mensen binnenhalen die vanuit hun expertise zo lang mogelijk zinvol bijdragen; ook in tijden van transitie. Waarbij zowel de organisatie als de medewerkers ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Het vraagt ook om beheersing. Namelijk om medewerkers niet te snel in managementposities te stoppen, maar ze veel langer in hun specialisme te laten functioneren – misschien wel hun hele loopbaan.

Betweters eruit, kennisdelers erin

Dit vereist dat je medewerkers helpt bij hun inhoudelijke en persoonlijke groei, en ze niet uitsluitend functioneel laat groeien. Wie alleen op verticale promotie uit is, moet maar ergens anders tegen het Peter Principle aanlopen. Resultaat: een organisatie die minder wordt bemand met mensen die het vanuit hun positiemacht beter weten, en die meer leunt op collectief denkvermogen. Hoe mooi is dat in een tijd waarin je wendbaar moet zijn!

(Lees het hele artikel op HR-Base)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid