Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Talenten binden door ze te boeien
Achtergrond

Talenten binden door ze te boeien

HR-managers vinden het steeds moeilijker: personeel met talent binnenhalen en binnenhouden. Ongeveer gelijk met de vraag naar vast personeel loopt ook de spanning op bij HR. Een van de onderzoeken die dit laat zien werd uitgevoerd in opdracht van intermediair van administratieve en financial professionals Robert Half.

Negentig procent van de ondervraagde HR-managers vindt het steeds lastiger om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Bovendien maakt bijna twee op elke drie respondenten (63%) zich toenemend zorgen over het behoud van toppersoneel, nadat het eenmaal ‘binnen’ is.

Talent komt vast in dienst

Driewart van de Nederlandse HR-managers wil het komende halfjaar mensen in vaste dienst nemen. Het gaat ze dan vooral op het behouden van de mensen die ze al in dienst hebben, op tijdelijke of op vaste contracten. Dat is bijna de helft van de ondervraagden (44%) van plan. Veel HR-managers willen het komende halfjaar vooral nieuwe posities ontwikkelen, en daar vast personeel op zetten.

Technisch personeel moeilijk

Het grootste probleem bij deze plannen is het vinden van gekwalificeerd personeel. En dan vooral mensen met zakelijke, technische en/ of commerciele skills. Dit wordt door 58% van de ondervraagden aangegeven. Vooral het gebrek aan technische niche-deskundigen geeft hoofdbrekens. Daarnaast stelt 23% van de ondervraagde HR-managers dat de vraag naar goed gecertifiiceerd personeel groter is dan het huidige aanbod.

Verschillen binnen de generaties

Behoud van toptalent is de grootste uitdaging momenteel. Het gaat dan niet alleen om de jongere generaties, maar met name om de ervaren medewerkers die al jarenlang in dienst zijn. De heer S. Renken, directeur van Robert Half Nederland geeft aan: “Bedrijven dienen voor het behouden en werven van goed gekwalificeerd personeel in te spelen op de diverse prioriteiten van de generaties op de werkvloer. Uit de Salarisgids 2015 blijkt bijvoorbeeld dat het beloningspakket voor de jongere generatie nog steeds de voornaamste oorzaak is om een organisatie te verlaten, terwijl de oudere generatie meer waarde hecht aan carrièremogelijkheden. Een succesvol retentiebeleid houdt daarom rekening met verschillen binnen generaties.”

Carrièremogelijkheden

Talentvolle en gemotiveerde werknemers bepalen in belangrijke mate het succes van de onderneming. Het spreekt dan ook voor zich dat deze medewerkers koste wat kost behouden moeten blijven. Een van de belangrijkste factoren om talentvol personeel te behouden is het stimuleren van groei en ontwikkeling. Opleiding en training kan hierbij erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan cursussen persoonlijke effectiviteit of aan cursussen die de professionele vaardigheden van het talent verder ontwikkelen. Een andere manier is zorgen voor afwisseling tussen taken, functies en verantwoordelijkheden. Zet de talentvolle medewerkers op een bepaalde functie en wissel bijvoorbeeld om de week/ maand af met iemand van een andere afdeling. Dit geeft de motivatie en inspiratie van deze medewerkers een enorme boost.

(HR-Base, Michel Noij, bewerkt)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Arbeidsrelaties, Nieuws, Talentontwikkeling
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid