Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Talenten verlaten als eersten het zinkende schip…
Achtergrond

Talenten verlaten als eersten het zinkende schip…

demotie en afscheid nemen

Ervaren personeelsmensen kennen het effect: als er veel mensen tegelijk uit moeten, vertrekt een ander deel van het personeel uit zichzelf. Meestal zijn dat precies de mensen die u had willen binnenhouden. Een tegenvoorstel doen heeft meestal geen zin. Meestal niet. Wanneer dan wel?

De onrust in de arbeidsmarkt zorgt voor een opvallende tegenstelling in het gedrag van medewerkers. Aan de ene kant signaleren HR-managers dat het vrijwillig vertrek toeneemt, met als belangrijkste reden de angst voor ontslagrondes (42%). Aan de andere kant zien zij dat mensen blijven zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt. De HR-managers geven aan dat het grootste deel (65%) van de bedrijven bereid is om goede medewerkers een tegenvoorstel te doen. Dit blijkt uit Workplace Survey, een grootschalig internationaal onderzoek van Robert Half. De ervaring leert echter dat de meeste medewerkers een tegenvoorstel naast zich neer leggen.

Met lede ogen, maar vol begrip..
Bijna driekwart (71%) van de HR-managers is bezorgd dat hun toptalenten kiezen voor een nieuwe uitdaging. De belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek zijn:

  • bezorgdheid over de prestatie van het bedrijf (65%),
  • slechte werk-privé balans (47%),
  • stagnerende carrièrevooruitzichten (26%).

Opvallend is dat 69% van de HR-managers de redenen waarom werknemers vertrekken terecht vinden. Toch zorgen de vertrekkende toptalenten voor onrust en ziet 20% van de ondervraagden zich genoodzaakt om een tegenvoorstel te doen. Een aantrekkelijk tegenvoorstel wordt zelfs vaker dan vijf jaar geleden gezien als een belangrijk wapen in de ‘war for talent’. Toch leert de ervaring dat de meeste medewerkers dit voorstel naast zich neerleggen.

Aanbod moet op maat zijn
Blijft de angst bestaan, dan is een tegenvoorstel het laatste redmiddel voor bedrijven om een vertrekkende medewerker te behouden. Het is hierbij verstandig eerst na te gaan bij de medewerker wat de redenen voor vertrek zijn. Met deze informatie is het mogelijk om een tegenvoorstel te doen dat voor deze medewerker echt aantrekkelijk is. Hoe aantrekkelijker het voorstel, hoe groter de kans dat de medewerkers het tegenvoorstel accepteert. Een aantrekkelijk tegenvoorstel bestaat meestal uit:

  • meer flexibiliteit (45%),
  • een hoger salaris (44%) of:
  • extra verantwoordelijkheden (38%).

Veel minder vaak laten de talenten zich binden met een auto van de zaak (7%) of extra vrije tijd (12%).Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Het Nieuwe Werken, Langer werken, Talentontwikkeling, Uncategorized
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid