Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
5
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Talentmanagement is (lang) niet voor iedereen
Langer werken

Talentmanagement is (lang) niet voor iedereen

Nog niet een op elke drie werknemers heeft de indruk dat zijn werkgever bewust probeert om hem of haar zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Ruim een op elke vijf werknemers denkt dat zijn werkgever helemaal niets doet aan talentmanagement. Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van het jaarlijkse benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet.

Volgens ruim een op de vijf medewerkers (21%) doet hun werkgever helemaal niet aan talentmanagement, en 16 procent weet zelfs dat niet. Zij hebben geen idee of er beleid is voor talentmanagement is binnen de organisatie. Twee op elke drie medewerkers vindt dat zijn leidinggevende wel weet wat de persoonlijke ambities en talenten zijn. Maar iets meer dan de helft (53%) ervaart dat ze ook echt hierop worden ingezet.

Iedereen minstens een talent

HenkJan van Commenee, productmanager talentmanagement bij Raet is duidelijk de mening toegedaan dat iedereen talent heeft. En, zo stelt hij, “daarom is het van belang om het beleid voor talentmanagement op alle medewerkers te richten en niet enkel op de meest veelbelovende happy few”. Dat medewerkers dit wel zo ervaren, geeft volgens hem aan aan dat er werk aan de winkel is voor HR. “Maak talentmanagement meer zichtbaar in de organisatie en zoek samen met medewerkers naar hun kwaliteiten. Neem de natuurlijke talenten en persoonlijke drijfveren van medewerkers hierbij als uitgangspunt. Juist door hier het werk op af te stemmen en meer te denken in rollen in plaats van functies, functioneren medewerkers het best, leren zij het snelst en zijn zij het meest gelukkig en gemotiveerd.”

Relevant talent

Toch zijn er ook andere meningen over talentmanagement. De opvatting dat iedereen minstens een talent heeft is de inclusieve benadering. Boudewijn Overduin, oprichter van trainingsbureau Vergouwen Overduin noemt dat een van de valkuilen van talentmanagement. Dan bestaat er helemaal geen talent meer, stelt Overduin. Want talent bestaat juist omdat iemand door zijn aanleg en drijfveren iets bovengemiddeld goed kan. “Hier wordt talent hebben en talent zijn door elkaar gehaald. Iedereen heeft inderdaad wel ergens talent voor, maar de vraag is of dat talent ook onderscheidend en relevant is in zijn functie. Pas dan kan iemand ook talent zijn binnen de organisatie. Een werkgever heeft er immers weinig aan als een medewerker uitstekend kan neusfluiten of spijkerpoepen.”

Eens talent, altijd talent?

Ook de andere, exclusieve benadering van talentmanagement kent bezwaren. Ga je ervan uit dat maar een klein deel van de medewerkers, de ‘high performers’, bovengemiddeld presteert of een bovengemiddeld potentieel heeft, dan rijst de vraag: heeft deze organisatie dat talent nodig? Overduin ziet in de praktijk dat vooral de prestatie in de huidige baan bepaalt of iemand een A-speler wordt. Maar dat garandeert allerminst dat de sterspeler in een andere rol automatisch ook succes heeft.

Duidelijke visie en beleid

Effectief talentmanagement is volgens bestuurders een taak van HR. Bijna twee op elke drie bestuurders (64%) zegt het belangrijk te vinden dat HR zich hard maakt voor het formuleren van een duidelijke visie en het opstellen van een beleid op het gebied van talentmanagement. Misschien is niet zozeer de vraag wie talent heeft, maar waar in de organisatie u talent het meeste nodig heeft.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid