Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Terug naar het kantoor? Hier zijn 11 argumenten vóór!
Anders werken

Terug naar het kantoor? Hier zijn 11 argumenten vóór!

Modern gezond kantoorgebouw

Thuiswerken of op kantoor is al een hot topic sinds de opkomst van Het Nieuwe Werken. Sinds het massale, gedwongen thuiswerkexperiment door de coronacrisis worden de messen steeds verder geslepen. Met als hoogtepunt 28 juni, de dag waarop je officieel voor een deel weer terug mag naar de zaak. Maar wat vinden de ervaringsdeskundigen zelf? Marcelo Calbucci heeft thuiswerken jarenlang afgewisseld met de zaak. Hij gaat liever terug naar kantoor. En hij geeft er maar liefst 11 argumenten voor.

De voordelen van thuiswerken zijn wat nadrukkelijker belicht dan de nadelen, ook op deze website. Geven we schromelijk toe. Dus is het tijd voor een tegengeluid! Om te beginnen: thuiswerken is niet hetzelfde als Het Nieuwe Werken, zoals HNW-coryfee Henny van Egmond overtuigend heeft betoogd, dus dat is al een argument uit de handen van de voorstanders. Je bent niet (meer) modern bezig als je thuiswerkt, dat heeft er niets mee te maken.

Niet voor alles en altijd

Marcelo Calbucci zegt op het techplatform Geekwire dat hij al twintig jaar thuiswerken afwisselt met een bestaan als kantoorslaaf. Een ervaringsdeskundige bij uitstek dus, zou je kunnen zeggen. En ja, sommige werkzaamheden gaan thuis beter. Ook houdt hij thuiswerkend meer tijd over voor zijn gezin, en voor zijn kookhobby. Maar werk waarbij intensief samenwerken en overleggen nodig is gaat slechter vanuit (t)huis. Ook teambuilding verloopt lastiger.

11 Argumenten tegen thuiswerken

Zonder echt een voorkeur uit te spreken, geeft Calbucci toch vrij makkelijk 11 argumenten tegen thuiswerken. Zelf zet de auteur liever de resultaten voorop, en de werkomgeving moet daar optimaal bij aansluiten. Daar is vooral een flexibele houding en dito werkcultuur nodig, vindt hij. Maar te abrupte veranderingen leiden meestal tot catastrofes. Oordeel verder zelf.

1} Het sluit niet aan bij mijn werkverwachtingen.

Wie solliciteert bij een bedrijf, doet dat meestal niet omdat hij of zij graag alleen werkt. Samenwerken met anderen, met wie je normen, waarden en werkwijzen deelt, is vaak belangrijk om te kiezen voor een baan bij een bedrijf.

2} Minder sociale interactie.

Veel dingen die je samen kunt doen, kan je ook thuis alleen doen. Zoals koken, fitness, naar de film gaan, van de buitenlucht genieten. Maar toch doen we die activiteiten vaak liever samen. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen. Lang thuiswerken past daar niet bij.

3} Thuiswerken is een complexe verandering.

Beleid en werkinstructies schrijven over hoe een bedrijf kan thuiswerken is meestal vrij eenvoudig. Dit is ervoor nodig, dat moet je hebben. En de technische infrastructuur aanleggen of verbeteren gaat ook nog wel. Maar dan begint het echte werk: leren (samen)werken op afstand. Het moet in je professionele DNA gaan zitten.

4} Minder verspreiding en delen van kennis.

Bij elkaar zitten in een (kantoor)ruimte betekent dat je makkelijker iets vraagt aan een collega, of iets met hem of haar deelt. Met virtuele teams is de kans groter dat mensen iets missen, of zich zelfs vaker buitengesloten voelen. Is de ervaring van managers die middelgrote bedrijven op afstand hebben geleid.

5} Het bevordert ongelijkheid.

Hoe goed managers ook letten op elk teamlid elke dag, de werknemers die soms op kantoor (mogen of kunnen) zijn vallen meer op bij het management. Zij krijgen vaak de betere klussen, komen sneller in aanmerking voor promotie. Gebeurt bij elke organisatie die thuiswerkt, van incidenteel tot en met structureel, weet Calbucci. Uit het oog, …

6} Onboarding is lastiger.

Virtueel kennismaken met een nieuwe collega is heel iets anders dan hem of haar fysiek leren kennen. Die ervaring maken steeds meer gedwongen thuiswerkers nu mee. Nog afgezien van de praktische problemen, waaronder de inrichting van de thuiswerkplek. Op afstand aansluiten bij de bedrijfscultuur is lastiger en kost veel meer tijd.

7} Thuiswerken is lastig voor stagiares en nieuwkomers.

Vooral mensen die bij jou hun eerste werkervaringen opdoen hebben het lastig als ze dat op afstand moeten doen. Het grote voordeel van bij elkaar zitten in een ruimte of gebouw is juist die informele communicatie, op talloze momenten de hele dag. Newbies leren er snel heel veel van, over de manier van werken hier.

8} De bedrijfscultuur verwatert sneller.

Tegen de cultuur is geen strategie gewassen. Zo ongeveer bedoelde Peter Drucker het, met zijn uitspraak “Culture eats strategy for breakfast”. Calbucci haalt die uitspraak aan om te illustreren hoe snel en makkelijk thuiswerken de bedrijfscultuur kan veranderen. Er ontstaan veel sneller subculturen en tegenculturen, van mensen die elkaar online makkelijker vinden op (strijd)punten die, als we bij elkaar zitten in een ruimte, veel minder belangrijk aanvoelen. Denk aan de vele controverses die op social media snel uit de hand lopen.

9} Minder betrokken mensen (en managers).

Calbucci wijst erop dat leidinggeven op afstand nieuw is voor de meeste managers. Dus zijn de meesten er ook niet erg goed in. Terwijl de manager wel de belangrijkste link is met het bedrijf voor de thuiswerker. De weinige managers die wel goed zijn op afstand houden veel, en vaak contact met iedereen. Zo peilen ze de betrokkenheid van elke medewerker bij het bedrijf. Toch hou je online minder vaak contact met iedereen. De betrokkenheid lijdt daar onvermijdelijk onder. Niet alleen bij de medewerkers, ook bij de leidinggevenden zelf. En dat heeft het bovenliggende management niet altijd snel genoeg door, stelt Calbucci. Gevolg is een neerwaartse spiraal, met steeds meer mensen die minder geloven in ‘de zaak’.

10} Teveel afleiders.

Dit zal iedereen kunnen beamen die thuis heeft gewekt. Het aantal potentiële stoorzenders is oneindig als je thuiswerkt. Snacken, bingewatchen, jengelende kinderen, skinnydippende buren, luidruchtige openbare werken … Maar weinig mensen zijn gedisciplineerde zelfstarters met genoeg concentratievermogen om zich er helemaal niets van aan te trekken. Die afleiders beïnvloeden de kwaliteit van je werk.

11} Thuiswerken houdt nooit op.

Over de voor- èn nadelen van een strakke planning en dagindeling aanhouden bij thuiswerken hebben we het al vaker gehad. In de VS komt daar het probleem bij van samenwerken met mensen die in verschillende tijdzones leven. Iets dat hier alleen bij multinationals speelt. Het is op te lossen, maar alleen met vaak en veel overleggen.

Laat je gezicht zien op de zaak!

Vaker thuiswerken of juist niet? Oordeel zelf, zoals Calbucci al zei. Ons oordeel is: het is gunstiger bij (concentratie)werkzaamheden. Maar hoogstens twee tot drie dagen per week. En zeker niet voor altijd. Dus: laat je gezicht weer eens zien op de zaak! Als dat veilig kan, vanzelfsprekend.  Meer tips over de inrichting van het corona-kantoor vind je op arbo-online.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws

One reacties op Terug naar het kantoor? Hier zijn 11 argumenten vóór!

  1. Merita Rood

    ter informatie

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid