Stelling
"Ik denk dat een burnout-break effectiever is dan een lange behandeling."
7
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Teveel thuiswerken is ook niet goed
Het Nieuwe Werken

Teveel thuiswerken is ook niet goed

Al maanden breken onderzoekers en managers zich de hersens over de vraag: zijn thuiswerkers productiever dan mensen op kantoor? En, ongeacht het antwoord, waarom is dat zo? Het hangt niet zozeer af van wat je doet. Wie je bent is veel bepalender.

De (inter)nationale onderzoeken over productiviteit bij thuiswerkers buitelen over elkaar heen. Neem de MKB-Barometer van Teamleader, een leverancier van bedrijfssoftware – onder 300 Nederlandse zakelijke dienstverleners. Accountants, juristen, communicatiemedewerkers, architecten en financieel adviseurs – allemaal zagen ze hun productiviteit omhoog schieten in het afgelopen coronathuiswerkjaar. Waarom? Ze verspillen thuis minder tijd dan op kantoor. Zo zijn ze veel minder tijd kwijt bij de koffieautomaat, waar ze op kantoor een praatje maken met de collega’s. En werknemers zonder kinderen zijn thuis nog productiever. Logisch, niet?

Thuis niet minder productief

Goed, buitenlands onderzoek dan. Het Engelse onderzoekscollectief Work After Lockdown publiceerde gedegen onderzoek naar productiviteit in The Conversation gehouden onder 1085 Britse thuiswerkers. Productiviteit hebben ze gemeten als output per gewerkt uur, een gebruikelijke maatstaf onder econometristen. Ruim de helft (54%) krijgt thuis ten minste ‘iets meer’ werk af dan op kantoor. Tel daar de mensen bij op die geen verschil merken, en 90 procent vindt zijn eigen productiviteit niet minder geworden door thuiswerken.

Meer uren, minder productie

Maar er zijn ook tegengeluiden. Zoals grootschalig onderzoek bij 10.000 thuiswerkers van een Aziatisch IT-bedrijf. Ze bedenken en maken software en hardwaretoepassingen. Echte kenniswerkers, dus. Thuiswerkend maakten ze 30 procent meer werkuren, waarvan 18 procent buiten de normale werktijden. Toch daalde hun productiviteit met 20 procent per gewerkt uur.

Teveel coördinatietijd

De reden? Thuis hadden ze meer tijd nodig voor allerlei overleg dan op de zaak. En hielden ze dus minder focus- of concentratietijd over om productief te zijn. Volgens de onderzoekers hebben de managers die extra vergadertijd nodig om de werkzaamheden van alle thuiswerkers te coördineren. Opvallend daarbij was dat de ervaren werknemers thuis wel productiever waren. Kennelijk waren zij beter gewend aan de vergadercultuur.

Wegen de nadelen op tegen de voordelen?

En dan is er de blog van gevierd managementauteur en onderzoeker Arthur C. Brooks in The Atlantic. Brooks haalt diverse onderzoeken aan waaruit zou blijken dat tweederde tot 70 procent van de mensen die het afgelopen jaar moesten thuiswerken meer last hebben gehad van de nadelen dan van de voordelen. Een op drie overweegt op te zeggen als ze niet meer terug mogen naar de zaak. Net zo’n hoog percentage kreeg burn-outverschijnselen na enkele maanden geforceerd thuiswerken. Bij ons hoor je ook omgekeerde geluiden. Een kwart van de thuiswerkers gaat op zoek naar een andere baan als ze weer fulltime op kantoor moeten werken.

Het omslagpunt van thuiswerken

Er zijn zeker wel voordelen van thuiswerken, erkent Brooks. Zo kan 4 of 5 dagen per week forenzen ook bijzonder stressy uitpakken. Maar die vallen weg tegen de nadelen als je het meer dan 15 uur per week doet. Ook dat baseert hij op wetenschappelijk onderzoek (uit 2015 nota bene). Wat is dan het grootste nadeel van thuiswerken? Eenzaamheid door sociaal isolement. Teveel mensen die te lang gedwongen thuiswerken kan net zo’n gezondheidscrisis opleveren als een zeer besmettelijk virus.

Thuiswerkers gaan makkelijker verder?

Algemene conclusies trekken over het (on)nut van thuiswerken is zo goed als onmogelijk, lijkt het. Zo hebben de Engelse onderzoekers verder gezocht naar de redenen waarom sommige mensen duidelijk beter kunnen thuiswerken. En daarbij minstens zo productief zijn dan op kantoor. Ze hebben vooral gekeken naar de aanpassingsvaardigheden bij thuiswerkers – de mate waarin ze hun concentratiewerk weer kunnen oppakken na een verstoring. Naar eigen zeggen had 83 procent daar geen moeite mee. Ook had bijna niemand moeite met langdurig werken aan een concentratietaak, waarbij ze geen last hadden van afleidende gedachten.

3 essentiële vaardigheden voor goede thuiswerkers

Voor bijna alle thuiswerkers was de vrijheid om het werk grotendeels zelf in te delen erg belangrijk. Deze 3 vaardigheden: autonoom kunnen werken, langdurig kunnen focussen en snel opnieuw concentreren na een verstoring leiden tot meer productiviteit per gewerkt uur, stellen de onderzoekers.

Langdurig volledig thuiswerken niet aanbevolen

Zoals deze onderzoekers ook suggereren leidt gedwongen thuiswerken tijdens een lockdown veel sneller tot mentale problemen. Waaronder eenzaamheid door het gedwongen isolement, geldzorgen en angst om besmet te raken. En dat zal op langere duur waarschijnlijk de mentale gezondheid en productiviteit aantasten. Vooral bij werkenden die samen met anderen tot hun beste resultaten komen, of daar grotendeels van afhankelijk zijn.

Let op het sociale dier

Fulltime thuiswerken is niet ideaal, dat vindt driekwart (73%) van de ondervraagden in het Britse onderzoek. Koppel dat aan de bevinding dat de voordelen van thuiswerk na 2 werkdagen niet meer opwegen tegen de nadelen en je snapt waarom de discussie nu vooral gaat over 2 of 3 dagen terug naar de zaak. Waarbij de contactberoepen eerder naar 4 of 5 dagen zullen gaan, en de analytische types het bij 2 dagen zullen houden. Maar het antwoord op de vraag: wie werkt waar het beste? Dat hangt sterk af van de persoon zelf. En de mate waarin hij of zij kan beschikken over de 3 essentiële vaardigheden van thuiswerkers. Waarbij ook voor hen geldt: alle mensen zijn sociale dieren.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid