Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Thuiswerken blijft lastig
Anders werken

Thuiswerken blijft lastig

Thuiswerken, het blijft lastig. We kennen de basisprincipes nu wel: dagindeling maken, erop letten dat je voldoende pauzes neemt en beweging krijgt. En dat je contact houdt met de collega’s. Toch blijkt uit onderzoek van Capterra dat veel thuiswerkers zich nog niet erg goed houden aan die basis voor gezond thuiswerken.

Om te beginnen met het begin: de dagplanning. Maak een goede, strakke en volledige dag- en weekplanning, adviseren de meeste thuiswerkexperts. Waaronder TNO. Met langere en korte micropauzes, en privé-momenten erin, en tijden voor ontmoetingen met gezinsleden. En concentratietijden, enkele uren per dag waarop je echt niet gestoord mag, kunt en wilt worden. Bespreek deze planning minstens eenmaal per week met je leidinggevende.

Een planning maakt veel duidelijk

Helaas maakt maar 27 procent van de thuiswerkers een dagplanning, blijkt uit het onderzoek. Jammer, want zo’n planning geeft door zijn duidelijkheid rust. Ook aan de collega’s en de leidinggevende. Bedrijf en medewerker weten dan van elkaar weten wat ze mogen verwachten. En de thuiswerker weet beter wanneer hij kan stoppen omdat hij dan ‘genoeg’ heeft gedaan. Ook zou maar 42 procent zorgen dat hij en zij voldoende beweging krijgt elke dag. Dan bedoelen we minstens 1 (lunch)wandeling of fietsrit buiten. In ieder geval ergens anders dan op de werkplek. Bijna de helft (48%) heeft wel minstens één zo’n sessie buitenshuis per dag.

Inrichten, die werkplek!

Dan de echt geschikte werkplek. Een goede bureaustoel en een stevige werktafel van voldoende afmeting is wel het minste. Liefst met voldoende afmetingen zodat je (rand)apparatuur, papieren en andere onvermijdelijke parafenalia goed kwijt te kunnen. Zet het beeldscherm recht voor je, stel bureau en stoel zo op elkaar af dat je met ontspannen schouders kan werken, of ondersteun de armen zo goed als dat lukt. Zorg dat de ellebogen dicht bij het lichaam blijven bij muisgebruik. Volgens Capterra zou maar 28 procent van de thuiswerkers ooit instructies of uitleg hebben gekregen over de ergonomische inrichting van de werkplek thuis. TNO geeft een beknopt en begrijpelijk overzicht.

Take a Break!

Wie van de thuiswerkers stopt er (bijna) altijd op min of meer vaste tijden? Minstens elke 50 minuten een micro-pauze van een halve tot hele minuut, en 2 keer per dag een langere pauze buitenshuis. Maar ook: stoppen op vaste eindtijden, de computer en andere werkapparatuur uitzetten, en het werk beëindigen. Liefst met een vast ritueel. Rond 31 procent van de thuiswerkers zegt dat ze vaste werk- en stoptijden kunnen hanteren. Het helpt de meeste (gedwongen) thuiswerkers enorm als ze min of meer vaste werktijden aanhouden, of werkende perioden elke werkdag.

Contact houden, liefst op allerlei manieren

Contact houden met de virtuele collega’s via sociale activiteiten? De belangstelling hiervoor neemt af. Maar 22 procent doet er nog aan mee. Misschien is de lol wat af van de virtuele competities, de koffierondjes en de vrij-mi-bo’s achter het eigen scherm. Toch blijft ‘gewoon’ contact houden belangrijk. Zeker met collega’s die in dezelfde situatie zitten. Wissel tips uit. Informeer of je collega alles geregeld krijgt en het werk aankan en help elkaar indien nodig. Gebruik niet alleen videoconferenties hiervoor, pak ook ‘gewoon’ weer eens de telefoon. Dat ‘praat’ vaak toch een stuk makkelijker dan via het toetsenbord over een communicatie-app.

Meer informatie?

Als 7 van elke 10 thuiswerkers ook na de coronacrisis minstens deels wil blijven thuiswerken, is het belangrijk om thuiswerken goed te regelen. Meer over de basis van thuiswerken vind je in dit artikel. Wie denkt dat zijn of haar eigen thuiswerken nog beter kan, slijpt zijn werkwijze fijn met deze 10 tips voor het betere thuiswerken op de langere duur.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid