Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Thuiswerken is een blijvertje
Het Nieuwe Werken

Thuiswerken is een blijvertje

Thuiswerkers

Thuiswerken: de een haat het, de ander heeft veel minder bezwaren. Vond in april nog maar een kwart van alle werkenden het een zegen, nu denkt 44 procent er zo over. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Van alle tien miljoen werkenden is nu 48 procent vaker vanuit huis aan het werk. Dat is 6 procent minder dan aan het begin van de crisis. Vooral fulltime thuiswerken is enorm toegenomen sinds de coronacrisis; dat aandeel ging van 6 naar 39 procent. Ook vergadert 30 procent vaker op afstand. De thuiswerkers zijn zelf 10 procent positiever geworden over hun status: 71 procent waardeert deze werkstijl nu, tegen 61 procent eind maart.

Thuiswerken meestal geen probleem

De meeste mensen zeggen dat thuiswerken ze gemakkelijk afgaat, ook al hadden ze er vòòr maart weinig ervaringen mee. De werkplek en de ICT is meestal van voldoende kwaliteit, en ook ook over de samenwerking met collega’s en hun werkgever zijn de meesten te spreken.

Online vergaderen is productief

Ook met vergaderen op afstand hebben de meeste mensen goede ervaringen. Iets meer dan de helft (55%) van de ondervraagden vindt online vergaderen net zo productief als fysiek overleg. Eind maart was dat nog 43 procent. Dat we ook na de coronacrisis op afstand blijven vergaderen verwacht zelfs 60 procent, kort na de uitbraak was dat nog 35 procent. Wel vinden de meesten het vooral geschikt voor vergaderingen met directe collega’s.

Nadelen van thuiswerken

Maar er zitten zeker ook nadelen aan thuiswerken, en dat beseffen de ondervraagden. Zo heeft een op de drie thuiswerkers (36%) problemen met het vinden van een goede privé-werkbalans, en 17 procent heeft lichamelijke klachten door thuiswerken. Meestal komt dat door meubilair dat niet goed past, of een werkplek met teveel afleidingen. Bijna een op de tien ondervraagden kampt met psychische klachten door thuiswerken. Teveel werken en te lang doorgaan zijn belangrijke oorzaken. Wie moeite houdt met grenzen trekken kan er zelfs een burn-out door krijgen.

Dit blijven we doen!

Vooral automatiseerders en mensen in de ICT verwachten ook na de coronacrisis vaker te blijven thuiswerken. Werknemers binnen de gezondheidszorg, onderwijs en wetenschap zijn minder positief over thuiswerken en de grote meerderheid wil er dan ook zo snel mogelijk weer van af.

Vooral voor hoger opgeleiden

Thuiswerken is dan ook niet voor iedereen geschikt, en zeker niet voor elk beroep. Wie dat zelf niet zo merkt, kan kijken naar het onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nationale Vacaturebank en Intermediair. Vooral hbo’ers en wo’ers lukt het wel om thuis te werken. Van hen doet ruim de helft (55%) dat zonder problemen. Van de werkenden met een mbo-opleiding is slechts 31 procent in staat om thuis te werken. Met een vmbo-opleiding lukt maar 7 procent dat; waarschijnlijk omdat het werk er niet geschikt voor is.

Jongeren zijn thuis productiever

Van de ondervraagden die thuiswerken zegt de meerderheid dat de samenwerking met collega’s er niet onder lijdt. Ook zegt 35 procent dat ze thuiswerkend productiever zijn dan op het werk. Maar leeftijd speelt hierbij een grote rol. Van de mensen tussen de 18 en 30 jaar oud geven de meesten aan nu productiever te zijn. Bij de groep tussen 30 en 45 zie je dat zij juist het minst productief zijn thuis.

Minder files, minder OV

Nog een positief effect van het vele gedwongen thuiswerken is elke ochtend en avond te horen aan de fileberichten op de radio. Toch is dat waarschijnlijk geen blijvertje. Want het openbaar vervoer krijgt een flinke knauw als we blijvend vaker thuiswerken. Na de crisis wil 28 procent van de OV-forenzen minder met het openbaar vervoer reizen. Acht procent gaat juist vaker in bus, trein of metro na de crisis. Per saldo dus 20 procent minder OV-forenzen, volgens dit onderzoek. De fiets is veel populairder geworden door de crisis: 52 procent van de mensen die nu vaker fietst blijft dat doen.

Vakantie dicht(er) bij huis

En wat doen we met de vakantie? Ruim de helft (57%) blijft in eigen land dit jaar. En 40 procent zoekt iets binnen Europa. Maar 3 procent van de vakantiegangers reist naar bestemmingen op andere continenten. Vorige jaren waren dat er tweemaal zoveel. Van de Nederlanders die in het buitenland vakantie vieren gaat 64 procent met de auto en 28 procent met het vliegtuig. In 2018 was dit volgens het volgens het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) respectievelijk 53 en 37 procent.

Meer?

Lees het hele onderzoeksrapport op KiMnet!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid