Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
24
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken ‘Thuiswerken is psychisch belastend’
Langer werken

‘Thuiswerken is psychisch belastend’

Massaal thuiswerken als maatregel in de strijd tegen het coronavirus zorgt voor onzekerheid en angst en gaat ten koste van de psychische gezondheid van het personeel. Dat stellen de arbodiensten ArboNed en Arbo Unie.

Thuiswerken is voor de meeste werkenden in Nederland enorm wennen, stelt ArboNed-psycholoog Jan Machek. Naast alle gezondheidsklachten door het coronavirus, meestal nek- en schouderklachten door minder ergonomisch kantoormeubilair, vervaagt ook de grens tussen privé en werk. Daardoor kan geen psychologische afstand worden genomen van werk en is privé niet langer een plaats voor uitsluitend rust en herstel. De arbodiensten wijzen ook  op de economische gevolgen van de pandemie, waardoor mensen bang raken om hun baan te verliezen.

Te lang doorgaan

Daarnaast maken thuiswerkende mensen al snel extra uren, aldus Machek. “Als je thuis de laptop om 17.00 uur dichtklapt, is er niemand die heeft gezien dat je werkelijk een volle dag hebt gewerkt. Je wil niet gezien worden als iemand die er de kantjes van afloopt, dus zien we dat mensen geneigd zijn meer uren te werken.”

Te weinig afstand van het werk

Arbo Unie merkt daarnaast op dat in sommige sectoren juist nu harder moet worden gewerkt. Te veel bezig zijn met je werk is problematisch, vindt Machek. Het hoofd blijft alert en het lijf blijft stresshormonen produceren. Dat kan de nachtrust verstoren. Vooral omdat werknemers al voor een extra uitdaging staan om een nieuwe balans in hun werk te vinden, nu leuke elementen zoals sociale steun weg zijn gevallen. Arbo Unie benadrukt dat dagelijks contact met collega’s belangrijk is voor de mens, die een sociaal wezen is.

Scherpe grens

Het advies van ArboNed aan de werkenden: “Trek scherp de grens. Niet alleen wanneer je werkt, maar ook wáár je werkt.” Het is dus geen goed idee om in je slaapkamer te werken, vindt de arbodienstverlener. Na verloop van tijd ervaar je de werkstress elke keer als je de slaapkamer weer binnenkomt. Het slaapt minder rustig als je slaapkamer je werkkamer is geworden.

Belangrijke rol leidinggevenden

Leidinggevenden moeten blijven letten op hun thuiswerkende mensen, vinden de organisaties. Werkgevers kunnen in deze lastige tijden houvast en steun bieden en daarmee angstgevoelens verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van structuur op de (thuis)werkdag, en met het delen van relevante informatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws

One reacties op ‘Thuiswerken is psychisch belastend’

  1. N. de Groot

    Jammer dat er geen aandacht wordt besteed aan de partners van de thuiswerkers: ook zij moeten hun hele dagritme over de kop gooien en rekening houden met de thuiswerkers. Zo mogelijk nog stressvoller, omdat zij geen collega’s en leidinggevenden hebben, die checken of alles nog een beetje lukt.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid