Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsvoorwaarden Thuiswerken lokt overwerken uit
Arbeidsvoorwaarden

Thuiswerken lokt overwerken uit

Zo ziet stress eruit

Ruim 60 procent van de werknemers maakt elke week overuren. Bijna een kwart maakt elke week 6 tot 10 uur extra zonder betaling. Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021 uitgevoerd door salarisverwerker ADP. Tendens van het overwerk: stijgend, sinds de coronacrisis.

We zijn niet het enige land met veel overuren. In andere landen werken nog meer mensen extra: 80 procent werkt elke week gemiddeld 9 uur over. Thuiswerkers maken wat meer overuren dan de mensen die op locatie werken: 9,4 tegenover 8,7. Maar hybride werkers maken de meeste overuren: bijna 10 per week. Dit zijn gemiddelden, gemeten over de hele wereld.

Drempel verlaagd

‘De coronacrisis en het massale thuiswerken lijken de drempel voor overwerken te verlagen’, concludeert directeur Martijn Brand van ADP. Bovendien stoppen veel thuiswerkers een deel van de tijd die ze overhouden door wegvallende reistijd in extra werkuren. ‘Het is natuurlijk eenvoudiger om thuis iets vaker de laptop te openen of de tijd die je anders kwijt bent aan het reizen naar kantoor nog even door te werken. Ongemerkt kan dit al snel oplopen.’

Onzekerheid doet meer overwerken

Daarnaast zijn economische onzekerheid en angst voor baanverlies redenen voor veel werknemers om wat extra uren te maken. ‘Werknemers hopen op die manier te laten zien dat zij van extra toegevoegde waarde zijn voor de werkgever”, denkt Brand.

Wie werkt over?

Jongvolwassenen tussen 18 en 34 jaar maken de meeste overuren. In deze leeftijdsgroep werkt 85 procent over. Onder de 55-plussers is dat ‘maar’ de helft. In essentiële sectoren als zorg, IT en telecom maken werkenden de meeste overuren. Fulltimers zijn meer geneigd om (nog) meer uren te maken dan mensen die parttime werken.

Corona lokt overwerken uit

Al in 2017 maakte 2 van elke 3 werknemers regelmatig overuren. Het gemiddelde was toen al 6 uur per week. Sinds de coronacrisis stijgt het aantal uren dat mensen extra werken snel toe. In 2018 maakte één op de vijf Nederlandse werknemers al tussen 6 en 10 overuren per week. Sinds 2020 maakt een kwart van de Nederlanders met een baan zulke overuren. Het percentage Nederlandse medewerkers dat gemiddeld 10 uur overwerkt is al enkele jaren 10 procent. De echte die hard werkt gemiddeld 26 uur onbetaald over. Dat geldt voor 5 procent van de Nederlandse beroepsbevolking.

Nadeel van hybride werken

Martijn Brand noemt de stijging van het aantal mensen dat overwerkt zorgelijk. Werkgevers die teveel vragen van hun mensen lopen groter risico op overspannen medewerkers en verminderde arbeidsproductiviteit, denkt hij. Over die productiviteit maken de mensen die hybride werken zich de meeste zorgen. Van hen vindt 15 procent het lastig om net zo productief te blijven als ze afwisselend op de zaak en thuis werken. Brand: ‘Op basis van deze cijfers kunnen we dus niet zomaar aannemen dat hybride werken het beste uit twee werelden samenbrengt.’

Werk-privébalans blijft goed

Te veel overwerk kan leiden tot meer stress, een lagere arbeidsproductiviteit en ook tot meer fysieke problemen. Toch voelt 80 procent van deze noeste werkers zich gezond tot zeer gezond. Ook de werk-privébalans lijkt sinds de crisis niet verslechterd: 9 van elke 10 werknemers vindt dat evenwicht niet slechter geworden. Dat is vergelijkbaar met 2019.

Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet bevat geen bepalingen voor overwerk. Regels voor overwerk worden geheel aan CAO-onderhandelingen overgelaten. In cao’s kunnen dus regels zijn opgenomen over de vergoeding boven een aantal uren extra werk per week of maand. Werken op bijzondere tijdstippen, zoals zondags en ‘s nachts, en in bijzondere diensten is alleen toegestaan als dat is afgesproken in een CAO, met de or of personeelsvertegenwoordiging of met een individuele werknemer. Daarnaast moet de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dat noodzakelijk maken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsvoorwaarden, Balans werk-privé, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid