Stelling
"Wie het vaak te druk heeft, kan niet prioriteren"
8
12
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Thuiswerken met de kinderen, hoe doe je dat?
Anders werken

Thuiswerken met de kinderen, hoe doe je dat?

De vakanties zijn afgelopen, maar de lockdown nog niet. Dus is thuiswerken met de kinderen voor veel werkende ouders opnieuw een dagelijkse realiteit. Proberen om tegelijk een goede werknemer en een verantwoordelijke ouder te zijn valt niet mee. Sterker nog, je kunt er flink gestoord van worden. Zeggen Gaelle Blake en James Milligan, in een artikel vol adviezen aan werkende ouders op Hays.

Tegelijk een goede ouder en werknemer zijn kan zò uitzichtloos onmogelijk lijken dat je er een burn-out door kan oplopen, stellen de auteurs. Wie zijn of haar schouders ophaalt onder het motto ‘het moet nu eenmaal’ merkt vroeger of later dat minstens één van beide levens er flink onder te lijden heeft. Daarom komen ze in hun artikel met niet minder dan 7 uitgebreide aanbevelingen (soms met varianten) hoe je als thuiswerkende ouder(s) beide verplichtingen toch zo goed mogelijk kunt combineren.

7 Tips voor thuiswerkende ouders

De eerste aanbeveling sluit aan bij de belangrijkste tip voor alle thuiswerkers: ontwikkel een goede planning, en hou daaraan vast. Zo ontstaat een herkenbaar ritme voor iedereen in huis. Een ritme dat de meesten prettig, of ten minste acceptabel zullen vinden.

1} Ontwikkel een prettig dagritme voor de hele dag.

Blake en Milligan pleiten ervoor om de hele werkweek in te delen in verschillende tijdszones. Waaronder drukke concentratietijden, tijden voor routineuze klussen (zoals opruimen), ontspanning na een periode van hard werken, familietijden (met elkaar leuke dingen doen), en ook één-op-ééntijden, of spreekuren als je meer dan een kind hebt dat (ook) thuis naar school moet. Vooral bij oudere kinderen schiet de aandacht van de thuiswerkende ouder(s) er nog weleens bij in, omdat het lijkt alsof ze zichzelf wel redden. Doe ook met hen iets samen dat niets te maken heeft met werk of school, stellen de auteurs voor.

2} Hou de vinger aan alle polsen.

Vraag regelmatig aan iedereen hoe het gaat. Lijkt simpel en vanzelfsprekend, maar vaak vergeten drukke, werkende mensen om dat regelmatig te vragen aan iedereen in het gezin of huishouden. Vooral luisteren, en niet direct klaar staan met oplossingen of oordelen is het belangrijkste doel van deze korte gesprekken die je ook het beste 1 op 1 kunt houden. Net zoals de belangstellende gesprekken die je hebt met je manager (als het goed is).

3} Creëer fysieke werkruimtes.

Met het hele gezin aan de eet- of keukentafel zitten werken en leren lijkt gezellig, maar het gaat meestal niet lang goed. Iedereen heeft een aparte ruimte nodig om zich goed te kunnen concentreren. Dat geldt voor werkende ouders, maar ook voor schoolgaande kinderen. Respecteer dus altijd een gesloten deur, en sta erop dat mensen eerst kloppen voordat ze een kamer ingaan.

4} Toon begrip voor overschrijdingen.

Een jengelend kind of hardop telefonerende partner door een videomeeting heen is irritant, maar soms onvermijdelijk. Een troost: bijna elke thuiswerker maakt dat weleens mee. Net zoals borende buren, bellende bezorgers en gemeentewerken voor de huisdeur. Dreigen er verstoringen, meld dat het liefst aan het begin van de vergadering. Dat voorkomt irritatie omdat mensen niet weten waar het vandaan komt.

5} Blijf bewegen!

Een klassieker voor elke thuiswerker: elke dag voldoende bewegen (minstens een halfuur, liefst in het groen). Het vermindert gevoelens van onrust, irritatie en stress. En het is uitstekend voor je concentratievermogen en nachtrust.

6} Vergeet je rust- en vrije tijden niet.

Zelfs met gesloten grenzen en de opdracht om zo min mogelijk te reizen moet de persoonlijke batterij regelmatig worden bijgeladen. Blake en Milligan omschrijven een manier van thuis op vakantie gaan die ook wel ‘staycation’ wordt genoemd. Computers en andere digitale apparaten uitzetten, en de dag op een (heel) andere manier vullen dan tijdens een normale werk- en schooldag. Vooral dat laatste: doorbreken van de routine is erg belangrijk voor het vakantiegevoel, dat je zo ook thuis kunt krijgen.

7} Aardig blijven!

Voor iedereen is dit een abnormale tijd, en we hebben allemaal andere manieren waarmee we omgaan met die stress, benadrukken de auteurs. Toch is er iets dat we allemaal moeten doen: elkaar zo veel mogelijk de ruimte geven. Letterlijk en figuurlijk, door begrip te tonen voor de worsteling die iedereen momenteel doormaakt. Een crisis zoals deze kan ook de unieke band tussen gezinsleden versterken, aldus Blake en Milligan.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid