Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Thuiswerken voor dummies
Langer doorwerken

Thuiswerken voor dummies

verveelde werkneemster

We moeten zo veel mogelijk thuiswerken. In sommige bedrijven kan iedereen dat ook. Maar lang niet iedereen is thuiswerken gewend. Dat levert veel interessante ervaringen op, van mensen die ‘het’ voor het eerst langere tijd doen. Cameron Albert-Deitch verzamelt al enkele jaren ervaringen van deze mensen, voor het platform Inc. Een impressie van veel gemaakte fouten, en vaak gekozen oplossingen.

Er is een groot verschil tussen praten, denken en filosoferen over thuiswerken en .. thuis werken. Constateert Deitch, en iedereen zal dat direct met hem eens zijn. Er zitten allerlei strategische en tactische aspecten aan, zoals dataveiligheid, ergonomie, leiding geven aan een team dat verspreid over vele kilometers op afstand zit. En ook praktische (operationele) kwesties als werktijden, bereikbaarheid en persoonlijk contact houden met collega’s.

Discipline helpt (echt!)

Deitch verzamelt al jaren allerlei ervaringen van thuiswerkers. Vorige week hield hij een informeel onderzoek onder ervaren thuiswerkers en newbies die er (noodgedwongen) net aan zijn begonnen. Voor typische beginnersongemakken vroeg hij advies aan doorgewinterde thuiswerk-rotten. Die ongemakken groepeerde hij in drie soorten. De rode lijn in alle oplossingen? Discipline.

1e vraagstuk: Hoe blijf ik productief de hele dag?

Onervaren thuiswerkers bekruipt een ongemakkelijk gevoel als ze enkele uren bezig zijn. Ze hebben de indruk dat alles ze meer tijd kost dan op het werk, of op kantoor. De eerste dagen komt dat omdat de apparatuur of de ergonomie nog niet goed werkt. Maar soms houdt het gevoel langer aan. Deze mensen hebben de indruk dat ze vaker hun planning in de gaten moeten houden om alles op tijd af te krijgen. Ook worden ze snel afgeleid door nieuwshonger en snackhonger, en hebben ze vaak zin om iets over hun werk met anderen te delen.

Oplossing: Doen alsof je op je werk bent.

Het meest gehoorde advies is toch het beste. Doe net als op elke werkdag. Dus: op tijd normaal aankleden, en richt je werkplek net zo in als op het werk. Zover dat mogelijk is, uiteraard. Dus niet werken vanaf de bank met een laptop, maar achter een fatsoenlijke tafel, bureau of werkbank en zitten op een zo passend mogelijke bureaustoel. Heb je die niet, dan kan ophogen van een (hoge) zit- en eetkamerstoel met kussens een oplossing zijn. Doe verder alles hetzelfde als op je werk, inclusief pauzes en snacks. Alles wat je niet hebt op je werk, moet er ook niet zijn als je thuiswerkt – geen kinderen en wasmachines dus. Alle stoorzenders radicaal uitbannen. Geen tussendoortjes op de TV of op social, behalve op enkele vaste tijden. Na een week zal je opvallen dat je meer werk af krijgt in minder tijd. Benut die tijd voor meer beweging en sport. Dat komen langdurige thuiswerkers tekort.

2e vraagstuk: Verbonden blijven

Thuiswerk-newbies missen vaak het informele contact met collega’s. Social en instant messaging-apps werken toch niet hetzelfde als een terloops-grappige of relativerende opmerking naar een collega die naast je zit of staat, over domme vragen en verzoeken van klanten en collega’s, onmogelijke eisen van managers, krappe deadlines, ontbrekende steun en waardering en haperende of onhandige software.

Oplossing: vaker communiceren, wel op vaste tijden.

Een kwartier wachten met het antwoord op een mail of app van iemand die ook op het werk zit vinden de meeste mensen normaal. Maar als je thuis werkt, vindt de andere kant die reactietijd vaak al te lang. Wie op afstand werkt, moet sneller en alerter reageren op mails en andere oproepen van collega’s. Dat vinden zij, vooral. Werk je wel? Toch kan dat je werkritme en concentratietijden flink verstoren. Daarom het advies om met enige regelmaat, bijvoorbeeld elk uur, een kwartiertje te nemen voor een korte onderbreking, voor antwoorden en het bevredigen van die onvermijdelijke nieuwshonger.

3e vraagstuk: Wat beter op jezelf letten.

Beginnende thuiswerkers willen eigenlijk te snel aan de gang gaan. Ze improviseren wat meubilair, stapelen wat kussens en dozen op elkaar, sluiten de noodzakelijke randapparaten aan en draaien maar. Na enige tijd (soms dagen) krijgen ze pijn in nek en schouders. Ze hebben het gevoel dat ze ontploffen van al dat snacken, en te vaak te veel eten op rare tijden. De gezonde bedrijfslunch is opeens compleet verdwenen. Net zoals de andere goede voornemens, waaronder meer bewegen op een dag en stoppen met roken.

Oplossing: normaal blijven doen.

Vreemde ogen dwingen veel mensen om zich een beetje ‘normaal’ te blijven gedragen. Dat gaat op het werk een stuk makkelijker dan alleen werkend, thuis. Dan moet je die controle zelf doen. Het begint al met de werkopstelling. Ga er niet vanuit dat je het direct al goed doet. Blijf die opstelling verbeteren, tot je perfect zit in houdingen die je lang kunt volhouden zonder (zelfs maar vage) pijnklachten. De lunchpauze moet je echt in ere houden, niet achter je beeldscherm of zelfs maar op je werkplek. Ga ergens anders heen, in huis of op het balkon. Laat die telefoon liggen. Hou elke dag zo veel mogelijk dezelfde werktijden aan. Heb je de eindtijd bereikt, stop er dan mee. Zorg voor genoeg beweging, voor, tijdens en ook na de werkdag. Thuiswerkers zitten al lang genoeg stil.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid