Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Tien tips om werkdruk de baas te blijven
Achtergrond

Tien tips om werkdruk de baas te blijven

ac48d252c8aef127fc3d1843b7f16981Op een goede manier omgaan met werkstress heeft alles te maken met keuzes. Pak je de telefoon wel of niet op? Welke werkzaamheden neem je aan? Hoe ga je om met ergernissen? Geert Teunissen, directeur van opleidings- en trainingsbureau DOC Nederland, geeft tien tips om de juiste keuzes te maken en werkdruk te voorkomen.

1. Trek werkzaamheden niet te snel naar je toe

“Als je een nieuwe opdracht krijgt, moet je jezelf eerst afvragen of je daar wel genoeg tijd voor hebt. Zo niet, dan moet je de opdracht overlaten aan een collega. Mensen hebben vaak de neiging om alles zelf te willen doen, want ‘anders moet ik het weer uitleggen aan mijn collega en dat kost meer tijd dan het zelf doen.’ Fout. Eén keer iets uitleggen aan een collega kost minder tijd dan wanneer het op je eigen bordje terechtkomt.”

2. Zorg voor een goede verhouding met je collega’s

“Werkstress voorkomen begint met een goede sfeer op de werkvloer. Als je bij je collega’s terecht kunt, is het gemakkelijker om toe te geven dat iets je niet lukt. Dan kun je samen een oplossing vinden.”

3. Maak je eigen keuzes
“Als je constant door een ander laat kiezen, dan raak je in de stress. Maak je eigen keuzes en wees je bewust van wat je kiest.”

4. Creëer een rustige werkplek
“Het is vervelend om voortdurend gestoord te worden tijdens je werkzaamheden. Als je voor een langere periode geconcentreerd aan iets moet werken, is het handiger om ergens anders te gaan zitten of om in ieder geval aan te geven dat je bezig bent. De keuze is aan jezelf. Je moet zelf zorgen dat je niet meer gestoord wordt.”

5. Maak een lijstje van de dingen die je moet doen
“Dat schept structuur en orde in de chaos. Streep een taak af als je hem gedaan hebt of zet er bij wijze van spreken een krulletje bij. Dat werkt motiverend.”

6. Benader je werk met een positieve insteek

“Het is niet altijd even gemakkelijk, maar positief denken helpt om op een gezonde manier om te gaan met je werk.”

7. Laat je niet leiden door ergernis
“Sommige mensen klagen voortdurend over allerlei ergernissen, maar doen niets om het probleem op te lossen. Mijn regel is: Als ik het niet kan oplossen, dan erger ik me er ook niet meer aan. Als ik het wel zelf kan oplossen, dan doe ik dat ook meteen. Dat scheelt een hoop onnodige frustratie.”

8. Ga de confrontatie aan
“Vluchten voor je werkzaamheden is geen oplossing. Denk niet ‘ik doe het straks wel even’, maar ga meteen de confrontatie aan.”

9. Wees geen slaaf van je telefoon en e-mail
“Je hoeft niet altijd die telefoon op te nemen of meteen die e-mail te beantwoorden. Je bepaalt zelf of je daar tijd voor hebt. Als de telefoon gaat en het komt even niet uit, zeg dan dat je straks terugbelt. En die e-mail kan ook prima later beantwoord worden.”

10. Ontdek wat je passies zijn en zoek werk in die richting
“Als je plezier hebt in je werk is het een stuk gemakkelijker om werkstress te voorkomen.”

Op naar de oplossing!
Er is geen medicijn voor iedereen tegen werkstress. Een baaierd aan maatregelen en acties kan helpen om de balans terug te vinden. Wat werkt, hangt erg af van iemands persoonlijkheid. Wie dus iets wil of moet doen aan werkstress, voor zichzelf of voor zijn collega’s, zal meerdere invalshoeken moeten kennen. Laat u daarom in een dag bijpraten over de meest gebruikte signalen, oorzaken, interventies, technieken en oplossingsrichtingen. Op de training ‘Werkdruk de baas’, donderdag 30 oktober in Doorn. Of ga naar het congres op donderdag 6 november. Meer informatie en inschrijven? Klik hier.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Competentiemanagement, Gezonder werken, Langer doorwerken, Langer werken, Opleiden en ontwikkelen, Tools, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid