Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Tijd bepaalt uw inzetbaarheid
Arbeidsomstandigheden

Tijd bepaalt uw inzetbaarheid

Wat bent u voor iemand: houdt u vaak tijd over, komt u altijd te laat of bent u meestal keurig op tijd? Tijdsbeleving blijkt bepalend voor duurzame inzetbaarheid. Hoe werkt dat?

Deadlines, drukke agenda, korte nachten slapen, vroeg eruit of laat erin. De manier waarop medewerkers tijd beleven, blijkt van grote invloed op hun duurzame inzetbaarheid. Vijf factoren zijn daarop van invloed, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Time Design.

Werkt u op tijd, vooruit of achteruit?

Even een stapje terug. Tijdsbeleving van medewerkers, waar hebben we het dan over? De ene medewerker heeft misschien het gevoel dat tijd door z’n handen glipt of kan alleen maar denken aan de deadlines van de komende maand. De ander werkt stap voor stap z’n planning door en leeft – en werkt – in ‘het nu’.

Andere kijk op tijd nodig

De manier waarop iemand naar het begrip tijd kijkt, heeft een grote invloed op zijn ‘work ability’. Zo stellen de onderzoekers. Denk dan aan zaken als geluk, vitaliteit, eigenwaarde, werk-privé balans, burnout, ziekte, slaapkwaliteit en zelf ingeschatte prestatie. Voor de studie werden 724 Belgen en Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar bevraagd via een vragenlijst.

5 tips voor betere inzetbaarheid in de tijd

De volgende vijf factoren blijken een relatie te hebben met een grotere work ability.

1. Een breed positief tijdsperspectief

Wie een breed en positief tijdsperspectief heeft denkt vaak en graag aan het verleden, kan van elk moment optimaal genieten en kan ook met plezier naar de toekomst kijken. Sommige mensen zijn meer op hun toekomst gericht, anderen leven in het nu. Sommigen blijven hangen in vroegere tijden.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen met een breed positief tijdsperspectief beter slapen, gelukkiger zijn, vitaler zijn en meer eigenwaarde hebben, vergeleken met mensen die een smaller en/of negatiever tijdsperspectief hebben.

2. Ochtend- of avondmens?

Hoe ziet iemands ‘slaap-waakritme’ eruit? Kortom: is iemand een ochtend- of een avondmens? Latere chronotypes blijken volgens de studie een slechtere slaapkwaliteit te hebben, meer burnout-symptomen, minder vitaal en minder gelukkig te zijn en hebben minder eigenwaarde dan vroegere chronotypes.
Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Heidelberg bleek al dat ochtendmensen pro-actievere werknemers zijn dan avondmensen. Al is een kleine nuancering op z’n plaats: het hangt er maar vanaf welk onderzoek je bekijkt. Ander onderzoeken stellen juist dat avondmensen creatiever en intelligenter zijn dan ochtendmensen.

3. Goed om kunnen gaan met slaaptekort

Hier draait het erom: hoe moeilijk vindt iemand het om slaaptekort te overwinnen? Sommige medewerkers kunnen na een slechte nacht beter in bed blijven liggen. Anderen staan op en functioneren prima gedurende de dag. Deze eigenschap, zo bleek al uit eerder onderzoek, werd oorspronkelijk gezien als een zeer belangrijke eigenschap die ploegendienstmedewerkers helpt om zich aan te passen aan de verschoven werktijden.
Mensen die goed kunnen omgaan met slaaptekort hebben een betere slaapkwaliteit, minder burn-outsymptomen en zijn vitaler dan mensen die minder goed kunnen omgaan met een slaaptekort.

4. Goede tijdsbeheersing

Hoe delen mensen hun tijd in? Het gaat niet over het klassieke time management: doelen en prioriteiten stellen en dat goed plannen en prioriteren. Hier draait het om ‘tijdgerichte gedragingen’. Denk aan uitstelgedrag vertonen, maar ook aan positieve eigenschappen zoals stiptheid en vasthoudendheid aan taken (doorzettingsvermogen).
Mensen die weinig uitstellen, stipt zijn en goed kunnen vasthouden aan taken, hebben volgens de studie meer eigenwaarde en minder burn-outsymptomen. Zij zijn daarnaast vitaler en presteren subjectief beter dan mensen die meer negatief tijdgericht gedrag tonen.

5. De tijd als vriend zien

Zien medewerkers de tijd als vriend of als vijand? Dat concept werd pas in 2009 geïntroduceerd in de psychologie door Poolse wetenschappers. De samenhang tussen het welzijn van mensen en de eigenschap om de tijd meer als vriend of als vijand te zien, is nog nooit eerder onderzocht en dus vrij onontdekt gebied. Toch werd het concept in dit onderzoek meegenomen. In de vragenlijst werden vragen als ‘Tijd is een goede vriend’ en ‘Tijd is een vijand voor de mensheid’ opgenomen.

Kortom…

De resultaten tonen aan dat mensen die de tijd als vriend zien, minder burn-outsymptomen en een betere werk-privé balans hebben dan mensen die een negatievere tijdwaarneming hebben. Hoe doet u dat? Klik hier voor meer informatie. Of hier….

(PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Tijd bepaalt uw inzetbaarheid

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid