Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Toch gemotiveerd, ondanks een ‘matige’ beloning
Achtergrond

Toch gemotiveerd, ondanks een ‘matige’ beloning

De meeste Nederlandse werknemers vinden dat hun werkgever ze maar slecht waardeert. Ook over de materiële beloning zijn ze niet te spreken. Die krijgt, zelfs in deze economisch mindere tijden, het rapportcijfer 4,6.

Guido Heezen, directeur van Effectory legt uit hoe dat kan. "In veel huishoudens is de financiële situatie een stuk krapper dan een aantal jaren geleden, bijvoorbeeld doordat het inkomen van een partner is weggevallen en bestaande lonen zijn bevroren(>> PW De Gids Vakbase), terwijl de lasten gelijk zijn gebleven. Tel daarbij op dat er in veel organisaties ontslagen zijn gevallen, waardoor de overgebleven medewerkers extra hard hebben gewerkt. Een hogere werkdruk en een krappere financiele situatie. Die combinatie verklaart dit lage rapportcijfer en het gevoel dat waardering ontbreekt."

We blijven betrokken
"Uit onze ervaring blijkt opvallend genoeg dat beloning echter maar in beperkte mate bepaalt hoe bevlogen, betrokken en tevreden medewerkers zijn", vervolgt Heezen. “Medewerkers baseren hun beeld van hun werkgever op basis van diverse aspecten, zoals de inhoud van de werkzaamheden, de collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden, contact met de leidinggevende en de werkdruk. Beloning hoort hier ook bij. En hoewel iedereen salaris ontzettend belangrijk vindt, blijkt uit onze onderzoeken keer op keer dat het toch een geringe invloed heeft op het algehele welbevinden van de medewerker."

Redelijke, transparante beloning
Wat is dan de beste, of minst slechte manier om als werkgever ook in het salaris te laten blijken dat je een medewerker waardeert? "Het klinkt simpel, maar normaal belonen is toch het beste", aldus Heezen. "De salarissen drastisch omhoog gooien kan geen enkele werkgever zich nu permitteren en uiteindelijk zet dit voor de medewerkers en de organisatie geen zoden aan de dijk. Kies in plaats daarvan voor een redelijke en marktconforme vergoeding. Een beloning die transparant wordt vastgesteld en persoonlijk wordt toegelicht. De salarissen van de medewerkers zou je bij wijze van spreken openlijk op een prikbord moeten kunnen hangen, zonder dat dit een golf van verontwaardiging bij je medewerkers veroorzaakt. Dan zijn de zaken namelijk in verhouding en ben je als werkgever goed bezig.”

De echt onderscheidende zaken
Een onderscheidende werkgever word je volgens HR-onderzoeker en trendwatcher Heezen door te werken aan goede taakverdelingen, arbeidsomstandigheden, ontwikkelingsmogelijkheden, collega’s en werksfeer. Dat zorgt volgens hem voor goed werkgeverschap. “Een correcte beloning is een voorwaarde. Als die eenmaal eerlijk is vastgesteld, kun je je als organisatie richten op de zaken die écht het verschil maken voor de bevlogenheid van je medewerkers."Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsmarkt, Arbeidsrelaties, Arbeidsvoorwaarden, Langer werken, Politieke besluitvorming, Tools, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid