Stelling
"Ouderen moeten beter leren luisteren naar wat jongeren echt willen."
9
6
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Toon moed, verlaat je comfortzone en ontwikkel jezelf
Anders werken

Toon moed, verlaat je comfortzone en ontwikkel jezelf

Het is vaak gemakkelijk het oude vertrouwde te blijven doen, niet van de gebaande paden af te gaan en je te conformeren aan de geldende opvattingen. Zo blijf je altijd in de voor jou bekende en warme comfortzone zitten. Maar stilstand is gevaarlijk, in een omgeving waar verandering de enige constante is. Jacco van den Berg legt met een voorbeeld zijn jeugd uit hoe hij die gevaarlijke stilstand probeert te vermijden.

De meeste mensen hebben geen angst voor het nieuwe. Wel zijn ze bang om het oude achter zich te laten. Maar buiten de comfortzone liggen de echte beloningen van het leven. Al duurt het soms even voordat je die krijgt. Beloon jezelf daarom direct al, door moed te tonen en daag jezelf uit om je grenzen te blijven verleggen.

Uit mijn comfortzone…

Zelf spreek ik me moed in door hieraan terug te denken: als kleine jongen sloop ik uit bed om in de nachtelijke uren de bokswedstrijden van Muhammad Ali, The Greatest, te kijken. Ik heb ze live gezien: The Rumble in the Jungle en The Thrilla in Manila. Later werd deze olympisch- en wereldkampioen door het sportblad Sports Illustrated uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw. Hij danste in de ring als een vlinder en stak als een bij.

Van het gebaande pad

Op dat moment wist ik nog niet dat hij, geboren als Cassius Clay, in het begin van zijn carrière lid werd van Nation of Islam. Hij werd middelpunt van heftige discussies en heel Amerika stond op zijn kop toen hij weigerde het land in de Vietnamoorlog te dienen. Ali kon de oorlog niet rijmen met de heilige leerstellingen van de Koran en sprak uit dat Vietcongs hem nog nooit voor nigger hadden uitgemaakt.

Tegenslag

De sportieve gevolgen waren niet mals. Eind 1967 werd hem de wereldtitel afgenomen en spraken oud-tegenstanders, die hij de ring had uitgeslagen, er schande van dat een wereldkampioen zijn land niet wilde dienen. Ook mocht hij als profbokser drie jaar niet meer in actie te komen en kwam zijn dienstweigering hem op vijf jaar gevangenisstraf te staan. Muhammad Ali raakt financieel aan de grond maar bleef op campussen speeches houden over zijn bezwaren tegen de Vietnamoorlog. Toen het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1970 zijn veroordeling terugdraaide mocht hij zijn vuisten weer laten spreken.

Erkenning komt later

Pas na twintig jaar werd Muhammed Ali gerehabiliteerd en kreeg hij erkenning waarvoor hij stond. In 1996 was hij in Atlanta de laatste drager van de Olympische toorts en in 2005 ontving hij van George W. Bush op het Witte Huis de ‘Presidential Medal of Freedom’, een van de twee hoogste burgeronderscheidingen in de VS.

Zo ontstaat een verruimde blik

Bij de prijsuitreiking vertelde hij dat hij veel van zijn sportieve carrière had geleerd: doelbepaling, trainen tot je er bij neervalt en pieken op het juiste moment. Maar het leven naast en na de ring had hem eigen rijker gemaakt. Hij sprak over open staan voor andere ideeën, je rug rechten en over vallen en weer opstaan.

Jacco van den Berg is trainer Performancemanagement / leiderschapsontwikkeling en eigenaar van Van den Berg Training & Advies. Hij plaatste deze blog ook op LinkedIn Pulse.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid