Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt Tussen waarheid en werkelijkheid
Arbeidsmarkt

Tussen waarheid en werkelijkheid

We moeten geen kennisstapelaars worden maar meesters in zoekroutines. Oudere generaties bieden daarbij het broodnodige referentiekader, aldus Rob Vinke.

De hang naar inhoud
Kennis is sinds jaar en dag cruciaal in de geschiedenis van mensen om te leven en te overleven. Wie kennis heeft, heeft macht.

Dat verandert sterk. Het nieuwe adagium is nu: wie toegang tot kennis heeft, heeft macht. Niet het weten, maar weten wie het weet.

In de huidige tijd is er zo veel kennis beschikbaar dat er het erom gaat hoe je die kennis kunt ontsluiten. De toegang tot kennis en het orde scheppen in de kennisbrij is belangrijker geworden dan de kennis zelf.

Verandering in denken
Ooit was er alleen de orale samenleving en cultuur. Dat is een cultuur zonder schrift. Kennis wordt van generatie op generatie overgedragen van spreker naar luisteraar.

Dan komt het schrift als bron van overdracht erbij. Er zijn tijden geweest dat het kunnen schrijven en lezen slechts aan een enkeling was voorbehouden. Meestal waren dat de machtigen in een leefgemeenschap. Gekroonde hoofden, adel, grootgrondbezitters en kerk stonden niet voor in de rij om anderen toe te laten tot de machtsbron van het lezen en schrijven.

Bij ons was de schrijftaal gedurende een lange periode Latijn. Daarna wordt de gesproken volkstaal heel geleidelijk ook in geschreven vorm toegepast.

In de periode zonder geschreven taal moest je een sterk geheugen hebben. Dat geheugen werd ondersteund door elkaar verhalen op rijm te vertellen. Rijmende zinnen zijn beter te onthouden en beter over te dragen. Het is boeiend om te zien dat straattaal vandaag de dag in de vorm van rap op rijm wordt overgedragen.

Wat is de kern van de aanpak om met steeds meer beschikbare kennis om te gaan? Steeds meer informatie in ons hoofd opslaan? We kunnen eindeloos veel onthouden als we de kennis in de juiste vorm aan onze hersenen aanbieden.

Veel onthouden is niet het probleem en nog beter leren onthouden is niet de oplossing. Het gaat erom kennis uit het geheugen ‘boven water’ te halen. Het probleem is de juiste sleuteltjes vinden en hanteren waarmee je de kennis, opgeslagen in het geheugen, toegankelijk maakt.

Dat was nog voor de komst van het internet. Onderzoek wijst uit dat internetgebruik ons geheugen beïnvloedt. We herinneren minder goed en zoeken meer op.

Nu moeten we niet dezelfde fout maken en zelf proberen alle beschikbare kennis elektronisch op te slaan. We hebben dan uiteindelijk wel de beschikking over steeds meer kennis, maar we kunnen er nog steeds niet bij. Dan hebben we er weinig aan. Daarom zijn toegang geven en toegang krijgen tot kennis de toverwoorden van dit tijdsgewricht.

Alles staat of valt bij het toegang vinden en toegelaten worden tot de kennisbronnen.

De oplossing is simpel
We moeten geen kennisstapelaars worden maar meesters in zoekroutines. Natuurlijk moet daar wel een referentiekader bij om de waarde van de aangedragen en gevonden kennis op waarde te kunnen schatten.

Oudere generaties beschikken, als kenniswerkers, over oude zoekroutines maar ook over een degelijk referentiekader. Jongere generaties zijn veel betere netwerkers en feitelijk zijn het kennissenwerkers, maar kunnen aangeboden kennis moeilijk sorteren op de kenmerken ‘waardevol’ en ‘waardeloos’.

Samenwerking tussen oudere en jongere generaties is de meest simpele oplossing om meer uit kennis te halen en meer met kennis te doen.

(Bron: GIDS Online http://www.gidsonline.nl/ )Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsmarkt, Blog, Het Nieuwe Werken, Opleiden en ontwikkelen, Talentontwikkeling, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid