Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
13
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden U bent niet erg gezond bezig…
Arbeidsomstandigheden

U bent niet erg gezond bezig…

ongezonde leefstijl?

Ruim de helft van werkend Nederland zit de hele dag. Nergens in Europa doen mensen dat zo lang als hier: gemiddeld 10,1 uur per dag. Dit blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.com. Het naarste is: we zitten steeds langer.

Van de zittende werknemers beweegt 19 procent tijdens een werkdag helemaal nooit, ook niet in de pauze. Nog eens 34 procent komt nauwelijks van zijn plaats en maakt slechts incidenteel een ommetje. Verder blijkt uit de cijfers dat slechts 14 procent af en toe rek- en strekoefeningen doet of een rondje loopt. Dat terwijl genoeg beweging als basis voor een goede gezondheid belangrijk is om duurzaam inzetbaar te kunnen blijven. Gelukkig heeft de resterende 33 procent van de ondervraagden wel een actieve baan met veel beweging.

We zitten steeds meer

Recent onderzoek van TNO wees uit dat Nederlanders gemiddeld 10,1 uur per dag zitten en daarmee de Europese koploper zijn. Vorig jaar kwam het RIVM met iets lagere metingen: 8,7 uur per dag gemiddeld. Kantoormensen haalden bijna 12 uur zitten per dag, waarvan 6,3 uur op kantoor. Achter het buro, aan de vergadertafel. Maar ook in de auto, in de trein zitten we (hopelijk). En anders zitten we wel thuis, op de bank, append en zappend.

Meer kans op nare ziekten

Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat te veel stilzitten de kans op vroegtijdig overlijden vergroot, net zoals de kans op hart- en vaatziekten, type-2 diabetes en mogelijk ook depressie en vormen van kanker.

Arbeidsrisico van de eeuw

Nederlanders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s die komen kijken bij te veel stilzitten op het werk. Werkgevers moeten werknemers daarom stimuleren om meer te bewegen. Peter-Jan Mol van Kenniscentrum Sport: “Zitten dreigt het arbeidsrisico van de 21de eeuw te worden. Werkgevers zouden iets moeten doen aan dit probleem, maar meestal zijn ze er niet of onvoldoende mee bezig. Terwijl zij wel degenen zijn die verandering teweeg kunnen brengen.”

Bewegen en productief blijven: het kan

Daarbij komt nog dat sommige medewerkers wel willen, maar dat hun baan het niet toelaat doordat er geen ‘sta-cultuur” heerst, of omdat het volgens hun werkgevers niet kan. Mol: “Werkgevers zijn bovendien vaak bang voor productiviteitsverlies wanneer werknemers minder zitten. Uit onderzoek is gebleken dat hiervan geen sprake is.” Mol pleit er dan ook voor om tijdens de werkdag actief te blijven. “Vaker staan is de eerste stap, bijvoorbeeld tijdens een overleg of een telefoontje.” Werkgevers zouden het kantoor daarnaast anders kunnen inrichten, door bijvoorbeeld printers en papierbakken in het midden van het kantoor te zetten waardoor de werknemer van zijn plek moet afkomen.

Tips voor bewegen op kantoor

Kenniscentrum Sport geeft nog meer tips: probeer na ieder uur een paar minuten in beweging te komen, haal zelf koffie, loop vaker naar een collega toe in plaats van te bellen, appen of mailen. Er zijn nog vele andere tips voor kleine beweegmomenten de hele dag door: Telefoon? Loop even naar een rustiger hoekje, dat is voor de collega’s ook aangenamer. Gebruik een kleine drinkbeker in plaats van een grote, dan moet u vaker lopen om hem te vullen. Stop er ook eens water in, dat is beter dan koffie of thee. En neem altijd de trap, zeker als u naar beneden moet.

Afvalstoffen hopen zich op

Waarom vermindert dat alles de kans op allerlei nare ziektes als diabetes en kanker met de helft, nu en straks? Dat komt omdat de grootste spiergroep in je lichaam, de bovenbeenspieren, niets doen bij stil zitten. Vetten en suikers hopen zich op, omdat ze minder worden afgevoerd.

(PW De Gids)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid