Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond U managet het talent niet goed
Achtergrond

U managet het talent niet goed

Ook al staat talentmanagement hoog op de prioriteitenlijst, HR slaat de plank bij de uitvoering veelal mis. Tussen het uitgevoerde talentmanagement van werkgevers en de wensen van werknemers bestaat een groot verschil. Dat concludeert HR-adviesbureau Mercer in de Global Talent Trends Study 2016.

Werkgevers moeten hun talent radicaal anders gaan managen, ontwikkelen en belonen, zo stelt Mercer, willen ze kunnen blijven groeien. Op de markt voor talent is namelijk sprake van een ‘kopersmarkt’: de toestroom van talent op de arbeidsmarkt neemt af, werknemers stellen hogere eisen aan nieuwe werkgevers en bedrijven weten beter hoe de ideale kandidaat eruit ziet. De belangrijkste aandachtspunten voor werkgevers, aldus werknemers, zijn een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling, ouderwetse processen en ontevredenheid over de rol van hun manager.

Kennis en informatie

Zelf zijn bedrijven er ook van overtuigd dat hun programma’s in talentmanagement anders moeten. 85 Procent van de organisaties meent dat hun beleid grondig en dringend herzien moet worden. Maar daar zit een probleem. Het managen van de wijzigingen vergt ondersteuning van het management. Slechts 4 procent van de ondervraagden stelt dat HR wordt gezien als strategisch partner binnen hun organisatie. Uit een eerder onderzoek van clouddienstverlener Raet bleek al dat HR veelal de juiste kennis en informatie mist om talentmanagement goed uit te voeren.

Let op: talent wil weg

Het onderzoek laat ook zien dat negen van de tien bedrijven verwacht dat de concurrentiestrijd om talent zal toenemen in 2016. Ruim een derde van de organisaties verwacht dat deze toename ook significant zal zijn. Hoewel 70 procent van de organisaties verwacht dat ze cruciale functies intern zullen vervullen, geeft 28 procent van de werknemers aan binnen 12 maanden te willen vertrekken, ook al zijn ze tevreden met hun huidige functie.

Just-in-Time-talent

“Het probleem is niet zozeer een gebrek aan talent,” aldus Nathalie Jacquemain, Senior Consultant Learning and Development. “Het probleem is een gebrek aan het juíste talent, op het juiste moment en op de juiste plaats om te kunnen concurreren en bedrijfsresultaten zeker te stellen. Er is aanzienlijk meer vraag dan aanbod naar talent met analytisch vermogen, inspirerende leiderschapscapaciteit en een globale mindset.”

Kopersmarkt

“Werknemers hebben meer te kiezen dan ooit. Ze stellen nieuwe eisen aan werkgevers. Meer carrière-ondersteuning, bijvoorbeeld, flexibiliteit om hun eigen werk te managen en meer mogelijkheden om hun vaardigheden te ontplooien. HR professionals hebben de uitdaging om aantrekkelijke voorzieningen voor talenten te creëren en te voldoen aan de wensen van de werknemers.”

De kweekvijver moet diverser

Mercer ziet een nieuwe trend ontstaan in talentmanagement. In een wereldwijd concurrentieveld hangt het succes van een talentstrategie ervan af of het bedrijf in staat is om zowel mannen als vrouwen van verschillende leeftijden, culturen en achtergronden te blijven inspireren, betrekken en behouden. Het onderzoek laat dan ook zien dat gebruik maken van een steeds meer diverse pool arbeidskrachten de derde belangrijkste arbeidsmarkttrend is die impact heeft op de bedrijfsvoering. Een grotere concurrentie op de arbeidsmarkt om talent binnen te halen en de schaarste van talent staan op de eerste en tweede plaats. Maar hoewel 73 procent van de bedrijven werkt aan het ontwikkelen van diversiteit binnen managementteams, zegt maar 54 procent van de werknemers dat hun organisatie een effectief programma heeft ingezet om dit te bereiken.

Lees het hele artikel, inclusief 5 oplossingsrichtingen, op PW De Gids.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid