Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Kijkt u al uit voor de zandloper?
Anders werken

Kijkt u al uit voor de zandloper?

zandloper-tijdsbesteding

Nog even, en er valt niet veel meer te werken voor de gemiddelde hardwerkende Nederlander. Zijn of haar werk is binnen twee decennia geheel overgenomen door robots, computers en kunstmatig intelligente apparaten. Tenminste, als we de vele arbeidsonheilsprofeten mogen geloven.

Aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt blijven er volop banen, maar de middenbanen verdwijnen. Immers, creativiteit, sociale vaardigheden en technologische kennis blijven altijd nodig om producten en diensten steeds verder te ontwikkelen. En aan de ‘onderkant’ zullen er altijd billen gewassen moeten worden, plantsoenen geschoffeld en maaltijden geserveerd. Maar in het midden is veel zogenoemd ‘codificeerbaar’ werk: routinewerk dat gemakkelijk te programmeren en robotiseren is. Dat werk loopt gevaar. Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 23 juni in Doorn, vertelt Aukje Nauta over de mogelijke oplossingen om uit die ‘zandloper‘ te komen.

Je houdt een keynote op het congres, waarin je robotisering bespreekt. Functies verdwijnen bij bosjes door automatisering. Wat blijft is creatief, innovatief hersenwerk of handwerk: loodgieten, billen wassen. Moeten we allemaal een ambachtelijk vak gaan leren?

“Je moet uitgaan van jezelf, je eigen competenties. Wat maakt mij uniek, denk dan waar is vraag naar, en hoe sluiten mijn talenten daar goed bij aan. Misschien kun je daar zelfs een nieuw beroep van maken. Maar je moet je ook afvragen of onderdelen van je werk automatiseerbaar zijn. Is het antwoord “ja”, dan zit je in de gevarenzone.”

Wat kunnen organisaties doen tegen de robotisering. Ophouden met automatiseren?

“Nee, zo werkt het niet. Technologische ontwikkelingen gaan door, of we dat nu willen of niet. Organisaties doen er goed aan om mensen zo veel mogelijk ruimte te geven om zichzelf veilig te ontwikkelen, daar heeft de organisatie zelf veel belang bij. Want je staat te kijken van de creativiteit en diversiteit die mensen dan laten zien. Organisaties binden mensen het beste door ze los te laten. Anders maak je slaven van ze. En dan ben je weg, bij de volgende marktaanpassing omdat slaafse mensen niet uit zichzelf de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.”

HR-functionarissen horen vaak van werknemers dat ze niet zo’n behoefte hebben om te veranderen.

“Mensen willen wel veranderen, maar ze willen niet veranderd worden. Ze willen het niet opgedrongen krijgen. Als je die reacties krijgt, heb je teveel geduwd, de mensen te weinig vrij gelaten om zelf met creatieve ideeën te komen. Op het congres gaan wij dat niet doen: met de KoersKaart laten wij de deelnemers zelf ontdekken hoe het volgens hen, bij hen het beste kan.”

Waarom mag je dit congres niet missen?

“Nu kan je meer dan ooit ideeën uitwisselen, en mensen ontmoeten met verschillende aanpakken voor soortgelijke problemen. Er komt minder entertainment, je krijgt volop concrete handvatten om je eigen plan van aanpak te maken, dat echt past binnen jouw organisatie, zodat je direct de volgende ochtend echt aan de gang kunt met duurzame inzetbaarheid.”

Meer informatie

Aukje Nauta vertelt tijdens het het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op dinsdag 23 juni in Doorn hoe een leven lang leren werkelijkheid wordt. En hoe u uw organisatie én uw mensen ‘toekomst-proof’ maakt door handig gebruik van instrumenten en wettelijke regelingen. Klik hier voor informatie en inschrijven. En bekijk hieronder het hele ‘verhaal’ van Aukje, dat ze tijdens het Congres uitgebreid uit de doeken zal doen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Talentontwikkeling, Video
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid