Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken ‘Vaccineren kan je hier niet verplichten’
Gezonder werken

‘Vaccineren kan je hier niet verplichten’

Bedrijven mogen werknemers in Nederland niet verplichten om gevaccineerd te zijn voordat ze mogen verschijnen op de werkvloer. Zo denken bijna alle arbeidsjuristen over de aangekondigde vaccinatieplicht bij enkele grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Facebook en Google.

Google en Facebook stellen vaccinatie tegen Covid-19 verplicht voor werknemers op hun Amerikaanse vestigingen. Steeds meer Amerikaanse bedrijven eisen dit van hun personeel, waaronder zakenbank Morgan Stanley, warenhuis Saks Fifth Avenue en het dagblad The Washington Post.

‘Gevolgen nog niet bekend’

Bij Google geldt de vaccinatieplicht vanaf augustus voor werknemers van de Amerikaanse vestigingen. Die verplichting zou in de herfstmaanden worden uitgebreid naar de vestigingen in andere landen van Google. Mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de lokale wetgeving een vaccinatieplicht toestaat. Google Nederland laat weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier.

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW weten dat wel. Ze stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. ‘De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten’, zegt een woordvoerster van FNV.

Diverse wetsartikelen tegen vaccinatieplicht

Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus. Arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten voegt daar op PW. nog aan toe dat een vaccinatieplicht inbreuk maakt op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Volgens De Ruiter gaat het dan om het recht op een privéleven en met name om lichamelijke integriteit. ‘Op het moment dat je als werkgever inbreuk wilt maken op zo’n grondrecht, dan moet dat een wettelijke grondslag hebben. Die wettelijke grondslag is er (nog) niet voor verplichte vaccinaties.’

Storm in glas water?

VNO-NCW vindt de ophef over een verplichte vaccinatie om terug te mogen naar de zaak wat overdreven. De belangenvereniging van werkgevers zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. ‘Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid.’ Ook bij de achterban van de bonden speelt de vaccinatiediscussie nagenoeg niet.

Vragen om een vaccinatiebewijs?

Werknemers of bezoekers testen op corona bij de ingang van een (bedrijfs)locatie kan alleen wanneer elk individu daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Anders komt het bedrijf al snel in botsing met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Werknemers die weigeren, mag de toegang tot het bedrijf worden ontzegd. Maar ontslag mag niet. De uitslag ergens vastleggen mag ook niet. Salaris inhouden mag evenmin. Tenzij de werkgever een legitieme reden heeft om testen verplicht te stellen. Dit is een complexe juridische afweging. Lees meer hierover in het artikel van advocaat Pieter de Ruiter op PW.

En testen voor toegang?

Privéorganisaties mogen zelf bepalen wie ze wel en niet toelaten. Maar als ze zich bij dat deurbeleid niet houden aan strikte voorwaarden, maken ze kans op een aanklacht wegens discriminatie. Of wegens schending van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) en/of de privacywetgeving (AVG). Over die voorwaarden heeft de Gezondheidsraad op verzoek van de regering een advies uitgebracht. Dat komt er in het kort op neer dat een vaccinatiebewijs mag worden gevraagd als dat ‘een gerechtvaardigd doel’ dient, en als dat doel niet anders is te bereiken. Lees meer over de actuele stand van zaken rond het coronatoegangsbewijs of vaccinatiebewijs bij de Rijksoverheid.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

One reacties op ‘Vaccineren kan je hier niet verplichten’

  1. J.J.A.Koppelaar

    Het is mooi dat er regels zijn bedacht om het individu te vrijwaren van schending van zijn
    privacy en andere rechten maar als een niet-gevaccineerde vrijmoedig zit te blaffen en
    kuchen dan is een val van de trap een vrijmoedige uiting van mijn recht (op gezondheid).

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid