Stelling
"Door het thuiswerken neem ik geestelijk te weinig afstand van mijn werk."
24
35
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Vakantie als bron van stress?
Gezonder werken

Vakantie als bron van stress?

vakantiegevoelens

Kerst en Oud en Nieuw: een mooie periode om er even tussenuit te gaan. Extra gratis vrije dagen van ‘de baas’ erbij, en je kunt goedkoop twee weken weg. Echt iets voor ons Nederlanders. Toch moeten veel hardwerkende mensen niet denken aan vakantie. Ze komen alleen maar gestresster terug. Een goede voor- en nabereiding maakt van uw vakantie ook echt een vakantie.

Tristan Elizabeth Gribbin haalt op HBR Nederlands onderzoek aan waaruit blijkt dat vakantievierders net zo gestresst weer aan het werk gaan als de mensen die achter het bureau blijven zitten. Reden waarom 52 procent van de Amerikanen niet alle vakantiedagen opmaakt. En ook in ons land zijn de stuwmeren aan ongebruikte vakantiedagen inmiddels berucht. De reden? Bijna de helft van de professionals moet niet denken aan de bergen werk die op ze liggen te wachten als ze weer terugkomen. “In de eerste twee weken heb ik 24 overuren moeten maken om het achterstallige werk in te halen”, vertelt een verbijsterde werknemer in het artikel.

Checklist voor een echte vakantie

Als meditatiecoach heeft Gribbin veel gestresste klanten begeleid die last hadden van dit ‘post-vakantie-stresssyndroom’. Ze heeft er de volgende tips uit gehaald voor een echte, onbezorgde vakantie. Deze checklist moet u gebruiken voor, tijdens en na de vakantie, anders helpt het niet echt.

Voordat u op vakantie gaat:

1} Prioriteren.

Maak een lijstje van de zaken die echt af moeten zijn voordat u weg gaat. Bespreek het lijstje met uw manager of leidinggevende. En blijf bij het vastgestelde takenlijstje. Sla allerlei andere zaken die ongetwijfeld opkomen af, of stel ze uit. Begin hier al enkele weken voor vertrek mee. Vuistregel is: twee keer de lengte van de vakantie. Gaat u een week, begin er dan twee weken van tevoren mee.

2} Even ontspannen

Gribbin is een meditatiecoach, dus raadt ze u aan om enkele (werk)dagen tot een week voordat u gaat wat meditatiemomenten in te lassen in uw werkdag. Bent u daar niet zo van, dan helpt het ook om u elke dag even voor te stellen hoe het er zal zijn, op uw vakantiebestemming.

3} Laat het tijdig weten.

Vertel niet alleen uw leidinggevende van uw vakantieplannen. Vertel het ook aan de collega’s en alle zakelijke contacten. Vertel erbij dat u tijdens de vakantie niet, of spaarzaam bereikbaar zult zijn. Zet het enkele weken van tevoren onder uw zakelijke mails (niet privé, dieven en inbrekers lezen mee). Bijna iedereen heeft er begrip voor. Ze gaan zelf ook weleens met vakantie.

4} Zorg voor vervanging.

Als u een goede vervanger vindt voor elke taak die u moet doen, geeft dat duidelijkheid en dat schept rust. Bij u, en bij uw leidinggevende. Laat de manager weten wie wat van u overneemt. Dat geeft uw vervangers het gevoel dat ze echt verantwoordelijk zijn. En biedt ze aan om hun werk over te nemen als zij met vakantie zijn.

5} Opruimen.

Wie terugkomt van vakantie en een opgeruimde werkplek ziet, in plaats van stapels papier, post en spullen op het bureau en overvolle inboxen heeft veel minder kans op spontane post-vakantieblues-stress.

6} Het afwezigheidsbericht.

Een goed afwezigheidsbericht vermindert de hoeveelheid berichten in mailboxen en apps. In een goed bericht staat dat u geen mails beantwoorden kunt tijdens uw vakantie, en dat ze alleen voor heel dringende zaken uw vervangers kunnen mailen. Zet u erin wanneer u terug bent? Tel er dan een of twee dagen bij, dan loopt u niet direct op de eerste drukke werkdag over.

Tijdens de vakantie:

Echt ontspannen tijdens de vakantie is mogelijk als u het volgende doet:

1} Waarom ging u?

De meeste mensen zijn erg doelgericht tijdens hun werk. Doe dat ook tijdens uw vakantie. U bent hier dus niet om te werken, maar om andere dingen te doen. Hou daaraan vast. Dit klinkt ons wat overdreven in de oren, maar gezien de aanwezigheid van mobiele apparaten en wifi overal kan doelgericht vakantie vieren geen kwaad…

2} Digitaal detoxen.

Hangt samen met punt 1. Je bent pas echt op vakantie als je het werk volledig achter je laat. Dit moet u ook echt kunnen. En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Maar wie elke dag een vaste tijd afspreekt om berichten te checken, moet niet vreemd opkijken als het zomaar een uur later is. Een vaste begintijd moet dus ook een vaste eindtijd hebben.

3} Geef u over.

Vakantie betekent voor de meesten: iets heel anders doen dan in het dagelijkse werk. Wandel- en trektochten in de natuur, kanovaren, op safari gaan, zwemmen. Gribbin heeft een duidelijke voorkeur voor de natuur als middel om er echt even helemaal uit te zijn. Er zijn natuurlijk nog vele andere activiteiten die u dat gevoel geven, zoals karten, wellness, pretparken, stedentrips. Als u zich maar echt even helemaal onderdompelt in iets totaal anders. Dat geeft het echte vakantiegevoel, weet Gribbin uit professionele ervaring.

Na de vakantie:

Ook wanneer de vakantie zelf een puinhoop was van vertragingen, ongeplande wijzigingen, schreeuwende kids en lekkende hotelkamers is het nog mogelijk om redelijk rustig weer aan het werk te gaan:

1} Maak eerst een plan.

In plaats van de stortvloed aan werk op u af te laten komen, kunt u hetzelfde doen als tijdens uw voorbereiding: prioriteren. Gebruik de (relatieve) rust van uw vakantie om uw dagelijks werk vanuit een ander, breder perspectief te bekijken. Welke activiteiten zijn echt belangrijk, wat wilt u over drie tot vijf jaar met uw carrière hebben bereikt?

2} Prioriteren.

Werk het persoonlijke plan bij terugkomst in een nieuw jaar uit tot een lijstje met goede voornemens. Open daarna pas uw mailboxen en sorteer het werk hierop. Vergeet niet om uw vervangers te bedanken, en vraag ze wat u voor ze kunt doen. Stel filters in op mails die niet van uw directe netwerk afkomstig zijn.

3} Hou de rust vast.

Komt dat opgejaagde gevoel weer opzetten nadat u enige tijd aan het werk bent? Denk weer even terug aan de vakantie, en aan de leukste of meest geslaagde momenten daarin. Ging u niet juist op vakantie om die momenten te beleven? Het feit dat u zulke leuke ervaringen kunt hebben, bewijst het nut van vakanties voor u. Dat geeft de kracht en geestelijke weerstand om het dagelijkse werk weer aan te kunnen. De batterijen zijn weer opgeladen!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid