Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
18
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Duurzaam op vakantie? Prettig gaan, en prettig terugkomen
Gezonder werken

Duurzaam op vakantie? Prettig gaan, en prettig terugkomen

vakantie vieren en werken?

We zijn hard toe aan een vakantie. Vind je niet? Vraag het aan twee anderen, en minstens een roept: Ja! Een op elke drie werkenden voelt zich uitgeput. Dreigende crises, virusangst, thuiswerken… De batterij moet dringend weer worden opgeladen. Maar hoe doe je dat verantwoord en duurzaam, in dit rare jaar?

Vakantie!? Heb ik nu geen tijd voor! Zeggen mensen soms, als ze tot over hun oren in de werkdruk zitten. En precies daarom hebben we vakantie. Niet om die wereldreis te maken die je na je pensioen wilt gaan doen. Vakantie dient maar één doel: iets anders doen dan tijdens je werk. Het maakt niets uit wat het is, en bijna ook niet waar je dat doet. Als je het maar niet iets is dat je elke dag ook doet. Sommige mensen stappen in hun eigen achtertuin al in een heel andere wereld. Anderen gaan daarvoor naar een pretpark met het hele gezin, of maken een bergtrektocht. Alleen, of met vrienden. Vakantie is ook goed voor de sociale contacten.

Er is heel veel ‘anders’

De mogelijkheden zijn dit jaar beperkter, maar ‘iets’ heel anders doen kan op vele manieren. Had je niet altijd eens willen acteren? Of beter leren koken? Een (solo)zeiltocht maken dan? Poets een oude hobby op. Duik nu wel dat museum in, nadat je hebt gereserveerd. Afstand nemen tot het werk zorgt ervoor dat je het werk kunt relativeren en dingen in perspectief kunt zien. Het geeft ruimte om na te denken over wat je wilt in je werk en je leven. Je kunt terugkijken op de afgelopen periode en nadenken over wat je wilt behouden en wat je wilt veranderen.

Vakantie? 5 tips voor een goed vertrek en goede terugkomst

Maar voordat je kunt ‘gaan’ zijn er wel wat zaken die geregeld moeten worden. Hoe beter je dat vooraf kunt regelen, hoe prettiger de vakantie en ook de terugkomst. Van verschillende praktijkmensen uit meerdere landen halen we 5 tips voor een goed vertrek en een goede terugkomst.

Voordat je op vakantie gaat:

1} Prioriteren.

Maak een lijstje van de zaken die echt af moeten zijn voordat je weg gaat. Bespreek het lijstje met de manager of leidinggevende. En blijf bij het vastgestelde takenlijstje. Sla allerlei andere zaken die ongetwijfeld opkomen af, of stel ze uit. Begin hier al enkele weken voor vertrek mee. Rustig afbouwen naar de vakantie toe maakt dat je ook echt toekomt aan de vakantie. Anders ben je de eerste dagen tot week van de vakantie nog bezig met het werk.

2} Hoe bereikbaar wil je zijn?

Afwezigheidsmelders van vakantiegangers vermelden vaak dat mails, apps en andere oproepen tijdelijk minder vaak, of slechter worden gelezen. Goed bedoeld, maar daar heeft de ander niets aan. Of het is dringend en dan moet het snel, of het is niet dringend maar de ander wist niet dat je weg was. De onderliggende kwestie is: hoe bereikbaar wil je zijn? Om echt toe te komen aan het vakantiegevoel moet je minstens enkele dagen echt helemaal niet te bereiken zijn. Natuurlijk, het bericht zelf checken kost maar een paar minuten. Maar de kans is groot dat je dan er toch iets mee ‘moet’ en er dus iets mee ‘doet’. In een goed bericht staat dat je geen mails beantwoordt tijdens de vakantie, en dat ze alleen voor heel dringende zaken de vervanger(s) kunnen mailen of appen.

3} Zorg voor vervanging.

Vervanging bij vakantie is niet altijd zomaar gevonden. Begin dus op tijd met zoeken. Vraag de leidinggevende om advies en steun, bied potentiële vervangers aan om hun werk over te nemen als zij met vakantie zijn. Als je een goede vervanger vindt voor elke taak, geeft dat duidelijkheid en dat schept rust. Bij jezelf, en bij je leidinggevende. Laat de manager weten wie wat van je overneemt. Spreek met deze mensen ook af wat ze zelf kunnen, mogen en moeten beslissen. Dat geeft de vervangers echt verantwoordelijkheid. Spreek met een van die vervangers af dat hij of zij je hoogstens eenmaal per dag kan mailen, bellen of appen voor echt heel dringende zaken. Spreek dat alleen af met de collega die je dit echt kunt toevertrouwen.

4} Laat het tijdig weten.

Vertel niet alleen je leidinggevende van je vakantieplannen. Maar vertel het ook aan de collega’s en alle zakelijke contacten. Zeg erbij dat je tijdens de vakantie niet, of spaarzaam bereikbaar zult zijn. Zet het een week van tevoren onder de zakelijke mails (niet privé, dieven en inbrekers lezen mee). Bijna iedereen heeft er begrip voor. Ze gaan zelf ook weleens met vakantie. Zet je in de melding wanneer je terug bent? Tel dan een of twee dagen bij die datum, dan loopt je niet direct op de eerste drukke werkdag over.

5} Opruimen.

Doen vlak voordat je gaat: de werkplek opruimen. Haal zo veel mogelijk stapels weg, doe dat zeker met notities, vellen met losse aantekeningen en andere losse zaken op het bureau of de werkbank. Wie terugkomt van vakantie en een opgeruimde werkplek ziet, in plaats van stapels papier, post en spullen op het bureau en overvolle inboxen heeft veel minder kans op spontane post-vakantieblues of vakantiestress. Zeker als dat losse velletje met wachtwoorden niet onder het toetsenbord maar in de agenda zit…

Als je terugkomt van vakantie

Ook wanneer de vakantie zelf een puinhoop was van vertragingen, ongeplande wijzigingen, schreeuwende kids en lekkende hotelkamers is het nog mogelijk om redelijk rustig weer aan het werk te gaan. Loopt deze 5 punten na.

1} Maak een plan.

In plaats van de stortvloed aan werk op je af te laten komen, kan je hetzelfde doen als tijdens de voorbereiding: prioriteren. Gebruik de (relatieve) rust van de vakantie om de dagelijks werk vanuit een ander, breder perspectief te bekijken. Welke activiteiten zijn echt belangrijk, wat wilt je over drie tot vijf jaar met de carrière hebben bereikt? Welke kanten wil je uit, hoe wil je jezelf professioneel en als mens gaan ontwikkelen? Denk hierbij ook aan punten 4 en 5 op dit lijstje.

2} Prioriteren.

Werk het persoonlijke plan bij terugkomst in een nieuw jaar uit tot een lijstje met goede voornemens. Open daarna pas de mailboxen en sorteer het werk hierop. Vergeet niet om de vervangers te bedanken, en vraag ze wat je voor ze kunt doen. Stel filters in op mails die niet van de directe contacten afkomstig zijn. Zoals ezines, aanbiedingen van andere bedrijven en groepsmails of notificaties in apps. Laat ze hiermee automatisch in submappen glijden, zodat je beter zicht houdt op dringende zaken

3} Hou de rust even vast.

Komt dat opgejaagde gevoel weer opzetten nadat je enige tijd aan het werk bent? Denk weer even terug aan de vakantie, en aan de leukste of meest geslaagde momenten daarin. Ging je niet juist op vakantie om die momenten te beleven? Het feit dat je zulke leuke ervaringen kunt hebben, bewijst het nut van vakanties. Zoek in je werk ook de leuke kanten wat vaker op. Even stilstaan bij wat er op het werk energie geeft kan al helpen om er meer van te genieten. Dat geeft de kracht en geestelijke weerstand om het dagelijkse werk weer aan te kunnen. De batterijen zijn weer opgeladen!

4} Iets nieuws leren en toepassen.

Wie van een leuke vakantie direct weer in het routineuze werk duikt, heeft grote kans op een uitgeblust gevoel door verveling. Komt van te lang hetzelfde werk doen, en op dezelfde manier. Zoek naar andere mogelijkheden in de eigen organisatie om talenten en competenties in te zetten. Zeker als mensen dan eerst iets nieuws of iets anders moeten leren is dat waardevol, want het maakt ze breder inzetbaar. Voor zichzelf, en voor de organisatie. Iets zoeken waar je een ‘leerkick’ van krijgt is het beste. Die dopaminekick, gekoppeld aan de verse energie die terugkomers vaak hebben, is de beste garantie voor een doorbraak dit nieuwe werkjaar. En ook een probaat middel tegen de vakantiedip of blues.

5} Word weer verliefd op je werk.

Wie zich steeds vaker afvraagt waarom hij dit toch allemaal doet, en er lange dagen, drukke treinen en lange files aan opoffert, zal zelf op zoek moeten naar een antwoord. Deze mensen moeten opnieuw verliefd worden op hun werk. Dat kunnen ze doen door meer contact te zoeken met de klanten – de mensen voor wie ze dit tenslotte allemaal doen. Uiteraard kunnen dat ook collega’s zijn. Zien dat deze mensen op een of andere manier profijt hebben van nou juist het werk dat jij doet geeft er veel zin en betekenis aan. Wie op die manier van zijn werk kan genieten doet zichzelf een plezier. “Vroeger schreef ik voor ik naar huis ging op wat ik allemaal niet af had gekregen. Nu schrijf ik daarna drie dingen op die ik fijn vond die dag. Ik kom nu veel rustiger thuis.”Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid