Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
9
7
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vaker schoonmaken, en minzaam buigen
Anders werken

Vaker schoonmaken, en minzaam buigen

Leeg Kantoor

Hoe gaan we weer naar kantoor na de coronacrisis? Met meer aandacht voor hygiene en met heel andere omgangsvormen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van een groot hygiëne- en gezondheidsbedrijf. Back to the Future.

Meer dan de helft van het kantoorpersoneel in Nederland denkt niet dat alles weer wordt zoals het was vóór de crisis. Zo wil 67 procent meer op hygiëne blijven letten. En ruim driekwart van de werknemers (77%) verwacht dat de werkgever voor extra schoonmaakrondes zorgt om de hygiëne te waarborgen.

Willen we weer naar kantoor?

En de manier van werken? Ruim zes van elke tien werknemers op kantoor (64%) hoopt dat de werkgever soepel blijft omgaan met thuiswerken. Toch zijn de meningen verdeeld over blijvend thuiswerken. Een op drie blijft liever thuiswerken, ook als we weer naar kantoor mogen, 37 procent komt liever naar kantoor. De helft van de medewerkers laat afspraken met derden liever online verlopen, ook wanneer werken op kantoor weer mag.

Neem je verantwoordelijkheid

Nederlanders verwachten een grote verantwoordelijkheid van hun collega’s. Liefst 81 procent vindt dat een collega zelf het initiatief moet nemen om thuis te werken of zich ziek te melden wanneer bij verkoudheid. Ruim zes van elke tien werknemers vindt dat de werkgever een medewerker dan naar huis moet sturen.

Hand geven

Ook in het sociale leven verwacht men andere omgangsvormen om goede hygiëne te waarborgen. Zo verwacht meer dan de helft van werkend Nederland terughoudend te blijven met een hand geven of drie zoenen (62%), ook wanneer de RIVM-maatregelen worden versoepeld. De populairste begroetingsalternatieven zijn zwaaien/hand opsteken (35%), knikken (24%) en de yoga/Namasté groet (14%).

Het post-coronakantoor inrichten

Thuiswerken en werken op kantoor zullen waarschijnlijk langere tijd naast elkaar blijven bestaan. Daarbij kan het zijn dat mensen in shifts afwisselend thuis en op kantoor werken. Of dat medewerkers de ene dag langer werken en de volgende dag vrij zijn. Het is onvermijdelijk dat op kantoor minder werkplekken gebruikt kunnen worden en dat werkvloeren anders moeten worden ingericht. Met enkele vrij simpele maatregelen kunnen werkgevers dit voorbereiden. Hierna volgen wat voorbeelden:

  • Op strategische plekken in het kantoor kun je stickers op deuren en ramen plakken die collega’s weer op scherp zetten. Zo zijn er stickers in allerlei soorten en maten die mensen op het hart drukken anderhalve meter afstand te houden.
  • Een beruchte zone waar de anderhalve meter snel in het water valt is het koffieapparaat. Misschien wordt de koffie weer rondgebracht, net als in de jaren 80. Anders is het zaak om op de grond duidelijk aan te geven wat anderhalve meter is. Hiervoor zijn speciale markeringsstickers beschikbaar, zoals je die ook in winkels ziet. Plak die (liefst iets meer dan) anderhalve meter van elkaar op de vloer, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.
  • Daarnaast zijn er stickers die collega’s eraan herinneren dat ze geen handen moeten schudden, in de binnenkant van de elleboog moeten niezen en dat ze hun handen regelmatig moeten wassen.
  • Al dat soort stickers zijn er overigens niet alleen om te plakken op ramen, deuren en wanden, maar ook voor de vloeren. Je kunt ervoor kiezen om die verschillende stickers door elkaar te gebruiken.
  • Maar overdrijf ook weer niet met al die markeringen. Bij een overkill aan waarschuwingen houden mensen continu een onveilig gevoel en dat kan stressbevorderend werken.

Eenrichtingsverkeer

Het nieuwe kantoor moet ruimer worden opgezet. Daarbij horen misschien bredere paden en ruimtes tussen de werkplekken. Maar niet in elk kantoor is het mogelijk om paden van twee of zelfs tweeëneenhalve meter breed te creëren. Dan is het wellicht een idee om eenrichtingsverkeer in te voeren, zodat mensen niet ongemakkelijk langs elkaar heen hoeven te schuifelen. Ook dit kun je aangeven met stickers op de vloeren.

Werkplekken aanpassenBureau-leeg

De bureaus zullen waarschijnlijk anders moeten worden neergezet. In blokken van vier of zes bureaus zullen per blok twee of drie bureaus ontoegankelijk moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld door rood-wit lint op die bureaus aan te brengen.

Het kuch/spatscherm

Overigens, tussen bureaus kun je kuch/spatschermen van plexiglas plaatsen. Dan kun je collega’s of klanten wel zien, maar je bent toch beschermd. Ze zorgen voor een veiliger gevoel op kantoor. Die schermen zijn te verkrijgen als staand model, maar ook hangend, met name voor balies kan dat een goede oplossing zijn. Denk ook aan cirkels op de vloer rond het bureau, zodat er niet ineens een collega naast je staat.

Liever een vaste werkplek

Veel organisaties zijn de laatste jaren overgegaan op Activity-Based Working-concepten, waarbij werknemers een werkplek kiezen die het best past bij hun werkzaamheden. Om te veel beweging in het 1,5 meter kantoor te voorkomen ligt het voor de hand dit concept voorlopig even los te laten en te kiezen voor de vaste werkplek.

Clean desk policy

Een clean desk policy is daarbij van groot belang, omdat de schoonmakers overal goed bij moeten kunnen. Als tegemoetkoming kun je mensen opbergboxen bieden, waarin ze dingen kwijt kunnen als ze naar huis gaan.

Meer tips en trucs voor het post-corona-kantoorleven vind je op OR/Net. Of kijk op Arbo-online.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid