Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Van onzedig voorstel naar vanzelfsprekend verzoek
Langer werken

Van onzedig voorstel naar vanzelfsprekend verzoek

Vragen om een opleiding? Dat doe je niet (meer) als je de 55 bent gepasseerd. Die opmerkelijke conclusie komt uit onderzoek door Multiscope in opdracht van online opleider Studytube. Een leven lang leren, eindigt dat bij 55?

“Je zou denken dat ‘een leven lang leren’ steeds meer gemeengoed is geworden onder Nederlandse organisaties, maar deze resultaten wijzen erop dat medewerkers al ver voor hun pensioen niet meer vragen om een opleiding”, aldus Homam Karimi, CEO van Studytube. Een lerende organisatie kan alleen slagen wanneer er een leercultuur heerst, aldus Karimi. Daarvoor moet je als organisatie leren stimuleren en een divers, relevant en toegankelijk leeraanbod aanbieden.

Lerende organisatie

Misschien dat de ‘oudjes’ nog wat achterblijven, het onderzoek (de L&D monitor) laat ook zien dat steeds meer bedrijfsorganisaties wel degelijk op weg zijn om een lerende organisatie te worden. Zo is de toegang tot leermateriaal bij Nederlandse bedrijven goed: 78 procent van de medewerkers heeft relatief gemakkelijk toegang tot de aangeboden leermiddelen. Daarnaast wordt gemiddeld 5 tot 10 procent van de tijd besteed aan leren en ontwikkelen.

Geen meerwaarde

Toch is het jammer dat oudere werknemers daar kennelijk minder gebruik van maken. Niet alleen vragen ze minder vaak om opleidingen, ze krijgen die ook minder aangeboden. Dat bleek in het voorjaar van 2019 al uit onderzoek van Netspar. “Dit zou kunnen betekenen dat organisaties het belang van de lerende organisatie inzien, maar dat de meerwaarde van investeren in de oudere generatie over het hoofd wordt gezien”, zegt Karimi. “En dat terwijl het juist loont. De oudere generatie is namelijk loyaal aan een werkgever en bovendien is het overbrengen van kennis en kunde door oudere en ervaren werknemers van grote waarde voor de organisatie.”

Leeftijdsdiscriminatie

Natuurlijk is leren voor oudere werknemers minstens zo belangrijk als voor jongeren. Al was het maar omdat iedereen langer moet doorwerken. Dat besef, en vooral welke gevolgen een hogere pensioenleeftijd heeft, is nog lang niet overal even goed doorgedrongen. Gelet op de (vaak onderbewuste) vormen van leeftijdsdiscriminatie waar oudere werkzoekers steen en been over klagen. We zijn het (nog) niet gewend dat ouderen nog naar nieuw, of ander werk zoeken. En we vrezen dat ze niet mee kunnen komen met de ‘nieuwe technieken’. En zo zijn er nog wel wat inmiddels overbekende vooroordelen tegen ouderen en werken. Maar toch moet ook iemand van 56 jaar nog minstens 12 jaar doorwerken om van zijn volledige pensioen te kunnen genieten. Ook in een (fysiek) zwaar beroep, en dat betekent: eerder wat anders gaan doen.

Ouderen leren anders

Ouderen moeten dus ook doorgaan met leren en ontwikkelen. Maar bij ouderen en ontwikkeling spelen andere aspecten een rol. Ouderen leren anders dan jongeren: zij moeten meer kunnen aanknopen bij wat ze al weten. En jongeren willen liever uitproberen in een veilige omgeving: kort, en on the spot, vlak voordat ze het nodig hebben. Die aparte leervoorkeuren zijn vaak lastig voor werkgevers, want aparte cursussen en trainingen voor ouderen organiseren is altijd duurder dan iedereen tegelijk naar dezelfde training sturen. Bovendien: ontwikkelingsmogelijkheden worden vaak bepaald door de werkgever.

Direct verbinden met wat je al weet

Investeer speciaal bij oudere werknemers in opleidingen hoe om te gaan met nieuwe technologie, juist bij oudere werknemers. Speciaal voor oudere werkenden zijn korte trainingen op het werk waardevol. Ze kunnen dan de nieuwe inzichten, technieken en middelen direct verbinden met de kennis en ervaring die ze al hebben. ‘O als dat zo werkt, dan kan ik dat handig daarbij gebruiken.’ Blijf je oudere werkenden dus achter de broek zitten om die scholing te blijven volgen. Zij het dan kort, en krachtig op of direct naast het werk. Zodat ze het snel kunnen toepassen, en de werkgever snel rendement ervaart.

Leven lang leren als prioriteit

Een leven lang leren mag volgens Karimi hoger op de agenda komen te staan in de directiekamers van het Nederlandse bedrijfsleven. “Alleen door het op de agenda van management te plaatsen en er echt mee aan de slag te gaan, gaat het bewustzijn over het belang van een leven lang leren omhoog.” En dat is essentieel voor het creëren van een leercultuur bij organisaties waar de medewerkers echt hun leven lang blijven leren.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid