Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Veerkracht
Blog

Veerkracht

We zijn wel wat gewend binnen de divisie Zorg & Gezondheid van Achmea. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op, niet alleen door de veranderingen in de wereld van zorgverzekeraars, maar juist ook door wat er in de zorg gebeurt. Toch trekt een zo grootschalige reorganisatie als die waar we nu middenin zitten onmiskenbaar een wissel op het bedrijf. Niet in de laatste plaats omdat het een reorganisatie is die zich in fasen afspeelt. Waar een aantal medewerkers al zekerheid heeft over behoud of verlies van zijn baan, weten anderen nog niet waar ze aan toe zijn.

Achmea vindt het belangrijk niet alleen transparant te zijn over de gevolgen van de reorganisatie voor haar medewerkers, maar die medewerkers ook te versterken in het omgaan met de gevolgen ervan. Het is zaak dat mensen het reorganisatieproces niet lijdzaam ondergaan, maar op tijd in beweging komen en over voldoende veerkracht beschikken om met dergelijke uitdagende situaties en onzekerheid in werk en leven om te gaan.

Zelfregie
Wij zien het als onze verantwoordelijkheid medewerkers actief te begeleiden om die zelfregie te kunnen vormgeven, en het interventieprogramma VeerkrachtWijzer speelt hierin een belangrijke rol. Dit programma, wetenschappelijk getoetst en geënt op positieve psychologie, ondersteunt medewerkers drie maanden lang om hen te leren hun eigen hulpbronnen te herkennen en in te zetten. Onderzoek van Universiteit Utrecht heeft aangetoond dat VeerkrachtWijzer de weerbaarheid van medewerkers vergroot. Hun vertrouwen in eigen kunnen, hoop, optimisme en veerkracht (allen ontwikkelbaar!) wordt versterkt en daarmee hun capaciteit om focus te houden, keuzes te maken en welbevinden te ervaren in een lastige en/of veranderende (werk)omgeving. Ondanks de druk die een reorganisatie met zich meebrengt, blijven mensen in hun eigen kunnen geloven en blijven ze in staat met volle inzet het werk te doen dat voor hen ligt. En dat is niet alleen belangrijk voor de werkgever, maar vooral voor de mensen zelf, zowel voor degene die hun baan (gedwongen) verliezen als voor degene die na het afscheid van collega’s achterblijven en doorgaan.

Transitietraining
Naast de medewerkers heeft Achmea in het reorganisatieproces ook aandacht voor de leidinggevenden. Zij zijn doorgaans eerder geïnformeerd dan de medewerkers en zijn veelal één of twee fasen verder in het (emotionele) proces. Zij doorlopen hun eigen proces van boosheid, verdriet en acceptatie, maar moeten hun medewerkers ook begeleiden in het omgaan met deze emoties. Iets dat leidinggevenden vaak best lastig en niet altijd vanzelfsprekend vinden. Daarin ondersteunen we hen dus o.a. met een training ‘in transitie’ waarin we kennis over de emotionele respons tijdens transities en interventietools aanreiken. We willen er immers voor zorgen dat deze reorganisatie een fair proces is voor iedereen en dat we het goede gesprek met elkaar voeren.

Werken aan veerkracht
Hoewel we ons heel goed realiseren dat we de pijn van een gedwongen (en niet zelf verkozen) vertrek niet kunnen wegnemen, vinden we het belangrijk een bijdrage te leveren aan de veerkracht van onze mensen en daarmee aan de capaciteit van onze medewerkers om met de lastige situaties of onzekerheid in het werk (en privé) om te gaan.

Door: Nathalie de Jager, HR health manager Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezond ondernemen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid