Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond ‘VeerkrachtWijzer’ effectief bij reorganisatie
Achtergrond

‘VeerkrachtWijzer’ effectief bij reorganisatie

Gemotiveerde mensen

Reorganisatie brengt veel spanningen met zich mee en kan leiden tot verzuim. Zijn mentale programma’s de oplossing? Richta IJntema, promovenda aan de Universiteit Utrecht, onderzocht de effectiviteit van interventieprogramma VeerkrachtWijzer.

Bij 41% van de medewerkers leidt een reorganisatie tot gezondheidsklachten, blijkt uit onderzoek van de FNV. Om dit te voorkomen worden werkgevers vaak gewezen op interventieprogramma’s voor het stimuleren van mentale veerkracht. Maar loont dat?

Motiveren
Ja, blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. Wetenschappers onderzochten de effectiviteit van het interventieprogramma VeerkrachtWijzer. Achmea heeft de VeerkrachtWijzer ingezet als pilot op een afdeling waar veel ontslagen in de lucht hingen, terwijl er ook nog grote klussen gedaan moesten worden. Hoe houd je die medewerkers gemotiveerd? Veerkrachtwijzer, van B&A Prometheus, ondersteunt medewerkers gedurende drie maanden in het beter leren kennen en inzetten van eigen hulpbronnen. In deze periode worden ze individueel gecoacht door een psycholoog-coach, aangevuld met oefeningen uit de online training Psyfit.

Onderzoek
De effectiviteit van de VeerkrachtWijzer werd gemeten via vragenlijsten die medewerkers invulden voorafgaand, tijdens en drie maanden na het programma. Hun gegevens werden vergeleken met een controlegroep van medewerkers, die het programma niet hebben gevolgd.

Duidelijke cijfers
De VeerkrachtWijzer is effectief in het vergroten van de mentale weerbaarheid van medewerkers.
De VeerkrachtWijzer verhoogt veerkracht, vertrouwen, hoop, persoonlijk initiatief, bevlogenheid, doel in het leven, zelfacceptatie, positieve relaties, autonomie, taakprestatie en algemene gezondheid van medewerkers in vergelijking met de controlegroep.
Het zelfgerapporteerde verzuim van de medewerkers die het programma hebben gevolgd daalde in drie maanden gemiddeld met bijna drie dagen, in vergelijking tot de controlegroep.
De effecten zijn drie maanden na het coachprogramma ook nog zichtbaar.

Investeren loont!
De pilot bij Achmea heeft aangetoond dat investeren in mentale programma’s loont! Het maakt medewerkers veerkrachtiger en pro-actiever tijdens veranderingen, zoals een reorganisatie. Medewerker voelen zich beter en het ziekteverzuim daalt. Met de inzet van interventieprogramma de VeerkrachtWijzer heeft Achmea haar medewerkers onder moeilijke omstandigheden gemotiveerd weten te houden. Het verzuim is beperkt gebleven en de deelnemers waren tevreden over de ondersteuning.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis AchmeaPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Gezond ondernemen
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid