Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Verander de stressoren in plezier-factoren!
Arbeidsomstandigheden

Verander de stressoren in plezier-factoren!

Stress-schaal in het rood

Het kan u niet zijn ontgaan: dit is de week van de werkstress. De cijfers die erbij horen kent u vast ook wel. Maar: wat doe je tegen werkstress? Plezier in het werk vergroten hoort ook bij de aanpak. Maar werkplezier is meestal nog ongrijpbaarder dan werkstress. Toch gaat het vaak om dezelfde factoren! U moet ze alleen anders benaderen. Met deze 5 stappen kan het.

“Het beste medicijn om uitval door werkstress te voorkomen, is zorgen voor voldoende werkplezier” stelt Dorothé van den Aker, die namens OVAL de landelijke Week van de Werkstress coördineert. Meer werkdruk is volgens haar niet altijd verkeerd. Werkdruk maakt mensen creatief en productief. Maar teveel druk is niet goed; net zoals teveel stroom op een apparaat leidt tot doorbranden zorgt teveel druk tegelijk voor medewerkers die uitvallen.

Werkplezier werkt tegen werkdruk

“Werkplezier zorgt dat mensen de werkdruk aankunnen. De vrijheid om je eigen werk en tijd in te delen, steun van je leidinggevende en ruimte voor ontwikkeling zijn belangrijk”, zegt Van den Aker. “Het helpt wanneer werknemers weten wat ze leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Door het positieve te benadrukken, kun je tegenvallers ook beter aan.”

Werkstress? Dit zijn de grootste stressoren

Meer mogelijkheden om zelf je tijd in te delen (meer autonomie) is voor 44 procent van de werknemers de grootste bron van werkdruk. En nog eens 38 procent vindt dat ze teveel taken tegelijk moeten uitvoeren. Medewerkers ruimte geven en in gesprek gaan over hun wensen en ervaringen is een eerste stap. “Ken je mensen en weet wat er speelt, niet alleen op het werk. Is iemand ook mantelzorger of zijn er schulden, dat zijn factoren die van grote invloed zijn op het functioneren”, betoogt Dorothé van den Aker.

‘Altijd aan’ zorgt voor doorbranden

Snelle stijger in het rijtje met oorzaken van werkstress is de techniek. Oftewel: technostress door de digitale apparaten. Dat leidt tot mentale druk om altijd bereikbaar te zijn, en tot de angst om iets te missen wanneer je dat niet bent (foma). Bijna de helft van de werknemers is vaak, of altijd buiten werktijd bereikbaar. Juist de werknemers die de hele dag gebruik maken van een pc of smartphone verzuimen twee keer zo vaak door werkdruk of werkstress. “We roepen tijdens Digital Detox Donderdag op om hier bewuster mee om te gaan en je smartphone ook eens weg te leggen. Juist het ‘altijd aan staan’ zorgt ervoor dat veel mensen moeilijk kunnen afschakelen. Wanneer je hard werkt is ter compensatie hard ontspannen ook nodig”, aldus Dorothé van den Aker.

Weg met het heilige ‘moeten’

Van den Aker heeft hiermee al drie belangrijke oorzaken van werkstress genoemd die energie slurpen: te vaak moeten werken zoals een ander dat wil (de leidinggevende meestal), teveel tegelijk moeten doen en altijd bereikbaar moeten zijn. Door dat ‘moeten’ uit die omschrijvingen te halen worden het energiegevers, in plaats van energieslurpers .

Herstel uw energiebalans

In het gesprek over werkdruk en werkplezier hebben we het vaak over de balans tussen energievreters en energiegevers. De volgende vijf stappen richten zich op het beïnvloeden van deze balans, op het verkleinen van energievreters en het vergroten van energiegevers. Daarbij zijn alle vijf de stappen van belang, als een schijf van vijf. Anders wordt de kans groter dat u weer terugvalt in de stress, omdat u meer energie in uw werk moet stoppen.

Werkstress aanpakken: zet energievreters om in energiegevers

Wie de stress op het werk beter wil managen, moet eerst inzicht krijgen in de factoren waar veel mensen gestresst door raken , en waar ze juist meer werkplezier door krijgen. U zoekt de juiste balans tussen energievreters en energiegevers, met andere woorden. Inzicht in de eigen balans en in die van collega’s, inzicht in overeenkomsten en verschillen. En ook: inzicht in de effecten van die energievreters en energiegevers en in de mate van invloed die je erop hebt. Deze bewustwording biedt de basis om zinvol met de strategieën aan de slag te gaan.

Stap 1: Aanpakken energievreters

Logisch, voor een probleem bedenk je een oplossing. Toch zijn er veel organisaties die deze stap overslaan. Ze hebben het afgeleerd om te proberen iets in de organisatie te veranderen. Een brainstorm met het team en/of sleutelpersonen blijkt vaak originele en realistische oplossingen te bieden. Heel open, zonder voorbehoud en taboes: hoe krijg je meer vrijheid in je werk? Wat kan je op andere tijden en manieren doen? Voor energievreters die niet of niet snel aan te pakken zijn, komt stap 2 in beeld.

Stap 2: Accepteren en loslaten

Iets heel graag anders willen, maar dat niet kunnen beïnvloeden. Als de wens groot is en de invloed erop klein, zal dat veel energie kosten. Het herkennen van het energieverlies en het accepteren van het gebrek aan invloed zijn belangrijk. Om de eigen energiehuishouding gezond te houden is het vervolgens van belang de emotie (irritatie, boosheid, verdriet) los te laten. Een ritueel helpt daarbij. Verscheur bijvoorbeeld een vel papier met daarop de reden van je boosheid.

Stap 3: Batterij opladen

Ontspannen. Bewegen, sporten, gezond eten, pauzes, voldoende slapen. Bewustwording van het belang daarvan in een team kan inspireren om ook privé gezonde keuzes te maken: een creatieve hobby, ademhalingsoefeningen. Ook op teamniveau zijn activiteiten voor het opladen van de batterij mogelijk: wat te denken van yoga-oefeningen in groepsverband?

Stap 4: Vergroten van energiegevers

Even stilstaan bij wat u leuk vindt op het werk kan al helpen om er meer van te genieten. Wie van dit genieten een gewoonte maakt doet zichzelf helemaal een plezier. “Vroeger schreef ik voor ik naar huis ging op wat ik allemaal niet af had gekregen. Nu schrijf ik na afloop van de werkdag drie dingen op die ik fijn vond die dag. En daardoor kom ik veel rustiger thuis.”

Stap 5: Toevoegen van energiegevers

Zeker na een burn-out is dit een manier om terugval te voorkomen. Mensen zouden eigenlijk moeten weten waar ze meer energie van krijgen in, of in relatie tot hun werk. Steeds meer (bedrijfs)artsen kiezen voor deze pro-actieve, preventieve oplossingsrichting. Het betekent: antwoorden zoeken op de vraag ‘Waar krijg ik een kick van tijdens mijn werk’. Of: waarvan raak ik in een flow, zodanig dat ik de tijd en de (volle) agenda even vergeet? Wie herstelt na een burn-out zou moeten praten met collega’s of vrienden die nog weten hoe hij of zij zich gedroeg voordat het fout ging. Probeer dan om met job crafting meer van dergelijke energiegevende taken weer in de functie te krijgen.  En andere energieslurpers er uit te werken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid