Stelling
"Wie vaker korte pauzes houdt, werkt productiever en prettiger."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Veranderen? De medewerkers willen wel
Anders werken

Veranderen? De medewerkers willen wel

grenzen verleggen

Wie houdt er van veranderingen? Niemand. U ook niet, als u eerlijk bent. Valt wel mee? Uw werkgever is pessimistischer. Dat concluderen 4 Amerikaanse onderzoekers in het mei-juninummer van de Harvard Business Review (HBR). Werkgevers hebben te weinig vertrouwen in de verandercapaciteiten van hun medewerkers. Hoe kunnen werkgevers dat vertrouwen opkrikken?

Het zijn niet de minste onderzoekers die met de sombere conclusie over onze wendbaarheid komen. Joseph B. Fuller is een bekend onderzoeker en professor aan Harvard, Judith K. Wallenstein is partner bij Boston Consulting. Ze onderzochten de bereidheid tot veranderen in uitvoerende en administratieve beroepen en bedrijven in acht landen. Uit gesprekken met duizenden werknemers en honderden managers bleek ze steeds hetzelfde: de managers somberen veel meer over de wendbaarheid van hun mensen dan die mensen zelf.

Managers maken zich grote zorgen

Typerend was de uitspraak van de manager van een Duits callcenter: mijn mensen kunnen niet veranderen, en ze willen het ook niet. Hij voegde er somberend aan toe: de meeste medewerkers hier beseffen niet welke veranderingen op ze af komen. Waarschijnlijk doelt hij op de opkomst van chat bots en voice assistenten die sommige (of steeds meer) gesprekken gaan overnemen. Veel managers maken zich grote zorgen over twee dingen: waar haal ik de mensen vandaan met vaardigheden en competenties waardoor ze wendbaar blijven, en: wat doe ik met de mensen die overbodig worden door de snelle technologische veranderingen?

Medewerkers: glas is halfvol

De medewerkers van dezelfde ondernemingen waren veel minder pessimistisch over de toekomst, en hun eigen kansen. Zij letten veel meer op de kansen, mogelijkheden en voordelen van nieuwe technieken en innovaties. Ook in tweegesprekken met alleen de onderzoekers gaven ze aan dat ze oprecht bereid waren om te veranderen, en dat ze de nieuwe mogelijkheden graag wilden leren gebruiken.

17 Veranderfactoren

Medewerkers denken veel optimistischer over de toekomst dan hun managers, concluderen de onderzoekers. En ze zijn veel meer bereid om zich erop aan te passen dan de leiding veronderstelt. Die conclusie baseren ze op de vele gesprekken die ze voerden. Maar ook op de reacties op 17 ontwikkelingen die gaan zorgen voor voortdurende veranderingen op en rond het werk. Dat zijn niet alleen technologische ontwikkelingen, ook de organisatie van het werk, benodigde vaardigheden en competenties, verwachtingen, en demografische ontwikkelingen jagen de veranderingen aan. Lees alle 17 factoren na in het artikel.

Agile worden? Moet je meestal zelf doen

De onderzoekers trekken twee hoofdconclusies uit de reacties op de 17 factoren die de veranderingen zullen versnellen. Werknemers beseffen veel beter dan de managers dat elk van deze factoren invloed gaat hebben op het werk en de organisatie. Maar ze laten zich er niet door afschrikken om mee te bewegen en zich aan te passen. Ze denken dat de meeste ontwikkelingen hun werk alleen maar beter en leuker zullen maken. Ook bleek de onderzoekers dat werknemers meestal zelf moeten zorgen dat ze hun kennis en vaardigheden op peil houden. En wel zodanig dat ze kunnen omgaan met de nieuwe technieken, en meegaan met de veranderingen die ze meebrengen.

5 manieren om wendbare mensen te krijgen

Dat is een kans voor open doel voor de werkgevers, natuurlijk. Wat kunnen die doen om hun mensen te ondersteunen om wendbaarder, meer agile te worden? Fuller, Wallenstein et al. benoemen 5 manieren waarop werkgevers die steun kunnen bieden.

1} Stop met opleidingsprogramma’s – bevorder een leercultuur.

Opleiden en trainen alleen op aanvraag of verzoek, en dan alleen als het nodig is voor de loopbaan is achterhaald. De ontwikkelingen gaan er te snel voor. Voortdurend blijven leren – van elkaar, tijdens het werk, in kleine stappen, online, microleren –zijn enkele instrumenten waarmee de werkgever een leercultuur kan bevorderen die zorgt voor snellere aanpassingen op nieuwe werkvormen en technieken. Waardoor de organisatie als geheel meer agile wordt, kortom. Het artikel bevat enkele aansprekende voorbeelden.

2} Neem de mensen mee in de verandering.

In plaats van mensen te confronteren met een uitgewerkt veranderprogramma waaraan ze kunnen meedoen of niet (en dan wordt het ontslag), beschrijven de onderzoekers de grootschalige verandering die enkele jaren geleden bij de financial ING werd ingezet. Het management begon daar met uitleggen waarom veranderingen noodzakelijk waren, en wat er moest veranderen. Pas toen daar een goed draagvlak voor was, ontvouwde het management hoe er zou worden veranderd. Hadden ze alle drie de elementen van het plan gelijktijdig bekend gemaakt, dan zou er veel weerstand zijn ontstaan tegen dat hoe. Omdat het veel mensen hun baan zou kosten, verklaarde een directeur die zelf ook meedeed aan de transitie.

3} Benut het potentieel dat u al in huis heeft.

Ook dit punt is niet geheel nieuw voor de trouwe volgers van deze site. Ga niet direct extern werven als u nieuwe taken, rollen of functies ontdekt of voorziet in de organisatie. Kijk eerst goed naar de mensen die al op de loonlijst staan. Vaak kunnen en willen ze (veel) meer dan u denkt, als u alleen kijkt naar de formele opleiding en vervulde functies op het c.v. Zoek naar potentieel, en naar manieren om dat een kans te geven. Het artikel bevat een treffend voorbeeld bij een groot telecombedrijf.

4} Samenwerken per regio of branche.

Als elk bedrijf voor zichzelf gaat vissen in dezelfde vijver met talenten heeft iedereen daar uiteindelijk last van, stellen de onderzoekers. Terecht, denken wij. Samen met andere werkgevers in de branche of regio om tijdig mensen om-, her- of bij te scholen voor nieuwe vaardigheden en competenties (niet zozeer functies) geeft een ruimer aanbod van beter geschoolde werknemers. De opleidings- en ontwikkelfondsen bieden in veel branches nog genoeg ruimte. Samenwerken met relevante opleidingen om het curriculum vroegtijdig aan te passen en contacten te leggen met studenten is een andere waardevolle aanbeveling in het artikel. Net zoals de constatering dat u talenten voortdurend moet blijven opkweken, in plaats van ze eenmalig wegkapen.

5} Leer omgaan met onzekerheid.

Een ding is zeker: de onzekerheid blijft. Snel, maar ook goed kunnen reageren is een tactiek om daarmee om te gaan. Nog beter is om erop te anticiperen. Bedrijven zetten daarom kweekvijvers of proeflabs op, waarin ze hun mensen laten kennis maken met nieuwe technieken en ontluikende ontwikkelingen. Het bedrijf kan sneller inspelen op die nieuwe ontwikkelingen als ze inderdaad doorbreken. En de werknemers doen nieuwe inzichten en vaardigheden op, buiten het bekende straatje van hun huidige functie. Door die positieve prikkel gaan mensen vaak hun uiterste best doen, constateert een manager. Het gaat er maar om dat je mensen die kans geeft, concludeert ze. Inderdaad.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid