Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Veranderen? Kies zelf de beste momenten uit
Achtergrond

Veranderen? Kies zelf de beste momenten uit

grenzen verleggen

Niemand vindt het leuk, maar in een leven dat gelukkig steeds langer wordt moet iedereen er vaker aan geloven: veranderingen. Je kunt ze lijdzaam ondergaan, maar je kunt ook een stap verder gaan. Zoek de veranderingen op. En kies zelf de beste momenten en manieren uit om te veranderen. Zegt consultant Avivah Wittenberg-Cox in een beschouwend artikel op HBR.

Ze begint met een observatie uit haar raam: een klein roodborstje ontdekt dat het vleugels heeft. Verward en paniekerig probeert het jonge vogeltje te ontdekken wat het daar nu mee kan doen. Het lijkt erg op onze klassieke reactie op veranderingen. Opeens zijn ze er, en dan ‘moet’ je er wat mee. Dat onrustige gevoel is de motor om in beweging te komen. Maar eigenlijk is het dan al te laat, lijkt Cox te zeggen. Want er komen dan drie gevoelens tegelijk op ons af. Naast de opwinding over de mogelijkheid om ‘eindelijk’ in beweging te kunnen komen, is er ook angst en verwarring over het wat en hoe. Tegelijk weten we dat het moet, dat de tijd rijp is.

Pro-actief veranderen in 5 stappen

Veranderen is onvermijdelijk in een leven dat steeds langer duurt. En dus komen er ook steeds meer momenten waarop een overgang onvermijdelijk is. Beter omgaan met die onvermijdelijke overgangen is een vaardigheid die de meesten van ons nog beter onder de knie moeten krijgen. Net als dat vogeltje in haar tuin, stelt Wittenberg-Cox. Ze noemt de volgende vaardigheden die kunnen helpen met pro-actief veranderen.

1} Plannen en faseren.

Vroeger waren mensen al blij wanneer ze een of twee grote doelen in hun leven konden realiseren. Zoals twee kinderen goed opvoeden, of carrière maken binnen een bedrijf. Tegenwoordig hebben de mensen tijd voor meer. En daarmee neemt ook de verwarring en onzekerheid toe. Je kunt het beste omgaan met dat dilemma door je leven op te delen in fasen. Bij volwassenen werkt een indeling in zeven jaar goed. Wie dus voelt dat het tijd wordt voor een verandering, kijkt zeven jaar terug. Wat heb je bereikt, wat waren de hoogtepunten en wat heb je geleerd in die zeven jaar? En wat in de zeven jaar daarvoor? Deel dan de rest van je leven tot 100 jaar in perioden van zeven jaar. Probeer om voor elk van die perioden een levensdoel te benoemen.

2} Netjes afscheid nemen.

De meeste afscheiden ontaarden in scheldpartijen, vechtscheidingen en andere loopgravenoorlogen. Maar elk einde is altijd ook het begin van iets nieuws. Ook wanneer je nog geen idee hebt van wat dat nieuwe dan zou moeten zijn. Beter afscheid nemen begint met weten wanneer het tijd is om te veranderen. De tekens herkennen die daarop wijzen – bij jezelf, in relatie tot anderen- is een eigenschap die steeds waardevoller wordt, stelt Wittenberg-Cox. Wie dus al langer hetzelfde werk doet, op dezelfde plek en dezelfde manier zou zich moeten afvragen of hij dit doet omdat hij het leuk vindt. Of is het misschien toch meer uit angst voor het onbekende? Die verwarring en onzekerheid moeten we leren waarderen, omdat het ruimte geeft voor nieuwe ervaringen. Pas als we zo kunnen denken over veranderen, zijn we in staat om onze eigen beste verandermomenten te kiezen. Cox noemt deze punten, maar ze zet ze niet in een volgorde. Misschien terecht? Bepaal het zelf.

3} Kijk naar binnen.

Welke verborgen of verdrongen talenten, wensen of karaktereigenschappen zitten te wachten op een kans? Cox noemt enkele aansprekende voorbeelden van mensen die op hoge leeftijd iets gingen doen dat ze altijd al hadden willen doen. Maar het was er nooit van gekomen. Ze ‘moesten’ eerst allerlei andere zaken doen, van hun familie, de traditie, of van het fatsoen. Trek uw plan voor de komende zeven jaar, wanneer u dat kriebelende verandergevoel heeft. Hoe zwaar wordt de breuk met het heden? Waar legt u de nadruk op? Haar artikel biedt een goede checklist met 5 punten voor de optimale voorbereiding.

4} Probeer het uit.

Kijk naar de invloeden van buiten op het werk, en de prestaties. Wat waardeert de buitenwereld in het bijzonder aan deze man of vrouw? Wat gaf de leukste en beste reacties? Wat gaf de grootste kick? Cox beschrijft een echtpaar van in de 60 met grootse plannen. Ze zouden naar een ander land gaan, en iets heel anders doen. Ze probeerden het uit, tijdens een sabbatical van een halfjaar. Uiteindelijk keerden ze terug naar hun eigen land, om dat andere daar te gaan doen. Bij veranderingen is niet alleen het ‘wat’ erg belangrijk. Minstens zo belangrijk is het ‘waar’, of: welke reacties en waardering krijg je van dat andere land waar je zo graag heen wilt?

5} Spring!

En geniet van het enorme gevoel van bevrijding dat ontstaat na zo’n goed voorbereide verandering. Een verandering die uit je tenen komt, zou je kunnen zeggen. Nadat je alle verwachtingen en verplichtingen van anderen hebt afgeworpen. Pas dan is de mens echt geboren, zo haalt Cox de filosoof Erich Fromm aan. Just Do It, zei een bekend schoenenmerk. Toch nog een goed voornemen dit nieuwe jaar?Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Langer werken, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid