Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Vergeet de factor mens in het zelfsturend team niet
Langer werken

Vergeet de factor mens in het zelfsturend team niet

Zelfsturing. Een veel besproken en geprobeerd onderwerp. Niet altijd met evenveel succes. Soms afgeserveerd als hype die mislukt omdat gebrek aan sturing de organisatie parten speelde. Toch kan een zelfsturend team juist ook heel effectief zijn. Maar het vraagt tijd, geduld, scholing, begeleiding en uitproberen (en missers accepteren). Steeds meer mensen proberen het, en zo worden we steeds meer ervaringen rijker.

Autonome teams schuren nog te vaak met traditionele hiërarchieën en management. Er wordt veel aandacht besteed aan het werkend krijgen van het team, maar wat vaak wordt vergeten is de context waarin het team moet opereren. Voor optimale prestaties is zorgvuldig afstellen essentieel, net als elke goedlopende machine. Alleen: het gaat hier natuurlijk om mensen. Die met elkaar interacteren. Dat levert niet automatisch de optimale prestaties op. Dat is het terrein van consultant cultuurverandering Jeroen Busscher. Pieter Verbeek, webredacteur van Platform Over Het Nieuwe Werken sprak met hem.

Project is geen zelfsturend team

“Vaak hebben we het al over zelfsturing als je een paar collega’s bij elkaar verzamelt en werkt aan een project”, stelt Busscher. “Het gemiddelde project is dan eigenlijk al een zelfsturend team. Maar teams die samenwerken moeten een eigen verantwoordelijkheid hebben. Dan heb je geen zin in continue bemoeienis van je baas.”

‘Eerst elkaar leren kennen’

Er komt meer bij kijken dan alleen een aantal mensen bij elkaar zetten om samen te werken, stelt Busscher. “Je moet elkaar eerst leren kennen. Wie zijn die mensen met wie ik ga samenwerken? Als je elkaar kent, ken je elkaars belangen, dan weet je van elkaar wat je goed doet. Daarna pas komt het gemeenschappelijke doel om te ervaren. We streven allemaal hetzelfde na. Dan kan met de bekende rituelen het teamgevoel ontstaan. Het begin van een team gaat dus vooral om sociale banden en nog lang niet om de inhoud. Het gaat om vertrouwen opbouwen. De dynamiek van een team is dan ook gebaseerd op sociale banden. Het gaat om de relatie goedhouden.”

De grijze middenweg

Omdat die sociale verhoudingen binnen een team zo belangrijk zijn, kan dat ook ten koste gaan van de kwaliteit van het werk, aldus Busscher. “Je kan geen team bouwen zonder elkaar te vertrouwen. Omdat binnen het team de lieve vrede moet worden bewaard zie je dat daardoor te veel experimenten worden beknot. Veel zelfsturende teams werken daarom middelmatig, puur omdat ze zichzelf in het gareel houden. Het is een potentieel gevaar dat ze allemaal gaan voor een 7-tje, in plaats van voor een 9. Binnen het team is men te veel bezig met onderhandelen om de sociale banden niet te verstoren. Hele hechte teams zijn eigenlijk heel mat. Ze ontbreken een creatieve wrevel.”

De inspirerende manager

En daar ligt een rol voor de manager. Die moet inspiratie inbrengen in het team, zorgen dat iedereen wakker blijft, stelt Busscher. “Wat je ook ziet is dat wanneer teams zelf mensen aannemen dit eigenlijk qua type lijken op de andere teamleden. Voor de vernieuwing heb je juist baat bij verstoorders. Als leidinggevende kun je toezien dat het allemaal niet te conformistisch wordt, dat gekke ideeën niet te snel in de grond worden geboord. De manager moet erop toezien dat er genoeg wrevel blijft, genoeg prikkels zijn. Dat maakt dus dat zelfsturende teams eigenlijk niet volledig zelfsturend kunnen zijn. Waarschijnlijk is in de gemeente Hollands Kroon [waar zelfsturende teams in de gehele organisatie zijn ingevoerd – red] uit het oog verloren waarom de zelfsturende teams in het leven geroepen zijn.”

Niet gaan voor een 7-tje

Is zelfsturing dan wel die heilige graal, zoals vaak wordt gezegd? “Ja, maar niet helemaal”, stelt Busscher. “Je moet dus toch een zeker overzicht houden van de teams. Er dreigt gevaar voor de gemiddelde neiging van de teams tot middelmaat. En welke klant gaat voor een 7-tje? Ik ben zeker tegen betutteling door de baas, maar gooi de manager niet helemaal overboord.”

(Bron: Platform Over Het Nieuwe Werken)Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid