Stelling
"Het Nieuwe Beoordelen helpt vooral de midcareers met langer en beter doorwerken."
9
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Verhoog je kameleon-waarde!
Anders werken

Verhoog je kameleon-waarde!

Sneller, en beter reageren en anticiperen betekent langer, en beter doorwerken. En dus: duurzamer inzetbaar zijn. De vele veranderingen binnen organisaties vragen om een andere manier van leren en werken. Learning agility biedt HR daarin een aantal handvatten. Wat houdt het in en hoe pas je het toe in de praktijk?

Learning agility is de verzameling persoonlijkheidskenmerken en drijfveren die bepalend zijn voor hoe iemand leert en verandert. Het is een indicator voor het potentieel van een werknemer: hoe zal hij handelen? En is hij in staat het geleerde direct toe te passen in een nieuwe situatie? Iemand met potentieel leert snel van nieuwe ervaringen.

Goed omgaan met veranderingen

Succesvolle leiders blijven altijd leren. Zij weten dat de omstandigheden veranderen en zien dat als een uitdaging. Zij weten ook dat risico’s nemen soms nodig is. Succesvolle leiders leveren een hogere performance en hebben het vermogen om met veranderingen om te gaan. Zij zijn het schoolvoorbeeld van mensen met een hoge learning agility, zegt Anja Goedkoop, programmamanager bij Boertien Vergouwen Overduin. Een treffende omschrijving van learning agility is volgens Goedkoop: weten wat je moet doen als je niet weet wat je doen moet.

Zelfevaluatie

Volgens Goedkoop is het kenmerkend voor mensen met een hoge learning agility dat ze zelf altijd nieuwe ervaringen zoeken en actief feedback van anderen vragen. “Zij evalueren hun ervaringen en vragen zich concreet af wat ze hebben geleerd en wat ze anders gaan doen. Het direct vertalen van deze nieuwe ervaringen naar vaardigheden zorgt voor betere prestaties”, aldus Goedkoop.

Vijf elementen van learning agility

Het concept Learning agility bestaat uit vijf elementen:

  • Mental agility: problemen vanuit verschillende gezichtspunten benaderen, analytische instelling;
  • People agility: leren van en met anderen, delen van ervaringen en openstaan voor andere zienswijzen;
  • Results agility: steeds zoeken naar goede resultaten onder moeilijke omstandigheden;
  • Change agility: voortdurende nieuwsgierigheid, experimenteerdrift;
  • Self awareness: kennis van de eigen sterke en zwakke punten, reflecterend ingesteld. Zelfbewustzijn en zelfreflecterend vermogen.

Mensen met een hoge learning agility hebben een hoge self awareness: zij kennen hun sterke en minder sterke punten, reflecteren en willen leren hoe ze het beter kunnen doen. Die self awareness is de belangrijkste van de vijf kenmerken, omdat het de learning agility versnelt. Hoe meer self awareness, hoe hoger de score op de andere vier dimensies.

Vergroot self awareness …

Organisaties kunnen het beste inzetten op het ontwikkelen van de self awareness van medewerkers, zegt Goedkoop. “Dat is de sleutel tot een grotere learning agility. Bovendien is deze dimensie het beste te ontwikkelen, omdat het gaat om drijfveren. Die zijn beter te beïnvloeden dan persoonlijkheidskenmerken, die over het algemeen stabiel zijn. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere self awareness dan mannen. Afgemeten naar leeftijd scoren medewerkers tussen de 25 en 34 het hoogst; jongeren en 55-plussers scoren lager.”

… en gebruik het voor learning agility

Er is geen kant-en-klare oplossing die bij iedereen de learning agility vergroot. Een leerprofiel kan wel richting geven aan de ontwikkeling van een individu en laten zien waar de kansen liggen voor persoonlijke groei, zegt Goedkoop. “Een manier om learning agility in de organisatie vorm te geven, is gebruik maken van de 70-20-10-methode. Zo kan via praktijkleren (70%) bijvoorbeeld de self awareness worden vergroot via een reflectie op het eigen leerproces met de leidinggevende. Met leren in interactie (20%) kan de change agility worden vergroot met een oefenpresentatie aan de leidinggevende. De mentale agility kan via formeel leren (10%) worden vergroot met een training Effectief beïnvloeden. Zo is elk van de vijf dimensies te koppelen aan een van de drie leervormen.”

Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid