Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Verzuim: betaalt u de premie of de rekening? Zes tips
Achtergrond

Verzuim: betaalt u de premie of de rekening? Zes tips

Frank is vrachtwagenchauffeur. Om in goede conditie te blijven, speelt hij in zijn vrije tijd veel zaalvoetbal. De laatste tijd heeft hij na het voetballen echter vaak last van zijn knie. Hij kan zijn werk als chauffeur dan niet goed doen en meldt zich regelmatig een dag ziek. Na verloop van tijd blijkt de blessure ernstiger dan gedacht. Frank heeft een operatie nodig, maar zijn zorgverzekeraar vergoedt die kosten niet. Daarom meldt Frank zich bij u als werkgever. Het is immers toch ook in uw belang dat Frank duurzaam inzetbaar blijft.

Wat doet u in zo’n geval? Spreekt u Frank aan op zijn eigen verantwoordelijkheid? Betaalt u mee aan de kosten van de operatie? En als u niet bijdraagt, heeft u dan in kaart wat de kosten zijn van dit verzuim voor uw organisatie op korte en lange termijn?

Dilemma
Steeds meer organisaties worstelen met dergelijke dilemma’s. Want de financiële verantwoordelijkheid voor zieke medewerkers komt meer en meer bij werkgevers te liggen. Is bijvoorbeeld uw instroom in de Ziektewet hoger, dan betaalt u sinds kort ook meer premie. Tegelijkertijd neemt het risico op verzuim toe door maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening.

Welke maatregelen kunt u nemen? Henri Damen, verzekeringsadviseur werkzaam bij Aon Verzekeringen geeft u zes tips.

1. Formuleer helder beleid

Uit een inventarisatie van Aon blijkt dat veel werkgevers niet weten hoe ze duurzame inzetbaarheid structureel kunnen bevorderen. Zij zien het vaak als maatwerk en bekijken ieder geval individueel. Toch is het goed mogelijk om heldere uitgangspunten vast te leggen en ervoor te zorgen dat het beleid ook past bij uw organisatie. Dat gaat verder dan een korting aanbieden op de sportschool.

Twee onderwerpen voor heldere beleidskeuzes:
Personeelsplanning: hoe zorgt u ervoor dat belangrijke functies ook voor de lange termijn ingevuld kunnen worden door de juiste mensen? Wat betekenen uw groeiambities voor uw personeelsbestand?
Passende maatregelen: korting op een fitnessabonnement zal weinig effect hebben als uw medewerkers niet van fitness houden. En hulp bij het stoppen met roken heeft niet veel zin als u weinig rokers in dienst heeft. Breng daarom in kaart waar uw medewerkers behoefte aan hebben en onderzoek bijvoorbeeld of u de voorwaarden van uw collectieve zorgverzekering daarop kunt aanpassen.

2. Onderzoek de betrokkenheid van uw medewerkers
Betrokken medewerkers zijn productiever, gemotiveerder, blijven langer in dienst bij een werkgever en verzuimen minder. Onderzoek wijst uit dat als de betrokkenheid met 5% stijgt, de omzetgroei met 3% toeneemt. En zeer betrokken verkoopteams overschrijden verkoopdoelstellingen met gemiddeld 4%. De impact van betrokken medewerkers op een goed bedrijfsresultaat is dus groot.

3. Analyseer het verzuim en het verzuimproces

Verzuim is in veel situaties een keuze. Onderzoek van Aon wijst uit dat het aandeel van verzuim met een echte medische achtergrond circa 3% is. Een analyse van het verzuim kan een begin zijn om verbeteringen aan te brengen.

Een organisatie met een ziekteverzuim van 4% heeft niet direct een ’verzuimprobleem’, maar als medewerkers zich gemiddeld drie keer per jaar ziekmelden is de meldingsfrequentie zeer hoog. Wacht niet tot het verzuim toeneemt. In veel situaties heeft verzuim een directe impact op de organisatie en op de directe of indirecte werkdruk van de collega’s. De impact van een beter proces is goed voor u als werkgever, maar ook voor uw medewerkers.

4. Maak het meetbaar
Met name bij grote organisaties, blijkt het lastig om het onderwerp duurzame inzetbaarheid op de agenda van de directie te krijgen. Toch is draagvlak op het hoogste niveau essentieel om op een gestructureerde manier invulling te geven aan duurzame inzetbaarheid. Het is per definitie een thema dat voor alle onderdelen van de organisatie van belang is.

Om het thema op directieniveau voldoende urgentie te geven, helpt het als het onderwerp meetbaar is. Formuleer daarom doelstellingen die u met duurzaam inzetbaarheidsbeleid wilt bereiken. Concrete onderdelen die u daarbij kunt betrekken zijn cijfers over ziekteverzuim, aantal werknemers dat in en uit dienst gaat en de medewerkersbetrokkenheid.

5. Breng de drijfveren van uw medewerkers in kaart
Wat is succes? Voor de een is dat commercieel resultaat. Voor een ander is de sfeer op de werkvloer veel belangrijker en voor weer anderen de persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Breng in kaart wat uw medewerkers drijft en houd daar rekening mee in de samenstelling van teams.

6. Maak afspraken over wederzijdse verantwoordelijkheid
Hoewel werkgevers in toenemende mate financieel verantwoordelijk zijn voor zieke medewerkers, hebben werknemers ook een eigen verantwoordelijkheid. Ga daarover in gesprek. Wat mogen medewerkers van u verwachten? En wat verwacht u van uw medewerkers? Leg deze afspraken vast in een vitaliteitscontract.

Door Henri Damen, verzekerings adviseur voor onder andere onderwijs, kinderopvang en welzijnsorganisaties werkzaam bij Aon Verzekeringen.

Meer inspiratie nodig?
Twee organisaties vertellen over hun originele aanpak van ziekteverzuim tijdens de Inspiratiedag Over Duurzame Inzetbaarheid, op 9 december aanstaande. Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg vertelt hoe ze het verzuim onder de duim houden. En de Gemeente Den Haag laat zien hoe ze erin zijn geslaags om werk leuker te maken. Klik hier voor meer informatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Tools
Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid