Stelling
"Een marge aanhouden is mijn belangrijkste wapen tegen stress en werkdruk."
26
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Via de uitkering je pensioen halen?
Langer werken

Via de uitkering je pensioen halen?

de helpende hand-bevlogen of burned out?

Pensioenfondsen zien steeds meer oudere werknemers die enkele jaren voor hun pensioen in de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA komen. Ze blijven dan meestal tot hun pensioen in deze uitkering. Dat is voordeliger dan de WW, omdat de pensioenopbouw in de WIA doorgaat. Werkgeversorganisaties in de bouw, metaal en installatiebranche roepen het nieuwe kabinet op om de AOW-leeftijd niet verder te verhogen of om de AOW flexibel te maken.

Nederlanders met zware beroepen hebben steeds vaker moeite om door te werken tot de pensioenleeftijd, blijkt uit berichten in de Volkskrant. Ze melden zich op latere leeftijd vaker ziek en krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering om de periode tot hun pensioen te overbruggen. Door hun vaak lagere inkomen en onvoldoende spaargeld zijn deeltijdwerken en vroegpensioen voor veel mensen geen optie, aldus de werkgeversorganisaties.

Explosieve stijging verwacht

Het pensioenfonds voor de metaal (PMT) constateert tweemaal zoveel nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd in stappen wordt verhoogd van 65 naar 67 jaar. Ook bij het pensioenfonds Zorg & Welzijn worden 20 procent meer ouderen arbeidsongeschikt verklaard. UWV constateerde in juni al een stijging van het aantal oudere arbeidsongeschikten. Vorig jaar stroomden 40.000 oudere werknemers in de WIA, een stijging van 12 procent en de sterkste groei sinds 2010. Pensioenfondsen verwachten een ‘explosieve stijging’ van het aantal oudere werknemers dat vanuit de WW of rechtstreeks de WIA instroomt. Zeker tegen 2020, wanneer de overbruggingsregelingen aflopen die veel pensioenfondsen nog hebben om vervroegd te kunnen stoppen met werken. UWV ontkent overigens dat ouderen die zich ziek melden op het einde van hun WW met een soepele keuring naar de WIA worden geleid.

Duurzame inzetbaarheid

Werkgevers en vakbonden proberen uitval van ouderen te voorkomen. Bijvoorbeeld in de metaal, door ouderen zonder veel loonverlies korter te laten werken en intussen jonge collega’s te laten opleiden. Ook met generatiepacten kan dit proces worden bevorderd. Ouderen maken dan minder uren, maar hun pensioenopbouw loopt door. De vrijkomende werktijd wordt opgevuld door jongeren. Sommige economen zijn minder positief over de rol van werkgevers bij duurzame inzetbaarheid. Zegt arbeidseconoom aan de Tilburg University Ronald Dekker op de nieuwszender BNR: “zeker als het een beetje moeizaam gaat nemen werkgevers het liefst afscheid van de oudere werknemers. En eigenlijk doen ze erg weinig om ze zélf langer aan het werk te houden.” Dekker zou het terecht vinden als de politiek de bal weer legt bij de werkgevers, “want zij klagen voortdurend over gebrek aan personeel.”

Haalbaar?

Tussen economen, politici, vakbonden en onderzoeksinstellingen woedt al langer een debat over het nut van een flexibeler pensioenleeftijd, en of het haalbaar en betaalbaar is. Diverse onderzoeken en plannen buitelen over elkaar heen. Begin juli berichtte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de kosten van vroegpensioen voor werknemers met zware beroepen zijn te overzien. In april kwam het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) met een soortgelijke conclusie. Idem hoogleraar Verbon van de Universiteit van Tilburg in februari. Maar wat zijn dan precies die zware beroepen, vraagt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich af. Bij welke definitie je ook aansluit, er vallen altijd beroepen buiten de boot die dat onterecht zullen vinden.

.. en betaalbaar?

Ook is de vraag of je wel met pensioen kunt van een uitkering die lager is omdat hij langer doorloopt. De korting op het pensioen moet daarom afhangen van het inkomen, stelt de FNV. Zo worden zware beroepen waarin je relatief weinig verdient ontzien. Maar waar komt de financiering vandaan? Ook kan vroegpensioen voor ouderen in zwaardere beroepen een ‘casus belli’ zijn om eerder af te komen van deze ‘versleten’ mensen, of om ze achter te stellen bij reorganisaties. Dat argument heeft onder andere de SP ingebracht in het debat over het plan voor een flex-AOW van Norbert Klein. Ze kunnen immers eerder met pensioen. Ook kunnen werkgevers dan met meer recht zeggen dat investeren in trainingen en opleidingen voor deze groep niet meer loont. Maar, zeggen de voorstanders van een vroegpensioen voor zware beroepen, de overheid betaalt er toch voor. Is het niet via de AOW, dan wel (deels) door extra uitgaven voor WIA-uitkeringen.

(Bronnen onder andere FD, Volkskrant, ANP, BNR)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid