Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Vijf maatregelen om de kans op een burn-out te verkleinen
Dossiers

Vijf maatregelen om de kans op een burn-out te verkleinen

burn-out

Werkgevers hebben slechts gedeeltelijk invloed op het ontstaan van burn-out. Toch kunnen organisaties maatregelen nemen om hun medewerkers te beschermen. Als je bijvoorbeeld werkt aan bevlogenheid, rolduidelijkheid en autonomie, dan kun je het burn-out risico aanzienlijk te verminderen, blijkt uit een grootschalige studie van Effectory.

Van alle werknemers van 15 tot 75 jaar heeft bijna 15 procent last van burn-outklachten. Onder 25- tot 35-jarigen is dat percentage nog iets hoger. En bij vrouwen in die leeftijdsgroep is het zelfs 18,3 procent. Burn-out ontstaat pas na langdurige overbelasting en stress, meestal zowel privé als professioneel. Wat kunnen werkgevers doen om te voorkomen dat het zover komt? Guido Heezen, oprichter van Effectory, somt vijf maatregelen op die de kans op een burn-out verkleinen.  

1 Maak jonge medewerkers het belang van herstel duidelijk

“Medewerkers  van rond de dertig zijn vaak slecht in het stellen van grenzen. Ze hebben het gevoel dat ze alles altijd onmiddellijk perfect moeten doen. Niet alleen in hun baan, maar ook in hun privéleven. Ze schieten daardoor nogal snel in de overdrive. Ze zijn gewend om altijd 250 kilometer per uur te rijden. Maar wanneer er dan iets mis gaat, bijvoorbeeld in de privésfeer, kunnen ze opeens uit de bocht vliegen en in een burn-out raken.

Vaak negeren medewerkers de fysieke en mentale waarschuwingen die voorafgaan aan burn-out. “Ze nemen een pijnstiller en gaan dapper door met hun verplichtingen”, zei psycholoog en stress- en burn-outcoach Annita Rogier onlangs in Intermediair. ‘Het lichaam zal zich dan aan het langdurig verhoogde stressniveau aanpassen, bijvoorbeeld door meer cortisol aan te maken. Daardoor kan je langer doorgaan en voel je de pijn en andere stressklachten minder. Dat klinkt prettig, maar je lichaam kan dit verhoogde niveau niet lang aan. Je stort plotseling in: burn-out is dan een feit.’

“Meestal verwacht een werkgever helemaal niet dat medewerkers continu 250 kilometer per uur door racen. Maar dat is wel wat jonge medewerkers kunnen doen, als je ze niet afremt. Zorg dat medewerkers het belang van herstel kennen. Geef voorlichting. En help medewerkers actief bij het stellen van prioriteiten en om hun energieniveau af en toe terug te schroeven. Maak budget vrij voor cursussen time management. Bied mindfulness-cursussen en yogalessen op het werk aan. Zie die niet alleen als aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, maar als zaken van levensbelang voor het duurzame succes van je organisatie.”

 2 Geef medewerkers voldoende autonomie

“Ook een gebrek aan controle kan bijdragen aan het ontstaan van burn-outs. Denk aan een consultant die een agenda moet volgen die hij of zij niet zelf heeft opgesteld. Of denk aan de stakende piloten van Transavia, die in februari als belangrijkste grief hadden dat hun rooster zo snel kon wijzigen dat ze hun privéleven niet goed meer konden organiseren. Ook Effectory merkt hoe belangrijk het is dat medewerkers een gevoel van controle ervaren over hun werk. Uit onze cijfers blijkt dat medewerkers die de vrijheid krijgen hun werk optimaal uit te voeren, bovengemiddeld bevlogen zijn.”

3 Doe aan job crafting

“Wanneer een medewerker te veel extra taken buiten zijn of haar comfortzone moet uitvoeren, ontstaat onnodige stress. Denk aan iemand die de opdracht krijgt om een presentatie voor honderd man te houden. Wanneer er binnen de organisatie allerlei strikte regels gelden over de opbouw en stijl van zo’n presentatie, kan iemand geblokkeerd raken. Maar wanneer de persoon zijn of haar creativiteit de vrije loop mag laten, geeft dat juist energie. Als je gewoon grapjes mag maken en leuke YouTube-filmpjes mag laten zien, wordt zo’n opdracht vaak al iets minder eng.”

“Schenk medewerkers daarom het vertrouwen om hun werk zoveel mogelijk naar eigen inzicht uit te voeren. En maak hun takenpakket bespreekbaar. Van welke taken krijgen ze energie? En van welke niet? Als teams dat samen onderzoeken, kan dat de aanleiding zijn voor overdracht van taken. Stel dat de ene medewerker het enorm vervelend vindt om klanten op te bellen, terwijl de ander dat juist hartstikke leuk vindt. Dan is het goed als dat naar boven komt. Zodat de ene medewerker tegen de andere kan zeggen: ‘Oh, vind je dat zo lastig? Laat mij het dan maar doen.’ Op die manier kun je veel onnodige stress elimineren.”

4 Zorg voor duidelijke rollen

“Als rollen onduidelijk zijn, ervaren medewerkers een hogere werkdruk. Rolonduidelijkheid kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer iemand van drie verschillende collega’s tegelijk opdrachten krijgt, die deels tegenstrijdig zijn. Investeren in rolduidelijkheid helpt daarom bij het voorkomen van burn-outs. Als je rolduidelijkheid (op een schaal van 1 tot 10) met 1 punt verhoogt, zal de ‘verzuimbestendigheid’ van medewerkers met bijna 6 procent stijgen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Effectory onder 100.000 respondenten.”

5 Onderzoek wat er in jouw organisatie speelt

“We weten ook dat inspirerend leiderschap, bevlogenheid en motivatie medewerkers beschermen tegen verzuim. Als een organisatie erin slaagt de rapportcijfers voor deze factoren met één punt te verhogen, stijgt de gemiddelde ‘verzuimbestendigheid’ van medewerkers met respectievelijk 7, 9 en 11 procent. Per organisatie kunnen deze cijfers verschillen. Onderzoek dus wat voor jouw organisatie de belangrijkste factoren zijn die de verzuimbestendigheid van medewerkers beïnvloeden. Dat inzicht kan helpen om de strijd tegen burn-outs gerichter te kunnen voeren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Effectory.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Dossiers, Gezonder werken, Nieuws

One reacties op Vijf maatregelen om de kans op een burn-out te verkleinen

  1. Mooi en waar betoog. Toch een kanttekening. Autonomie is prachtig en zaken zelf (onderling) regelen ook. Tegelijkertijd brengen deze begrippen het risico met zich mee dat leidinggevenden veel méér dan gezond is wegkijken van de worsteling van de (overambitieuze en/of onzekere) medewerker die zichzelf richting een burnout aan het racen is. Of die leidinggevende komt er gewoon niet aan toe omdat hij/zij ook een veel te vol takenpakket c.q. een te grote span of control heeft.
    Ik vind het heel belangrijk dat er een punt 6 is waarin staat dat er een leidinggevende moet zijn die oprecht kijkt naar het functioneren van elke medewerker, en die mensen die hun eigen rem onvoldoende hanteren steunt door eerst grenzen te stellen en daarna te werken aan de oorzaken van het racen.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid