Stelling
"Slaapproblemen zijn de meest onderschatte oorzaak van mindere prestaties."
43
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vijf tips voor de betere werk-privébalans
Anders werken

Vijf tips voor de betere werk-privébalans

Wat zorgt voor het meeste werkgeluk? Leuke baas en collega’s, prettig werk dat bij je past: allemaal tot je dienst. Maar een goede verhouding tussen werk en privé helpt toch het meest, blijkt keer op keer uit onderzoeken. En als met elke verhouding moet je ook aan de werk-privébalans blijven werken. Met elkaar, en vooral ook met jezelf. Vier tips voor de betere balans in het werkende bestaan.

Vrouwen zijn beter in emotionele steun bieden. En daarom zijn ze ook beter in de werk-privébalans dan hun echtgenoten. Als die bij het opstaan niet goed in hun vel zitten, merken hun collega’s dat duidelijker dan bij vrouwen die met hun verkeerde been uit bed stappen. Dat toonde Amerikaans onderzoek bij 26 Nederlandse hetero-stellen duidelijk aan. Vooral jongere werkenden zijn dol op de werk-privébalans, zo bleek uit onderzoek van Intelligence Group en GfK begin 2018. En dan vooral om bewust gezond te leven en een gezonde leefstijl te kunnen onderhouden.

Hersteltijd

Ze kunnen het weten. Vooral jongere werknemers hebben gemiddeld meer werkstress en  vermoeidheidsklachten. Dat kan op termijn zorgen voor meer verzuim en burn-outs. Zo bleek uit onderzoek van Arbo Unie dat 32 procent van de dertigers zich na een nacht slapen niet uitgerust voelt. Het komt vooral door een te korte hersteltijd, volgens arbeids- en organisatieadviseur bij Arbo Unie Jan van den Hoogen. “Jonge werknemers hebben vaak grote ambities en behoefte aan afwisseling. Zij vragen veel van zichzelf en lijken onvoldoende manieren te hebben om te ontspannen en te herstellen. Op een gegeven moment zijn er geen herstelbuffers meer. Je raakt uitgeput en de kans op overspanning neemt toe.”

Zelf je ergste vijand zijn

Volgens Kennismanager Joke van der Velpen van Raet is werkgeluk ook erg belangrijk voor de balans werk-privé: “Medewerkers willen willen zowel in hun werk als hun privéleven zo vaak mogelijk gelukkig zijn. Om deze balans te kunnen realiseren, is het belangrijk om continu in gesprek te zijn met elkaar. De behoeften en verwachtingen van de werkgever en medewerker moeten voor beide partijen duidelijk zijn.” Hieronder zit een duidelijke boodschap: wie veel verantwoordelijkheden heeft, moet soms met wat minder ‘geluksgevoel’ genoegen nemen. Niet alles kan altijd even perfect gaan. Simpelweg omdat je er de tijd en de energie niet voor hebt. Maar dat hoeft ook niet altijd: vaker dan de perfectionistisch ingestelde mens denkt, is ‘gewoon goed’ ook al ‘goed genoeg’. Er zijn, wat aandacht geven, de klus op de gestelde manier klaren zonder verwachtingen te overtreffen: voor de ander is het vaak al snel genoeg, sneller dan u zelf denkt.

5 Tips voor de betere werk-privébalans

Gelukkig zijn en blijven in je werk, en in al je privé-activiteiten. Hoe meer ballen je in de lucht moet houden, hoe onmogelijker het wordt. Hierna volgens 5 leefregels die kunnen helpen met een betere werk-privébalans. Voor werknemer en werkgever; man of vrouw; oud en jong.

1} Prioriteren kan je leren

Wat is echt belangrijk in je leven? Dat je excelleert in je werk, dat relaties met vrienden en partner fantastisch gaan, dat de kinderen gelukkig zijn of goed presteren? Hierin keuzes durven maken betekent kiezen voor activiteiten waar je echt gelukkig door wordt. Het wil niet zeggen: doe het een niet, en ga volledig voor het andere. Wel houdt het in: doe het ene wat minder, of wat korter. Zodat je tijd overhoudt voor wat nu, in deze periode echt belangrijk is.

2} Niet alles kan even perfect gaan

Wie een drukke baan combineert met een inspannend gezinsleven, een inspirerende vriendenkring en zorg voor behoeftige ouders of goede vrienden, loopt vroeger of later tegen zijn of haar grenzen aan. Zeker als het een perfectionistisch ingesteld iemand is. Bepaal regelmatig opnieuw wat nu het belangrijkste is dat echt ‘even’ perfect moet gaan. Concentreer daarop, en accepteer dat al die andere ‘ook belangrijke’ zaken iets minder perfect verlopen. Goed is vaak ook goed genoeg, zoals gewoon goed werk leveren of een goede vriend of partner zijn zonder tot het uiterste te moeten gaan.

3} Flexibeler werken

Bijna elke werknemer heeft andere voorkeuren als het gaat om de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar zo nu en dan thuiswerken wil bijna iedereen. Goed voor het gezin, de vrienden en vooral voor de onmisbare hersteltijd tussen topprestaties. Vaders krijgen er opvallend vaker behoefte aan wanneer ze meer dan een kind hebben. Mensen die (deels) zelf hun werk- en privétijden kunnen bepalen werken beter, langer en gezonder. Al was het maar omdat ze minder tijd kwijt zijn aan vermoeiend woon-werkverkeer, wat ze beter uitgerust maakt. Bedrijfsorganisaties die hun mensen hierin geen keuzes bieden, maken het zichzelf en hun mensen wel erg moeilijk.

4} Compensatie bieden

Werkgevers die steeds meer vragen zonder daarvoor compensatie te bieden, zoals meer privétijd voor meer (over)werk, of op de techbalans (langer, of op andere tijden offline te zijn), plegen roofbouw op hun mensen. Die worden daar steeds ongelukkiger door. Let dus op de balans in het hele leven van de werknemer. Mensen hebben tijd nodig om bij te komen van een drukke werkdag, te ontspannen, te sporten, tijd door te brengen met familie en vrienden én voldoende te slapen. Trek de scheidslijn tussen werk en privé duidelijker en scherper. Anders herstellen mensen te weinig en blijft hun stressniveau te hoog. Accepteer offlinetijden, of stel ze centraal in voor elke werknemer als het er anders niet van komt. Laat vakantie ook echt vakantie zijn, dus geen werkmails, apps of andere pushberichten. Respecteer het recht op onbereikbaar zijn. Bied hersteltijd.

5} Blijven letten op gezondheid en beweging

Gezonde voeding en genoeg beweging zijn cruciaal voor een goede gezondheid. En zonder dat kan niemand gelukkig zijn met zijn leven. Dus ook tijdens lange werkdagen is letten op dynamisch werken en voldoende beweging tussendoor essentieel. Trek elke dag wat tijd uit om met elkaar te lunchen, in plaats van al desko. Sla die lunchwandeling van een kwartier op het midden van de dag nou niet over. Vaak is het een onverwacht inspiratiemoment. Of doe een halfuur aan bedrijfsfitness als u even vast zit, of op een ander dood moment van uw werkdag.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid