Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vijf tips waardoor teams langer meegaan
Anders werken

Vijf tips waardoor teams langer meegaan

Natuurlijk, iedereen moet letten op zijn en haar eigen inzetbaarheid, dus moet je bij blijven met je kennis en ervaring, bij de les blijven in het bedrijf en ook blijven zoeken naar ‘aanpalende gebiedsdelen’ waarmee je een breder fundament legt voor jezelf, binnen en ook buiten deze organisatie. Maar hoe zit het met samenwerken? Teamwork is ook altijd nodig, en als jij zorgt dat teams beter (samen)werken, is dat ook niet verkeerd voor je conduitestaat. Vijf tips van een teleurgestelde baseballcoach.

De beste teams zijn groepen mensen die goed samenwerken. Klikt als een open deur, maar kennelijk is het dat niet. Kijk maar hoeveel fouten er nog worden gemaakt bij het samenstellen van teams. Meestal zijn het behoorlijk eenzijdige klonen van enkele succesvolle mensen die nu in het management zitten, òf allang zijn vertrokken. Focussen op de mate waarin iemand ‘past’ binnen de bedrijfscultuur is ook niet altijd een goed idee, volgens Lou Adler, CEO van The Adler Group op, LinkedIn. Wat dan wel?

  1. Kijk naar de verschillende rollen die nodig zijn in elk team

Een valkuil die vaak over het hoofd wordt gezien, is kloneren. Wie kiest voor iets anders neemt een risico. Dat kan je al snel zelf je kop kosten. Maar een team dat bestaat uit mensen met vrijwel dezelfde vaardigheden, kennis en ervaringen vecht elkaar al snel de tent uit. Elk team heeft goede organisatoren nodig, harde werkers, minstens een creatieveling voor de doorbraak, en strategische denkers met helicopterview om de groep bij de les te houden. Ook zijn er altijd generalisten en specialisten nodig. Benoem die rollen eerst, en zoek er dan de beste mensen bij. Wie het andersom doet, komt al snel op het veilige, grijze midden uit.

  1. Het gaat om het werk, niet om degene die het doet

Omschrijf elke taak als een aantal doelen die moeten worden bereikt, niet als lijstjes van benodigde vaardigheden en jaren ervaring die je zou moeten hebben. Het gaat erom wat je ermee doet, wat je ermee bereikt. Zo is elke callcentermedewerker in staat om snel en makkelijk een gesprek aan te knopen met bijna elke klant. Maar alleen de echt goede mensen stellen de juiste vragen waarmee ze die klant snel en goed helpen. En alleen de beste programmeurs weten hoe ze een echt robuuste applicatie moeten maken. Kennis van gereedschap spreekt vanzelf voor een vakman. Het gaat erom wat ze ermee bereiken.

  1. Het doel staat voorop, niet de ‘fit’ op de bedrijfscultuur

De hamvraag is niet of iemand past binnen de cultuur van het bedrijf. De hamvraag is: kan hij het werk doen dat gedaan moet worden. Om daar achter te komen, moet de recruiter doorvragen op de belangrijkste resultaten die elke kandidaat heeft behaald. Bij voorbeeld met de STARR- of START-methode. Leg de veelbelovende kandidaten dan een vraagstuk voor waar hij straks in werkelijkheidheid ook mee te maken krijgt. Uit de manier waarop hij dat zou aanpakken, leert u veel meer over de culturele ‘fit’ dan vragen over persoonlijke eigenschappen. Het gaat er immers om hoe hij daarmee omgaat in uw bedrijf, bij de doelen die hij moet realiseren.

  1. Neem de tijd om te zoeken naar de beste kandidaat

Werven en selecteren kost tijd, soms erg veel tijd. Onder tijdsdruk ontstaat al gauw de neiging om van elke afdeling ‘dan maar’ wat mensen te plukken die even wat tijd ‘over’ hebben. De schade die hierdoor ontstaat, is vaak aanzienlijk. Niet-effectieve teams doen er veel langer over om met iets te komen, en dat ‘iets’ is vaak veel minder bruikbaar dan het resultaat van een zorgvuldig samengesteld team. Vaak moet alles dan opnieuw, en zijn er veel gevoelens gekwetst. Neem wat meer tijd om het team goed samen te stellen, dat is een investering die u zeker terugverdient.

  1. De beste mensen hebben alternatieven

Wie weet wat hij kan, heeft altijd meerdere plaatsen en mogelijkheden waar hij dat talent kan gebruiken. Zoek naar de mensen die lastig zijn te krijgen, die niet direct “ja” zeggen als u ze polst. U kunt dat omdat u vrij goed in kaart hebt gebracht wie u moet hebben, door eerst tip 1 tot en met 3 goed voor te bereiden. Dan weet u vrij nauwkeurig wie u daarvoor wilt, nee echt moet hebben.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws

0 reacties op Vijf tips waardoor teams langer meegaan

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid