Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Vijftigplusvrouw werkt beter door met rolmodel
Blog

Vijftigplusvrouw werkt beter door met rolmodel

gezond en gelukkig gevoel

Vrouwen geboren in de jaren zestig waren de eersten die buitenshuis ging werken, vaak in parttime banen. Vrouwen van vijftigplus transformeren. Ook zij moeten langer doorwerken. Maar hoe pak je dat aan als je (weer) aan het werk wilt gaan in een baan op jouw niveau?

Na de pijn om het ‘lege nest’ verandert voor vrouwen vanaf 50 jaar ook de relatie tot hun ouders. Vijftiger en vrouw zijn betekent in 2018 vaak mantelzorgen. Het beleid van de overheid dwingt familieleden hiertoe. Dus na de zorg voor de kinderen, gaat de zorg van de vijftigplus vrouw van nu naadloos over in zorgen voor haar ouders. Want eerlijk is eerlijk, de zorgtaken in Nederland zijn niet eerlijk verdeeld tussen mannen en vrouwen.

Kansen gemist

De vrouwen geboren in de jaren zestig vormen de eerste generatie vrouwen die buitenhuis werkt. Door het opschuiven van de AOW-leeftijd moeten ze (minstens) doorwerken tot hun 67e verjaardag. Deze maatregel treft met name de huidige vijftigplusvrouw hard, want om hun werk goed te kunnen combineren met de zorg voor de kinderen hebben veel vrouwen destijds gekozen voor een minder uitdagende parttime baan. Achteromkijkend komen de Sara’s van nu tot de conclusie dat ze te lang zijn blijven hangen in een te weinig uitdagende parttime baan. Dat ze hiermee de kans op promotie zijn misgelopen, en dat hun kans om boventallig verklaard te worden bovengemiddeld groot is. Sommige loopbaanbeslissingen lijken met de kennis van nu niet handig uit te pakken. Stoere, authentieke en wijze rolmodellen ontbreken.

Rolmodel

Vijftigplus-vrouwen van nu zoeken naar een nieuw zelfbewustzijn. Ze worden zelf de rolmodellen die nu nog ontbreken. Zij gaan de weg vrijmaken voor de jongere generaties. De Sara’s gaan hun krachten bundelen. We zien mooie initiatieven, denk aan het webmagazine Saar dat met humor en zelfspot haar lezers een spiegel voorhoudt.

Oriënteren is nodig

Met deze humor, zelfspot en weerbaarheid kunnen meer vijftigplusvrouwen dan ooit een actieve rol in de samenleving spelen. Maar dat gaat niet zomaar. We moeten vaak eerst stilstaan bij levensvragen als: Wat kan ik nog en wat past niet meer bij mijn nieuwe rol in mijn nieuwe getransformeerde lichaam? Hoe kan ik mijn werk fit en plezier blijven uitvoeren, hoe blijf ik duurzaam inzetbaar?

Strandcoaching

Wij denken dat juist strandcoaching erg geschikt is voor vrouwen die willen herijken, zich willen bezinnen op het tweede gedeelte van hun loopbaan. Het concept is gebaseerd op gebruik maken van de natuur, wandelen op het strand en fietsen door de duinen waarbij vrouwen dus letterlijk in beweging worden gezet. Die beweging is nodig voor succesvolle coaching. Strandcoaching werkt ook preventief bij tekenen van burn-out, óf na een burn-out om een strategie te bepalen hoe de draad van het werkzame leven weer op te pakken.

Regie nemen

Strandcoaching zet aan tot bewustwording en actie om zelf de regie en verantwoordelijkheid te nemen over de loopbaan. Onze expertise richt zich op positieve psychologie waarbij de coachee in haar kracht komt te staan, coaching die kan confronteren, maar die nooit vervelend of gênant is en altijd oplossingsgericht is. Creatieve interventies zoals schrijven en schilderen kunnen ondersteunend zijn om antwoord te vinden op de coachvraag. Naast inspanning is er ook “eigen”tijd om tot rust te komen en te ontspannen.

Echt een verschil maken

Na de coaching kan iedere coachee binnen vierentwintig uur een concrete stap zetten op weg naar het gestelde doel. Strandcoaching kan echt een verschil maken voor 50 plus vrouwen, en daarmee ook voor de organisaties waarin zij werken.

Hanneke Versteeg en Petra Olthof

Kijk voor meer informatie op www.strandcoaching50plusvrouw.nlPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid