Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Vitale medewerkers? Uw organisatie wordt er beter van
Achtergrond

Vitale medewerkers? Uw organisatie wordt er beter van

vitaliteitsbeleid werkt!

Vitale medewerkers die weerbaar, flexibel en productief zijn en weinig verzuimen: het is de wens van iedere organisatie. Bedrijven investeren dan ook flink in vitaliteitsprogramma’s. Leidinggevenden spelen daarin een sleutelrol. En het mooie is: ook met eenvoudige maatregelen kun je de vitaliteit op de werkvloer flink verbeteren.

Vitaliteit, ofwel levenskracht. Het is een onderwerp dat menig bedrijf bezighoudt. Want hoe hoger de vitaliteit van medewerkers, hoe energieker, creatiever, gemotiveerder, productiever en veerkrachtiger ze zijn. Zo blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum dat medewerkers met een goede gezondheid gemiddeld 83 procent productief zijn. Bij medewerkers met een gemiddelde gezondheid gold dat voor 75 procent. Medewerkers met een slechte gezondheid zijn voor maar 65 procent productief te noemen.

Overtuigende businesscase

De vitaliteit van medewerkers is ‘big business’. Het is niet voor niets dat vitaliteitsprogramma’s de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. “Tien jaar geleden waren we roependen in de woestijn”, zegt Mikkel Hofstee, oprichter en ceo van Lifeguard, een bedrijf dat organisaties helpt vitaler te worden. “Wie z’n medewerkers vitaler krijgt, ziet dat sowieso terug in productiviteit en verzuim. De businesscase is overtuigend.” Cijfers bevestigen de voordelen van vitale medewerkers. Aandacht voor de gezondheid van werknemers levert al snel een verhoging van 5 procent in productiviteit op. Het laat bovendien een daling van 15 procent zien van kort en lang verzuim. Elke euro die een werkgever besteedt aan de gezonde leefstijl van een medewerker levert drie euro aan kostenbesparing op de ziekteverzuimkosten.

Vitaliteit medewerkers laat te wensen over

Toch laat de vitaliteit van medewerkers in Nederland te wensen over. Vorig jaar begon bovendien met het hoogste ziekteverzuimpercentage sinds tien jaar! Met een percentage van 4,9 procent. Dat betekent dat per duizend te werken dagen, medewerkers totaal 49 werkdagen verzuimen wegens ziekte. Griep of verkoudheid is de meest genoemde klacht. Een kwart van alle verzuimdagen in het jaar ervoor (2017) is echter toe te schrijven aan psychische klachten. Stress op de werkvloer is niet voor niets al jarenlang beroepsziekte nummer 1.

Mentale weerbaarheid en autonomie

“Er valt inderdaad nog veel te verbeteren”, vervolgt Hofstee. “Op vele vlakken. Afgezien van de fysieke vitaliteit van medewerkers die we kunnen beïnvloeden door bijvoorbeeld gezonder te eten, langer te slapen en meer te bewegen, gaat vitaliteit ook over mentale weerbaarheid. Medewerkers hebben vaak het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, hoewel bedrijven vaak het tegendeel beweren. Ook ervaren ze weinig autonomie in hun werk doordat de focus ligt op KPI’s en teamdoelen. Dit alles maakt dat de druk op mensen toeneemt. Ze raken gestrest, hun zelfvertrouwen en motivatie nemen af, en ze worden minder vitaal. Tel daarbij op het feit dat in deze maatschappij alles snel en makkelijk voorhanden moet zijn, waardoor we minder bewegen en meer eten, en het is niet verwonderlijk dat er op het onderwerp vitaliteit nog veel winst te behalen valt.”

Vergrijzing

“Wij merken dat er bijvoorbeeld in de sectoren zorg, logistiek, energie, afval en milieu, dienstverlening en onderwijs toenemende aandacht is voor vitaliteit”, zegt Dr. Luuk Engbers, Business Developer bij TNO. “In sectoren als deze is er sprake van vergrijzende personeelsbestanden, druk op het personeel, verandering in werk vanwege technologische ontwikkelingen en onregelmatige diensten. Allemaal zaken die de vitaliteit van medewerkers ondermijnen.”

Betere match verhoogt vitaliteit

Oplossingen moeten we volgens Engbers, die werkt aan innovaties om medewerkers vitaler te krijgen, vooral zoeken in het creëren van een betere match. “Wat kan en wil een medewerker nu en in de toekomst? En wat heeft de organisatie nodig? Die match is lang niet altijd optimaal”, zegt Engbers. “Voor een betere match tussen wat de organisatie nu en straks nodig heeft en wat medewerkers willen en kunnen, moeten leidinggevenden veel meer kijken naar de competenties en minder naar gevolgde opleidingen en behaalde diploma’s. Dan kunnen medewerkers in beweging blijven en een leven lang leren. Een goede match is niet alleen efficiënter, het zorgt er ook voor dat medewerkers zich beter voelen over wie ze zijn en wat ze kunnen. Ze kunnen hun ei kwijt en worden meer gewaardeerd. Dat bevordert de vitaliteit enorm.”

Gerichter zoeken

Leidinggevenden die de taken en bijbehorende competenties in kaart brengen die de organisatie de komende jaren nodig heeft, kunnen zo gericht op zoek gaan naar de juiste medewerkers, zowel intern als extern. Engbers: “Betrek medewerkers hier ook vooral zelf bij. Vraag hen persoonlijk of ze iets wel of niet denken te kunnen. De meeste medewerkers beschikken namelijk over verborgen talenten die nooit zichtbaar zijn geworden door het werk dat ze nu doen. Probeer die te achterhalen en maak er gebruik van. Denk daarbij out of the box; een technicus kan ook affiniteit hebben met de zorg, en andersom.”

Competentiegericht werken maakt vitalerpuzzelen met veranderingen

Deze visie lijkt naadloos aan te sluiten bij wat veel jongeren, maar zeker ook ouderen zoeken in een baan. “Steeds meer mensen denken veel minder vanuit een baan en meer vanuit competenties en uitdagingen”, bevestigt Elly Ploumen, Group HR-directeur bij Achmea dat eerder een internationale onderscheiding ontving voor z’n vitaliteitsprogramma Gezond Werken. “Ze zoeken bovendien geen leider die hen vertelt wat ze moeten doen, maar die kaders aandraagt waarbinnen ze hun talenten kunnen inzetten en verder ontwikkelen. Vrijheden en verantwoordelijkheden, plus een omgeving waarin iemand tot z’n recht komt, maken dat mensen, jong én oud, beter functioneren en vitaler zijn.”

Zo vroeg mogelijk beginnen

Vitaliteit op de werkvloer staat bij Achmea hoog op de agenda. Ploumen: “Vitaliteit is goed voor alles en iedereen. Het is bovendien noodzakelijk omdat we allemaal langer moeten doorwerken. Het liefst vitaal en gezond. Het is verstandig om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Leiders hebben daarbij een belangrijke rol. Niet alleen moeten zij zorgen dat mensen doen waar ze goed in zijn en energie van krijgen, leiders hebben ook de taak om medewerkers te coachen en te begeleiden bij het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé. Ze moeten kortom de vinger aan de pols houden als het gaat om het welbevinden van medewerkers. Doen ze nog wat ze willen doen? Hebben ze nog iets nodig van de organisatie? Is er sprake van wederzijds respect? Het voeren van persoonlijke gesprekken met medewerkers is dan ook een must.”

Een werkomgeving die vitaliteit stimuleert

Leiders vervullen wat zowel Engbers en Ploumen betreft een sleutelrol als het gaat om vitaliteit. Maar de organisatie moet hierin zelf het voortouw nemen. Ploumen: “Het creëren van een werkomgeving die vitaliteit stimuleert is een goed begin. We weten bijvoorbeeld dat zitten het nieuwe roken is. Daarom hebben wij ook sta-plekken geïnstalleerd op kantoor zodat medewerkers kunnen kiezen waar en hoe ze willen werken. Ook hebben we de afvalbakken en printers verplaatst zodat mensen verder moeten lopen, en hebben we routes voor zogenaamde ‘wandelbila’s’. Daarnaast motiveren we medewerkers om vooral de trap te nemen, bieden we uiteraard gezonde voeding aan in het restaurant, en juichen we initiatieven toe die de vitaliteit vergroten. Zo zijn er teams die zelf een gezondheidschallenge hebben georganiseerd.”

Gezond Werken Plein

Ploumen vervolgt: “En we hebben op alle locaties een ‘Gezond Werken Plein’ ingericht. Hier zitten bedrijfsartsen, psychologen, voedingscoaches en fysiotherapeuten. Onze 12.000 medewerkers kunnen hier naartoe gaan wanneer ze dat willen. Toestemming van de leidinggevende is niet nodig. Jaarlijks bezoeken ze deze pleinen zo’n 8.000 keer. Met dit soort ingrepen laten we als bedrijf zien dat we onze medewerkers helpen om vitaler te worden, en maken we het hen makkelijk om gezonde keuzes te maken. Beleid op papier is mooi, maar je moet het als organisatie zichtbaar, tastbaar en toegankelijk maken. Dan krijgt het onderwerp inhoud en wordt vitaliteit een vanzelfsprekend onderdeel van ons dagelijks leven.”

Vitaliteit van medewerkers verbeteren: 7 quick wins

1. Ken en gebruik de talenten

Vraag medewerkers naar hun (verborgen) talenten en maak hiervan gebruik door ze in een rol te plaatsen waarbinnen hun competenties tot uitdrukking komen.

2. Geef medewerkers aandacht

Medewerkers functioneren beter als ze geregeld aandacht krijgen van hun baas. Veel bedrijven die succesvol hun verzuimpercentage naar beneden hebben gekregen, geven massaal aan dat één factor daarbij van doorslaggevende betekenis was: aandacht voor de medewerker. Liefst oprecht.

3. Selecteer op weerbaarheid

Selecteer medewerkers ook op ‘weerbaarheid’, en op de ervaring die ze hebben in het overwinnen van obstakels.

4. Heb extra oog voor de laagopgeleiden

Mannen en vrouwen met lagere inkomens en een lagere opleiding leven gemiddeld zeven jaar korter, blijkt uit cijfers van het RIVM. Laagopgeleide medewerkers moeten door hun werkgever dan ook extra worden aangemoedigd om gezonder te leven en zo hun vitaliteit te vergroten.

5. Maak beweging onderdeel van je vitaliteitsprogramma

Wie langer dan twee uur achter elkaar zit heeft een verhoogde kans op botontkalking, diabetes en hartproblemen en krijgt te maken een vertraagde stofwisseling. Stimuleer medewerkers de trap te nemen, met de fiets naar het werk te komen en tijdens de lunch een blokje om te lopen.

6. Zorg voor een gezonde lunch

Zorg dat er tijdens de luncht vers fruit en verse groenten beschikbaar zijn, haal snoepmachines weg, en vervang vette vleeswaren bijvoorbeeld door eiwitrijke producten.

7. Meet de vitaliteit van medewerkers

Bedrijven die willen weten hoe het is gesteld met de vitaliteit van hun medewerkers, kunnen hiervoor gebruikmaken van de VITA-16 vragenlijst, ontwikkeld door TNO en RIVM.

Meer weten?

Lees het hele artikel bij Centraal Beheer.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid