Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vitaliteit? Een kwestie van tijd
Anders werken

Vitaliteit? Een kwestie van tijd

Albert Sonnevelt

Albert Sonnevelt kent u misschien nog van zijn anti-stresstips voor filerijders op BNR Nieuwsradio. Driemaal op rij werd hij verkozen tot beste opleider van het land. Het team Sonnevelt, opleiders voor vitaal leven, geeft ook trainingen aan het bedrijfsleven. Waaronder een maatwerkprogramma over vitaliteit. Waarmee u vitaliteit, als onderdeel van een gezondere leefstijl, op de agenda kunt krijgen in uw organisatie.

Albert’s innerlijke passie is vitaliteit. Hij wil mensen graag een vitaler leven bezorgen. En hij steekt die passie zeker niet onder stoelen of banken, tijdens deze ochtendsessie in een conferentieoord. Wie aan zijn innerlijke passie kan raken, heeft iets om voor te leven. Dat geeft vitaliteit, omdat het echte zin geeft aan je leven.

Stress bouwt langzaam op

Die echte zin (of betekenis) van het leven zijn mensen kwijtgeraakt als ze dreigen te bezwijken onder de stress. Het persoonlijk breekpunt komt dan dichtbij. Meestal ontstaat stress niet acuut, maar bouwt het zich langzaam op in een mens, stelt Albert. Dat kan door allerlei omstandigheden gebeuren, zowel op het werk als privé. Zelfs rumoerige buren kunnen de druppel zijn. In een wereld waar veel steeds vaker en sneller verandert moet ons lichaam zich voortdurend aanpassen aan veranderende omstandigheden. De stress ontstaat als je niets aan die omstandigheden kunt veranderen, en je jezelf er ook niet aan kunt onttrekken.

Je wordt geleefd

Geleidelijk ontstaat zo het gevoel dat je wordt geleefd, en dat het groter is dan jijzelf. Mannen en vrouwen reageren ook op deze situatie, het voorportaal van een burn-out, verschillend weet Albert. Mannen trekken zich terug op zichzelf, ze hebben geen behoefte aan hulp want ze denken dat ze het zelf beter kunnen. Vrouwen zoeken juist wel meer steun bij elkaar, als manier om hun emoties te kunnen uiten. Flocken heet dat, volgens Albert. Hoe dan ook, emoties kunnen uiten is belangrijk, want anders stopt het lichaam ermee. De stress neemt het dan over. En het lichaam blijft in die stand staan.

Herstelmomenten moet je opzoeken

De oplossing ziet Albert in het versterken van je innerlijke veerkracht. Dat kan door betere voeding, meer training en beweging, en door voldoende herstelmomenten opzoeken en in je agenda zetten, en vooral door: positief denken. Hierdoor kan je meer zin en betekenis ontdekken in je leven. Hiermee komt die innerlijke passie, die drijfveer waarom je dit allemaal doet weer in beeld. En daarmee komt een oplossing voor burn-out en stress in zicht.

Neem wat tijd voor vitaliteit!

Maar voor dat veranderproces is vaak eerst een crisis nodig, in je persoonlijke of professionele leven. Zodat duidelijk is: zo kan het niet verder. Veranderingen kosten energie, en daar is de amygdala in je hersenen het niet mee eens. Die weerstand tegen veranderingen kan je volgens Albert het beste overwinnen met Kaizen. Dat wil zeggen: verander je leven niet ineens, maar in kleine stapjes. Klein genoeg om die amygdala niet te verontrusten, maar wel groot genoeg om vooruitgang te boeken. Na ongeveer 60 dagen heeft de amygdala de nieuwe ‘gewoonte’ geaccepteerd, en ben je ontevreden als je terugvalt in de oude gewoonte. En zo is werken aan vitaliteit ‘gewoon’ een kwestie van tijd, volgens Albert Sonnevelt. U moet er even de tijd voor nemen.

Zet de eerste stap naar een beter leven…

Vitaliteit is een van de kernthema’s tijdens Hét event over duurzame inzetbaarheid (26 november 2019, Jaarbeurs, Utrecht). Albert Sonnevelt begeleidt u en uw medewerkers stap-voor-stap naar een gezondere leefstijl tijdens de workshop ‘Vitaliteit: de code gekraakt’. Leer meer over de zes niveaus van de vitaliteitspyramide waarmee u kunt werken aan vitaliteit. Check hier het complete programma en koop kaartjes!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Blog, Expertserie, Vitaliteit
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid