Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Basics van DI Vitaliteit medewerkers verbeteren? Zet deze 9 stappen
Basics van DI

Vitaliteit medewerkers verbeteren? Zet deze 9 stappen

enthousiast door werkgeluk en vitaliteit

Veel Nederlandse werkgevers benaderen het onderwerp ‘vitaliteit medewerkers’ te eenzijdig en te algemeen. Ze focussen vooral op de fysieke gezondheid. En de activiteiten die ze aanbieden zijn te sterk gericht op iedereen, want elke medewerker heeft er recht op. Uitgaan van de persoonlijke behoeften en wensen van individuele medewerkers scoort beter. Dat blijkt uit het Global Wellbeing Survey van Aon. Hoe gaan we dat concreet doen? 9 Actiepunten.

Hogere medewerkerstevredenheid, betere werk-privébalans en minder stress. Zeker nuttig. Maar echte vitaliteit gaat veel verder dan de gezondheid. Vitaliteit bij de medewerkers heeft ook veel te maken met bevlogen zijn voor je werk, betrokken zijn bij de organisatie die dat werk mogelijk maakt en je daarin beter laat worden, een goede werk-privébalans en financiële gezondheid om je hele leven leuk te blijven vinden. Voldoende rust nemen, gezonder eten en drinken, regelmatig bewegen en op tijd ontspannen. Zodat je de volgende werkdag weer voldoende zin hebt in je werk om optimaal te focussen op de behoeften van de klanten.

Echt vitaal gaat verder

Echte vitaliteit medewerkers gaat dus verder dan een gezondheidsprogramma aangeboden vanuit de werkgever. Alles in de organisatie moet erbij aansluiten: van de bedrijfscultuur tot en met het eten in de kantine. Ook mentale en emotionele stabiliteit hoort erbij. En goed in je vel zitten, omdat je je gesteund voelt door je werkgever en je collega’s.

Vitaliteit medewerkers integraal benaderen

Een echt vitale medewerker past bij de organisatie, zoals een cel past bij een lichaam. Ze geloven niet alleen in de missie, visie en doelstellingen. Ze dragen die zelf ook uit. Zo houden echt vitale medewerkers genoeg energie om langer, en beter door te kunnen werken. Ze werken in een organisatie die dat op allerlei manieren ondersteunt. Fysiek en mentaal. Van de bedrijfsuitjes tot en met gepast advies bij financiële problemen. Het belangrijkste: medewerkers snappen zelf waarom dat zo belangrijk is. En, het allerbelangrijkste: medewerkers bepalen zelf hun beste manieren om zo vitaal mogelijk te blijven.

Vitaliteit medewerkers versterk je met deze 9 actiepunten:

1} Gezonder en socialer eten.

De eerste stappen richting structureel beleid op vitaliteit zijn vrij basaal. Letten op de suiker die overal in zit. Gezonder eten in de kantine. Beter lunchen heeft niet alleen te maken met het eten. Het heeft ook een sociale functie. Elkaar wat vaker zien op informele (lunch)tijden zorgt al snel voor tweemaal zoveel output, declarabele uren en meer creativiteit. En het bevestigt dat ons bedrijf echt aandacht heeft voor een vitale leefstijl.

2} Vitaal benader je integraal.

Vitaliteitsbeleid gaat veel verder dan de fitness(trainer) en de gezonde maaltijd. Er zitten ook sociale, financiële, professionele en emotionele kanten aan. Zonder regelmatig contact met collega’s over alles dat je bezighoudt functioneren mensen ook professioneel minder. Betrokkenheid en bevlogenheid moeten HR en het management regelmatig peilen – dat kan met surveys, maar ook met gesprekken. Een op een, over de wensen en behoeften en door op tijd bij te sturen als er verbazing of ergernis is. Probeer om ook bij financiële en relatieproblemen een luisterend oor te bieden. Als de werknemer dat zelf wil, uiteraard.

3} Zitten is echt het nieuwe roken.

Thuiswerken, mailen, appen en chatten zorgt ervoor dat bijna niemand meer hoeft op te staan om een collega te spreken. Gevolg is dat mensen steeds intensiever doorwerken, met veel te korte pauzes, en met veel te weinig menselijk contact. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte werknemers die ongezonder en minder productief worden. Wat te doen? Probeer dynamisch te werken. Elke pauze die je neemt, leidt tot meer productiviteit en meer werkplezier. Al duurt het maar 5 minuten.

4} Kies de vitale leefstijl die bij je past.

Kom niet met een uitgewerkt vitaliteitsprogramma van bovenaf. Uiterst belangrijk voor succes en acceptatie is dat mensen zelf kunnen kiezen waar hij of zij aan gaan werken, om de leefstijl te verbeteren. Verbeteren wil in dit verband zeggen: beter afstemmen op de eigen, persoonlijke situatie: werkend en privé. Kom met mogelijkheden, voorbeelden, tips en inspiratie. Moedig aan om ‘gewoon’ eens wat te proberen, te experimenteren. Maar dring nooit iets op, schrijf niets voor. Bied liever een luisterend oor, dat altijd open staat.

5} Leef gezond(er), dat verdient zichzelf terug.

Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven speelt een belangrijke rol bij minder gevoelig zijn voor werkstress. Leefstijl draagt daar zeker aan bij. Volgens arbodiensten onderschatten we de positieve effecten van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen. Alleen gezonder leven zorgt al voor 10 tot 15 procent meer productiviteit. En dan gaat het om nuttige output, dus niet om het soort werk dat een ander moet herstellen. Betere output is ook goed voor je eigen motivatie, dat geldt voor elke medewerker.

6} Niets doen is ook werken.

Een goede balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Zoek die balans bij jezelf op. Durf minstens drie keer per werkdag (minstens) 30 minuten niets te doen. Kijk uit het raam en maak je gedachten leeg. Sta op, en maak een (lunch)wandeling, of een praatje met collega’s op een andere afdeling. Onderbreek de gedachtenstroom. Wie daarna weer aan zijn werk gaat, is als iemand die ontwaakt uit een (diepe) slaap. Met verse ideeën, nieuwe inspiratie vanuit nieuwe energie voor het werk.

7} Geef elkaar zo veel mogelijk de ruimte.

Verruim zo veel mogeljk de mogelijkheden om op flexibel te werken, inclusief thuiswerken en compensatie voor plotselinge privétaken. Stop met micromanagen als  resultaatafspraken zijn gemaakt. Vergeet niet dat taken en bevoegdheden bij elkaar horen. Dat betekent als leidinggevende vaker, sneller en meer loslaten en ook vaker ‘horen’ hoe het erbij staat. Werk toe naar een coachende stijl van leidinggeven. Blijf daarbij wel duidelijk over de resultaten die het bedrijf verwacht. Dat geeft medewerkers duidelijkheid en houvast. Wees ook duidelijk over de steun die het bedrijf daarbij kan bieden. Inclusief opleiding en ontwikkeling.

8} Toon oprechte belangstelling.

Verdiep je echt en oprecht in de persoonlijkheid van collega’s. Wat beweegt hem of haar? Is het een sport, een hobby, reizen, het gezinsleven, de maatschappij? De meesten mensen willen er graag over vertellen. Het is de basis voor vertrouwen, en dat is nodig voor betere samenwerking. Kijk daarbij naar het hele plaatje, het psychisch, sociaal, fysiek en financieel welbevinden. Ook bij mensen die op het eerste gezicht geen problemen of twijfels hebben. Wie zich makkelijker kan uiten, ontdekt vaak ook meer over zichzelf. Let wel goed op dat je actief luistert en niemand een kant op duwt. Dus zonder vooroordelen, en met veel open controlevragen. Oprechte belangstelling voor elkaar verhoogt zo de vitaliteit van de hele organisatie.

9} Herstel de energiebalans op tijd.

Aanstaande werkstress is meestal ruim van tevoren te herkennen. Een goede indicator is veranderend gedrag. Bij mensen die verstrooid reageren, vaker afspraken vergeten. Mensen met (te)veel stress worden emotioneler: ze reageren sneller geïrriteerd, zijn ontevreden. Er is geen opbrengst meer, alles kost alleen maar. Hoe herstel je die energiebalans? De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met lunchwandelen, ruimte geven voor stoom afblazen na een zware vergadering, een spraakmakende snack op de vrij-mi-bo, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of …

En als dat alles niet (echt) helpt?

Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen voor hun vitaliteit komen waarmee ze zelf graag verder willen. Omdat ze daardoor steviger in hun werkschoenen en -vel komen. Echt vitale werkgevers geven ze daarvoor alle ruimte. Ze krijgen er betrokken, gemotiveerde en misschien zelfs bevlogen medewerkers voor terug. En ja, misschien liggen die bouwstenen wel ergens anders. Denk dan eens na over een andere invulling van hun functie, bijvoorbeeld met job crafting. Of moedig ze aan om te solliciteren naar een andere functie in het eigen bedrijf.

Meer lezen?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Basics van DI, Langer werken, Nieuws, Vitaliteit

One reacties op Vitaliteit medewerkers verbeteren? Zet deze 9 stappen

  1. Vitaliteit in hart en nieren, daar wordt een werknemer blij van. Vergeet voor de werknemer naast de juiste aanpak, sfeer en stappen hierin op de werkvloer niet om ook de prive-situatie erbij te betrekken.

    Stress hoeft niet op de werkvloer af te spelen, maar kan ook in de gezinssituatie of een te veel aan activiteiten naast het werk bijdragen aan iemand die niet naar behoren kan functioneren op de werkvloer.

    Openheid, reflecterend vermogen, aanpassingsvermogen, het inbouwen van rust en contact met collega’s zijn belangrijk.

    En succes met het toepassen van bovenstaande punten.

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid