Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
25
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 10 tips
Anders werken

Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 10 tips

beweging tijdens je werk

En wéér is het dringende advies: thuiswerken. Hoe hou je het vol? Hoe zorg je dat de collega’s het volhouden? Hoe kunnen de thuiswerkers, al dan niet gedwongen, optimaal inzetbaar blijven voor het werk en voor ‘de zaak’? Met die vragen worstelen vitaliteitsmanagers, vitalogen en coaches. En HR zelf! Vitaliteit tijdens corona bevorder je met deze 10 herziene tips en tweaks.

Elke dag een topprestatie leveren terwijl je alleen achter je bureau zit? Weinig mensen kunnen dat helemaal op eigen kracht. Gelukkig is er hulp. In vele vormen en varianten. Met thuiswerkpakketten, video kookwedstrijden, sportieve challenges, buddies die elkaar regelmatig even laten uitrazen, tot en met mindfulness-momenten bij Philips. Werken aan vitaliteit tijdens corona? Het kan.

De zaak als ziektebron?

En dat is maar goed ook. Want ons ziekteverzuim is dit jaar hoger dan vorig jaar. En het liep in juni verder op. Hoe dat komt? Vooral door ‘besmettingen buiten het gezin’, zoals de arbodiensten dat noemen. Denk aan collega’s, studiegenoten, vrienden of kennissen. Nu thuiswerken weer de norm is, zou een van die bronnen (collega’s) weer moeten afnemen. Rond 20 procent van de werkplekken zijn nog niet volledig corona-proof ingericht. Hetzelfde kan worden gezegd van het gedrag van sommige collega’s en ook klanten. Reden waarom sommige ziekenhuizen de bezoekregels hebben aangescherpt.

Ziek worden van thuiswerken

Maar een andere ziektebron is het thuiswerken zelf. Fysieke en mentale klachten ontstaan makkelijker omdat niet iedereen thuis beschikt over een ergonomisch verantwoorde en rustige werkplek. Daarnaast maken we vaker langere (werk)dagen. Bovendien: in tijden van stress verval je makkelijk in ‘oude’ ongezonde gewoontes. Zoals (teveel) roken, drinken, te weinig bewegen en te zoet eten. En, tussen dat alles door:chaotisch werken, met allerlei taken, oproepen en verzoeken door elkaar. Omdat ze ‘toevallig’ zo zijn binnengekomen.

10 Tips voor meer vitaliteit tijdens corona

Wat werkt wel, wat minder of niet om mensen vitaal te houden terwijl ze thuis werken? Hangt heel sterk af van het bedrijf, de cultuur en de mensen zelf. Maar dwang en drang helpt er zeker niet bij. Ruimte geven voor persoonlijke invulling, en het goede voorbeeld geven als een inspiratiemoment dat (on)regelmatig terugkeert zijn meestal wel stappen in de goede richting. Richting thuiswerkers die zichzelf – ondanks alles – toch ‘redelijk vitaal’ durven noemen.

1} Het vaste werk- en leefritme

Hou je gebruikelijke ritme en regelmaat zo veel mogelijk vast. Daar hoort ook bij: aangekleed en fris gedoucht aan het werk gaan, rond het tijdstip dat je anders ook begint. Zijn partner en kinderen (soms) ook thuis? Spreek dan met elkaar een dagritme af, met vaste tijden voor werken, pauzeren, lunchen, dineren. Plan ook wat huishoudelijke taken en ontspanning (bijna) elke dag. Hanteer vaste begin- en eindtijden. Een eindtijd wil zeggen: alle werkapparaten uit, privétijd begint. Kan dat echt niet, hanteer dan een korte, vaste tijd voor alleen de dringendste zaken (een terugkom-kwartiertje). Zo haal je meer voldoening uit je inspanning en ontspanning.

2} Bewaak de balans

Verschillende onderzoeken in de laatste 3 jaar wijzen erop: we doen teveel taken door elkaar heen. We gaan (te) vaak van het ene ‘spontaan’ binnengekomen mailtje, appje of verzoekje naar het volgende. Werk liever volgens je eigen optimale dagindeling. Er komt dan meestal meer werk uit je handen dan wanneer je alles dat binnenkomt direct ‘wegmept’.

3} Goed ventileren!

Ook het kabinet is door de bocht: zorg voor goede ventilatie in de ruimtes waarin veel mensen wonen en werken. In bedrijfsgebouwen is het volgens de meeste experts verstandig om terugwinnen of hergebruiken (recirculatie) van lucht in luchtverversingssystemen uit te schakelen. En thuis? Minstens een kwartier per dag verse lucht door het hele huis laten stromen, zei premier Rutte. Maar je kunt dat raam rustig wat langer open laten. Zeker nu. Denk aan het Duitse begrip ‘luften’. In deze animatie zie je precies waarom, en hoe het kan werken.

4} Elk uur een korte pauze

Ook goed voor de vitaliteit tijdens corona: voldoende pauzes nemen tussen de werktijden of blokken door. Blijf dynamisch werken. Elke 50 minuten een korte pauze van 10 minuten helpt om de aandacht beter vast te houden op het werk zelf. Blijf in die 10 minuten niet op je werkplek zitten. Loop even ergens anders heen, ruim iets op of doe iets dat niets met werken te maken heeft. Je kijkt dan weer fris tegen je werk aan, als je verder gaat.

5} Naar buiten tijdens de lunch

Probeer tussen de middag, tijdens of rondom de lunch weer even naar buiten te gaan. Dat is goed voor de aanmaak van vitamine D én zo komen de thuiswerkers aan hun essentiële beweging. Wie naar buiten gaat, zoekt het liefst de natuur op: een park in de buurt, de bossen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op de mentale veerkracht.

6} Let op het eten en drinken

Vitaliteit tijdens corona betekent ook: blijven letten op wat je eet en drinkt. Maar thuiswerkers zitten vaker geconcentreerd in een flow. Ze vereten tijd, honger en dorst sneller. Let daarom dus ook bij thuiswerken op voldoende drinken (minstens anderhalve liter water), en gezond eten, met voldoende groente en fruit. De extra tijd die je overhoudt met thuiswerken is goed besteed met lekker en gevarieerd koken, met verse ingrediënten.

7} Leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Iedereen heeft weleens een dag waarop alles tegenzit. Je planning loopt in de war, je krijgt je gedachten niet goed op een rijtje, je raakt snel afgeleid. Neem een dag vrij als je voelt dat je dat nodig hebt of accepteer dat je wat minder productief bent. Kijk of je iets anders kunt doen, of iets eerder of later omdat je daar meer zin in hebt. Doe iets anders met je hersens. Of doe juist iets met je handen. Doe vrijwilligerswerk, als dat kan. Hier staan nog wat mentale gezondheidstips.

8} Thuis kan je ook bewegen

Wie niet naar de sportclub kan of wil door de coronabeperkingen, kan ook thuis prima aan zijn conditie werken. Bijvoorbeeld met traplopen, opdrukken en squats. Op YouTube vind je veel inspirerende filmpjes van workouts tussen het werk door. En veel sportscholen organiseren momenteel huiskamerworkouts. Ook steeds meer bedrijven komen met gezondheidsplatforms voor hun thuiswerkers, waar je fysio-oefeningen tegen houdingsklachten kunt vinden en online trainingen kunt volgen.

9} Hou contact!

Blijf het sociale contact met collega’s onderhouden. Om elkaar te steunen, maar ook om gewoon de dagelijkse dingen uit te wisselen en onderling plezier te hebben. Door vaker te bellen, te chatten, skypen of via Teams om even met elkaar te sparren. Dat versterkt het gevoel dat je er samen de schouders onder zet. Het geeft je energie, dat geldt zeker voor contacten die niets te maken hebben met het werk.

10} Managers zijn coaches

De betere leiders op afstand zijn geen micro-managers die sturen op tijd of aanwezigheid. Het zijn empathische en dienende leiders die ruimte en steun bieden en sturen op resultaten. Weet de medewerker wat de manager van hem of haar verwacht? Een goede manager op afstand bespreekt ook de mentale toestand van elke thuiswerker. Hoe kan ik (of het bedrijf) daarbij helpen? Zijn er nog genoeg leuke momenten? Zeker nu thuiswerken (veel) langer duurt, moet elke thuiswerker zijn en haar leuke momenten bewust opzoeken. Momenten waar je nieuwe energie van krijgt, en die je sterken om dit bijna permanente thuiswerken beter vol te houden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Vitaliteit

One reacties op Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 10 tips

  1. Leo Hollander

    Én…: omarm onbevangenheid in 2021!
    In deze tijd van (social) mediageweld, social distanzing, angst en onzekerheid over de toekomst, is een zware belasting voor menig werkende.
    Met proberen meer onbevangen te zijn creëer je een onbevooroordeelde en kun je minder geremd naar je huidige én toekomstige leven kijken. Fijn voor jezelf én je medemens!
    Probeer het zelf: https://denk-wijzer.nu/hoe-onbevangenheid-helpt/. Deze reactie is bij hoge uitzondering toegelaten. De link is aangepast; opent in een nieuw tabblad. (redactie.)

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid