Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
17
3
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 9 tips
Anders werken

Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 9 tips

beweging tijdens je werk

Hoe kan je thuiswerkers vitaal houden? Hoe motiveer en prikkel je ze om, ook thuiswerkend, optimaal inzetbaar te blijven voor het werk en voor ‘de zaak’? Met die vragen worstelen vitaliteitsmanagers, vitalogen en coaches. En HR zelf! Vitaliteit tijdens corona bevorder je met deze 9 herziene tips en tweaks.

Elke dag een topprestatie leveren terwijl je alleen achter je bureau zit? Weinig mensen kunnen dat helemaal op eigen kracht. Gelukkig is er hulp. In vele vormen en varianten. Van thuiswerkpakketten, langs video-kookwedstrijden, sportieve challenges uitvechten voor de webcam (2x per dag 2 minuten ‘planken’), buddies die elkaar regelmatig even laten uitrazen, tot en met mindfulness-momenten bij Philips. Vitaal blijven werken tijdens corona? Het kan.

Letterlijk ziek worden van thuiswerken

En dat is maar goed ook. Want vooral onze mentale gezondheid staat zwaar onder druk momenteel. Hoe dat komt? Stress door corona. Met alles wat daar helaas bij hoort, waaronder thuiswerken. Bijna de helft van de Nederlanders voelt zich extra vermoeid en geprikkeld. Fysieke en mentale klachten ontstaan makkelijker omdat niet iedereen thuis beschikt over een ergonomisch verantwoorde en rustige werkplek. Vooral jongeren hebben daar last van. Daarnaast werken we gemakkelijk te lang door, zonder het te merken. Bovendien: in tijden van stress verval je makkelijk in ‘oude’ ongezonde gewoontes. Zoals (teveel) roken, drinken, te weinig bewegen en te zoet eten.

9 Tips voor meer vitaliteit tijdens corona

Aandacht voor onszelf, en stippen op de horizon. Dat hebben we nodig voor meer vitaliteit tijdens corona. Aandacht in de vorm van een luisterend oor waar we zo nu en dan tegenaan kunnen praten, of iemand om mee te sparren als we tegen problemen aanlopen. Wat werkt wel, wat minder of niet om mensen vitaal te houden terwijl ze thuis werken? Ruimte geven voor persoonlijke invulling, en als manager zorgen voor een inspiratiemoment dat (on)regelmatig terugkeert. Dat geeft veel thuiswerkers een morele duw in de gezonde richting. En de thuiswerkers zelf? Die denken vooral aan BRAVO: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Het eerste doe je zo veel mogelijk, nummers 2 en 3 veel minder, en de laatste 2 moeten zo gezond mogelijk.

1} Het vaste werk- en leefritme

Houd je gebruikelijke ritme en regelmaat zo veel mogelijk vast. Daar hoort ook bij: aangekleed en fris gedoucht aan het werk gaan, rond het tijdstip dat je anders ook begint. Zijn partner en kinderen (soms) ook thuis? Spreek dan met elkaar een dagritme af, met vaste tijden voor werken, pauzeren, lunchen en dineren. Wissel die bezigheden af, ook met huishoudelijke taken en ontspanning. Dat versterkt het gevoel bij thuiswerkers dat ze efficiënt en effectief bezig zijn. Zo haal je meer voldoening uit je inspanning en ontspanning.

2} Goed ventileren!

Werken aan vitaliteit tijdens corona kan ook met simpele dingen. Waaronder: de woning goed ventileren. Zeker als meerdere gezinsleden er tegelijkertijd uren langer in wonen en werken dan normaal. Zorg voor voldoende frisse lucht, ook áchter je voordeur, en zet hier en daar een raam open. Soms (‘s nachts?) ook voor langere tijd! Denk aan het Duitse begrip ‘luften’. In deze animatie zie je precies waarom, en hoe het kan werken.

3} Elk uur een korte pauze

Ook goed voor de vitaliteit tijdens corona: voldoende pauzes nemen tussen de werktijden of blokken door. Blijf dynamisch werken. Elke 50 minuten een korte pauze van 10 minuten helpt om de aandacht beter vast te houden op het werk zelf. Contact met de buitenwereld kan in de 10 overige minuten elk uur. Blijf dan niet alleen maar zoeken naar nieuws over corona. Daar word je meestal (nog) niet veel vrolijker van.

4} Naar buiten!

Probeer tussen de middag, tijdens of rondom de lunch weer even naar buiten te gaan. Dat is goed voor de aanmaak van vitamine D én zo komen de thuiswerkers aan hun essentiële beweging. Langer perioden bewegen en sporten komt er vaak alleen van wanneer je dat doet op vaste tijden. Neem het dus op in je weekplanning. Alleen, of met een vast sportmaatje. Wie naar buiten gaat, zoekt het liefst de natuur op: een park in de buurt, de bossen. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op de mentale veerkracht.

5} Thuis kan je ook bewegen

Wie niet naar de sportclub kan of wil door de coronabeperkingen, kan ook thuis prima aan zijn conditie werken. Bijvoorbeeld met traplopen, opdrukken en squats. Handig voor de korte micropauzes tussen de focus-flow-thuiswerkblokken door. Op YouTube vind je veel inspirerende filmpjes van workouts tussen het werk door. En veel sportscholen organiseren momenteel huiskamerworkouts.

6} Let op het eten en drinken

Geconcentreerd werken in een flow betekent vaak dat je tijd, honger en dorst vergeet. Let daarom dus ook bij thuiswerken op voldoende drinken (minstens anderhalve liter water), en gezond eten, met voldoende groente en fruit. De extra tijd die overblijft door thuiswerken is goed besteed als de thuiswerker lekker en gevarieerd gaat koken, met verse ingrediënten. Pas ook op voor het tegenovergestelde: overdreven snacken tussen het werk door. Het is niet alleen een aanslag op je gebit, de suikers zijn desastreus voor je hele gezondheid.

7} Leg de lat voor jezelf niet te hoog.

Iedereen heeft weleens een dag waarop alles tegenzit. Je planning loopt in de war, je krijgt je gedachten niet goed op een rijtje, je raakt snel afgeleid. Neem een dag vrij als je voelt dat je dat nodig hebt of accepteer dat je wat minder productief bent. Kijk of je iets anders kunt doen, of iets anders eerder of later omdat je daar meer zin in hebt. Soms helpt dat alles beter vooruit. Baal je ervan dat alle dagen teveel op elkaar lijken? Neem dan een dag vrij, en doe iets anders met je hersens. Ga verder met die talencursus, bijvoorbeeld. Of doe juist niets met je handen. Ga de berging opruimen. Een band plakken, of die kast in elkaar timmeren. Doe vrijwilligerswerk, als dat kan. Hier staan nog wat mentale gezondheidstips.

8} Hou contact!

Blijf het sociale contact met collega’s onderhouden. Om elkaar te steunen, maar ook om gewoon de dagelijkse dingen uit te wisselen en onderling plezier te hebben. Geef elke thuiswerker een collega die als buddy elke dag onderling even informeel contact hebben. Dat kan met videoconferencing zoals Skype, Teams of Zoom. Of met chatten, appen of Facetimen. Zijn de onderwerpen wat zwaarder, pak dan liever de telefoon. Kom regelmatig met een nieuwsbrief of ezine met nieuwe tips. Dat versterkt het gevoel dat je er samen de schouders onder zet. En het versterkt het gevoel verbonden te zijn met het team en het bedrijf.

9} Managers zijn coaches.

De betere leiders op afstand zijn empathische en dienende leiders die ruimte en steun bieden. Hou dus vooral de mentale toestand in de gaten. Waarin loopt deze thuiswerker vast? Hoe kan ik (of het bedrijf) daarbij helpen? Zijn er nog genoeg leuke momenten? Laad je voldoende op tijdens de offline-perioden? Zeker nu thuiswerken (veel) langer duurt, moet elke thuiswerker zijn en haar leuke momenten bewust blijven opzoeken. Maar ook sturen echt hyrbride managers op resultaten. Dat wil zeggen: check of het duidelijk is. Weet de medewerker wat de manager van hem of haar verwacht?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws, Vitaliteit

One reacties op Vitaliteit tijdens corona: het kan met deze 9 tips

  1. Leo Hollander

    Én…: omarm onbevangenheid in 2021!
    In deze tijd van (social) mediageweld, social distanzing, angst en onzekerheid over de toekomst, is een zware belasting voor menig werkende.
    Met proberen meer onbevangen te zijn creëer je een onbevooroordeelde en kun je minder geremd naar je huidige én toekomstige leven kijken. Fijn voor jezelf én je medemens!
    Probeer het zelf: https://denk-wijzer.nu/hoe-onbevangenheid-helpt/. Deze reactie is bij hoge uitzondering toegelaten. De link is aangepast; opent in een nieuw tabblad. (redactie.)

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid