Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Expertserie Vluchten kan niet meer!
Expertserie

Vluchten kan niet meer!

Annet_de_Lange

Zit je bij een kans-werkgever of bij een risico-werkgever? Die vraag zou HR veel vaker, en indringender op het bordje van de werknemer moeten leggen. Medewerkers moeten zelf meer de regie nemen over hun eigen inzetbaarheid en carrière. Dat vindt dr. Annet de Lange, onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Succesvol ouder worden op het werk’ aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Werknemers zijn vaak nog veel te passief, als het gaat over hun eigen duurzame inzetbaarheid. De schuld daarvan neerleggen bij de werkgever onder het motto ‘wie betaalt, bepaalt’, dat kan echt niet meer, vindt Annet de Lange. Ze doet onderzoek naar psychologische mechanismen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid, zoals werkvermogen, competenties, zelfmanagement, eigenaarschap en de motivatie van werkenden tot aan hun (uitgestelde) pensioen.

Je key note tijdens Hét Event DI gaat over je expertise: transitiemanagement naar langer en breder doorwerken. Vooral dat “breder doorwerken” intrigeert me. Gaat het dan over taakverbreding, verrijking, dakpansgewijs ontwikkelen of drastischer: een carrièreswitch?

Ik denk dat je twee soorten acties moet nemen als je duurzame inzet wilt verbeteren. De eerste moet zijn gericht op je leefstijl en je leevermogen. Daarbij sluit ik aan bij de adviezen van de Gezondheidsraad. En als tweede soort activiteit moeten werknemers ook binnen het eigen bedrijf gericht blijven op verbetering van hun eigen employability. Dat doe je onder andere door te reflecteren op je eigen gedrag en prestaties en je zo nu en dan te blijven afvragen of dat (nog) beter kan. Wacht niet af op wat de werkgever daarover heeft te zeggen in functionerings- en beoordelingsgesprekken. Zoek als werknemer zelf nieuwe kansen op.

Je zou zeggen: ouder worden en employability staan elkaar in de weg. Wie ouder wordt, wordt steeds minder employable want hij of zij wil steeds minder nieuwe dingen proberen. Ook wordt het herstelvermogen minder, het kost meer tijd, zeker na inspannende fysieke of mentale taken. Zit er dan geen kern van waarheid in deze ‘klassieke angsten’ van sommige werkgevers tegen ouderen (star, duur, inflexibel)?

Zeker niet! Om te beginnen is de ene oudere de andere niet. Een groot deel van hen is zeer capabel en wil ook graag werken. Zeker nu er zo veel schaarste is op de arbeidsmarkt is er ook alle aanleiding om zo veel mogelijk mensen zo lang mogelijk te laten doorwerken. En bovendien zijn er constructievere manieren om ouderen langer te laten doorwerken dan we in Nederland tot nu toe hebben toegepast. Ik denk aan IJsland, waar 84 procent van de mensen van 55 jaar en ouder doorwerkt. Dat halen wij bij lange na nog niet. Als ze meer taken makkelijker kunnen combineren, wordt langer doorwerken ook voor ouderen eenvoudiger. Met name ook voor vrouwen, die vaker zorgtaken met werk combineren. Dan boor je een groot arbeidspotentieel aan. En dat scheelt miljarden aan bruto binnenlands product, zoals bleek uit onderzoek van PwC.

De ene oudere is de andere niet!

Welke rol kan mobiliteit spelen om breed employable te blijven, nu en in de toekomst?

We kunnen en moeten steeds meer doen om te zorgen dat mensen wendbaar kunnen blijven. Medewerkers moeten zelf ook meer bewust worden van hun eigen belang daarbij, en meer de regie pakken over hun eigen loopbaan. Werknemers kijken vaak nog te rooskleurig naar hun eigen employability. Wie heeft er bijvoorbeeld in de laatste 6 maanden een cursus gevolgd? We moeten vaker stilstaan bij onze mogelijkheden in de nabije toekomst. Wat kunnen we nog meer, en hoe zou dat het beste kunnen? Ook werkgevers moeten dat vaker doen. En dan vooral naar de mogelijkheden die een medewerker nog heeft over twee tot acht jaar. Ook de vijftigers moeten zo lang nog doorwerken.

Tijdens Inzet Op Maat, of Hèt Event Duurzame Inzetbaarheid neem je de aanwezigen mee in de inzichten over arbeidsmobiliteit en employability. Noem één nieuw inzicht waar je dieper op ingaat.

Wat is employability nu eigenlijk, hoe kijken we daar nu tegenaan? Zowel over de mens als over de arbeidsmarkt zijn er nu belangrijke nieuwe inzichten die ik graag met de bezoekers deel. Zoals de vraag hoe de mens volgens diverse onderzoeken langer aan de slag kan blijven. Welke leefstijl is daarvoor meer geschikt? En wat betreft de arbeismarkt: zijn werknemers zich zelf voldoende bewust van kans- en risico-beroepen bij duurzame inzet, en weet je bij welke soort werkgever je nu zit? Is het een kans-werkgever, en zo niet wat ga je er dan zelf aan doen? Hoe maak je dat als HR voor werknemers inzichtelijk? Zodat werknemers zelf kunnen beoordelen welke kansen op groei en ontwikkeling zij hier zullen hebben en krijgen. De schuld van je eigen te kort schietende inzetbaarheid geven aan de werkgever, dat kan echt niet meer.

Meer informatie

Annet de Lange verzorgt de key note ‘Arbeidsmobiliteit en employability‘ tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid, op 20 november aanstaande in de Jaarbeurs, Utrecht. Bestel nu uw kaarten!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Expertserie, Expertserie, Langer doorwerken, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid