Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Voer eens een Echt Gesprek
Achtergrond

Voer eens een Echt Gesprek

Organisaties die duurzame inzetbaarheid willen stimuleren, zorgen voor een Echt Gesprek met hun medewerkers. Dat betekent dat je als werkgever en werknemer permanent met elkaar in gesprek bent over wat je elkaar te bieden hebt. In dit artikel geeft Bert Bloem tips uit de praktijk.

Als leidinggevende kun je beter in gesprek met medewerkers als je weet wat je wilt en waarom je dit wilt. In de onderlinge dialoog kun je gebruikmaken van de bekende vragen waarom, hoe en wat:

  • Waarom als basis voor jouw visie op jouw organisatieonderdeel .
  • Hoe als de weg waarlangs je een bepaalde visie wilt realiseren, zeg maar het proces.
  • Wat als basis voor het te bereiken concrete resultaat.

Daarmee ben je je als leidinggevende bewust van je eigen stuurvraagstuk. Dat wil zeggen dat je sturing geeft in het heden, op basis van kennis van het verleden en vanuit een visie op de toekomst.

Dat geldt ook voor medewerkers. De boodschap aan hen is: wees je ervan bewust wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Het is voor medewerkers dan ook belangrijk om een helder beeld van zichzelf te hebben, te weten wat ze willen en je in te zetten om dit te realiseren.

Kortom, leiding en medewerkers: ken je ambitie en je mogelijkheden. Alleen als je weet wat je wilt en waar je nu staat, is het mogelijk om een koers te bepalen.

Onderlinge afstemming
Het realiseren van de organisatiedoelen heeft de grootste kans van slagen in onderlinge afstemming. Voor leidinggevenden betekent dit: wees helder over de koers van de organisatie, en voor medewerkers: gebruik de koers van de organisatie optimaal om persoonlijke ambities te bereiken en te stimuleren, probeer ze erop af te stemmen.

Duurzame inzetbaarheid wordt zo op een natuurlijke wijze gestimuleerd en gerealiseerd. Inzet en de persoonlijke ontwikkelingsbehoefte zijn op deze manier namelijk zo optimaal mogelijk met elkaar verbonden.

Communicatie is cruciaal
Met elkaar in gesprek komen, zijn en blijven, is cruciaal bij het stimuleren van duurzame inzetbaarheid. Dat gebeurt dus niet alleen periodiek met een min of meer formele HR-agenda (beoordeling, functioneringsgesprek of anders), maar permanent.

De meer formele momenten gebruik je als aftrap, om te evalueren en om bij te stellen, maar het echte gesprek voer je tijdens het werk. Dat gebeurt tweezijdig en niet in lange bijeenkomsten. Je praat gewoon tijdens het werk over het werk en vooral over hoe gaat met de mens in het werk.

Als leidinggevende is het van belang dat je jezelf in ieder geval de volgende vragen stelt:

  • Wat zie ik nu echt van de medewerker?
  • Past het bij de afspraken, het beeld dat geschetst is van de persoonlijke ontwikkeling?
  • Klopt het bij de koers die ik als leidinggevende wil varen?
  • Past het bij de doelen die we gesteld hebben?

Je feedback hierover aan de medewerker gebeurt bij voorkeur in het hier en nu en bestaat uit concrete, heldere en korte puntjes van aandacht, aanwijzingen, reflectie en momenten van bewustwording.

Vijf tips voor een Echt Gesprek
1. Zorg dat je je eigen stuurvraagstuk concreet hebt (zie hierboven).

2. Leg de verantwoordelijkheid voor inzet, inzetbaarheid, prestaties en ontwikkeling terug bij medewerkers. Gebruik de gesprekken die je met hen voert om hier zicht op te krijgen, om medewerkers te stimuleren hierover na te denken en de gedachten aan te scherpen.

3.Start al bij de instroom van nieuwe medewerkers een dialoog waarin je uitgaat van vragen als: wat zijn jouw ambities als werknemer, welke toekomstplannen heb je, welke koers hebben wij als organisatie voor ogen, en past dat bij elkaar? Zo zit je als twee gelijkwaardige partijen aan tafel en voer je een zakelijke dialoog over wat je elkaar te bieden hebt.

Zet deze dialoog zo in dat het een echte start is van de samenwerking en zet deze in het dagelijkse werk op een natuurlijke wijze voort. Voor een duurzame werkrelatie gaat het er immers niet alleen om of iemand nú in een bepaalde functie past. Ook in de toekomst gaat het om de kwaliteiten en motivatie van de persoon en de waarde hiervan voor de organisatie.

4. Zorg in de gehele loopbaan voor eerlijke en transparante input voor een Echt Gesprek, bijvoorbeeld met ePortfolioprogramma’s. Deze bevatten tests, vragenlijsten en (reflectie)opdrachten die medewerkers op een andere manier naar zichzelf laten kijken. Zo krijgen ze een scherper beeld van zichzelf en van wat ze kunnen en willen. Vanuit het ePortfolio kunnen ze zichzelf vervolgens presenteren en zichtbaar maken voor nieuwe uitdagingen.

5. Check als leidinggevende én medewerker je communicatieve vaardigheden en volg eventueel een training. Leer om snel te schakelen, niet alleen te kijken maar ook te zien, niet alleen te horen maar ook te verstaan en niet alleen te praten maar leer een boodschap kort en helder over te brengen. Communicatieve vaardigheden zijn naast bewustzijn een van de belangrijkste pijlers voor het slagen van een Echt Gesprek.

Dit is het vierde en laatste artikel in een serie over duurzame inzetbaarheid, verzorgd door Meurs HRM.

Bert Bloem is als adviseur en consultant onder andere betrokken bij de implementatie van de ePortfolioprogramma’s van Meurs HRM. Ook doet hij e-coaching en begeleidt hij Anders Werken binnen Meurs HRM. In de workshops en trainingen die hij daarnaast geeft, daagt hij mensen graag uit om bestaande structuren en vertrouwde oplossingen in de kast te laten en heilige huisjes ter discussie te stellen. Samen met collega Marleen de Bruijn geeft hij trainingen in het voeren van een Echt Gesprek.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Competentiemanagement, Talentontwikkeling, Uncategorized
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid