Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Voor wie het niet meer trekt: de burnout break!
Gezonder werken

Voor wie het niet meer trekt: de burnout break!

Long Covid kan zich op allerlei manieren manifesteren. De Delta-variant breekt met zijn massale virusproductie door alle vaccins heen. Lockdowns worden opnieuw ingesteld. Weer moet je thuiswerken. Misschien wel permanent. Wie kan er nog goed tegen, al dat slechte nieuws over de pandemie waar geen einde aan komt? Misschien wordt het tijd voor een burnout-break.

Ongeveer 1 op elke 3 werknemers tot 45 jaar zou tegen een burnout aan zitten. Die duurt gemiddeld 290 dagen, van 242 dagen enkele jaren geleden. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld 260 euro per dag, exclusief vervangingskosten en productieverlies. De jaarlijkse kosten van verzuim door stress worden geschat op 2,8 miljard euro. Behandelen van burnouts heeft weinig zin; dat kost net zoveel als uitzieken. En de genezing duurt ook net zo lang.

Aanhoudende onzekerheid

De aanhoudende onzekerheid over corona versterkt de moedeloosheid en machteloosheid alleen maar. Mensen maken zich steeds meer zorgen over hun baan, gezondheid, financiën of ingewikkelde thuissituatie die ontstaat door gedwongen thuiswerken met puberende kids die nergens heen mogen. Plus vakantiebestemmingen die plots onbereikbaar blijken door kameleontische kleurcodes. Dat leidt tot chronische stress en burnout-klachten, die zich vaak later pas manifesteren als chronische ziektes. Waaronder hart en vaatziekten.

Neem een burnout break!

Geen wonder dus, dat steeds meer bedrijven eieren voor hun geld kiezen en de burnout-tsunami proberen te stoppen voordat hij ook over hun bedrijf heen rolt. Hoe? Ze bieden hun mensen een korte vakantie aan. Of extra verlofdagen, die je mag opnemen als je daar behoefte aan hebt. Noem het popup verlof, wellbeing days of een burnout break, zoals The Guardian dat laatst deed. Grote bedrijven als Google, Linkedin en Microsoft gingen je voor. Zij gaven 2 tot 5 dagen extra verlof vorig jaar, en soms ook dit jaar.

Hele bedrijf dicht: de beste oplossing

Soms kan je zelf bepalen wanneer je ze opneemt. Andere bedrijven gaan collectief een week dicht. Dan ontstaat er geen stress over de vraag wie wanneer gaat. Maar ook is er dan geen excuus meer om toch stiekum door te werken tijdens de vakantie. Geen mails en apps meer checken als je verplicht vrij bent. Soms is ook offline gaan verplicht. Het hele bedrijf ligt immers stil.

Tijdig het roer omgooien

Veel psychologen zien een gedwongen, collectieve break als beste preventie tegen immer oplopende stress en burnouts. Gooi tijdig het roer om, voordat een aanvaring niet meer is te vermijden. Daar is meer voor nodig dan enkele dagen vrij. Maar het kan misschien helpen om je werk anders te bekijken. En om het dan, op een wat gezondere manier proberen langer vol te houden?Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid