Stelling
"Bij langer thuiswerken moet je het werk zelf heel anders inrichten."
26
4
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Voorkomen van ziekte duurt het langst. Hoe doe je dat?
Achtergrond

Voorkomen van ziekte duurt het langst. Hoe doe je dat?

Werkgevers willen het verzuim terugdringen. Verzekeraars willen de schadelast beperken. Hoe kunnen beide samenwerken zonder dat de werknemer het kind van de rekening wordt?

Zorg- en inkomensverzekeraars spelen een belangrijke rol in preventie en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Vergaande samenwerking is er echter nog niet. Boy Sluiter, directeur Verkoop bij Coöperatie VGZ Verzekeringen: “Preventie is ongelooflijk belangrijk, maar voor een zorgverzekeraar is het duur en de besparing is voor een ander. Bovendien is de financiering van ons zorgstelsel er niet op ingericht.”

Vierhonderd euro per werknemer

Een daling van het ziekteverzuim met 1 procent scheelt alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten. Per werknemer komt dat neer op vierhonderd euro per jaar. Gezonde werknemers zorgen bovendien voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met één procent door duurzaam werken is goed voor zes miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met honderd werknemers staat dat gelijk aan een jaarlijkse omzetstijging van 95.000 euro.

Belang van duurzame inzetbaarheid
Deze cijfers tonen het belang van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Peter Spaans, manager Verkoop bij Zilveren Kruis Achmea: “Als je kijkt naar de enorme stijging van de zorgkosten in de laatste vijf jaar, dat is ongeveer 34 procent, dan is duidelijk dat preventie van groot belang is. De bijdrage die werkgevers aan curatieve zorg moeten betalen is de helft, circa veertien miljard euro. En hierin hebben we duidelijk een gezamenlijk belang. Zeker gezien het feit dat we allemaal ook nog eens langer moeten gaan doorwerken.”

Gezondheidsmanagement
Zilveren Kruis Achmea (ZKA) heeft zowel een zorg- als een inkomensverzekeraar in huis, volgens Spaans een bewuste keuze. “Weliswaar in twee entiteiten, maar onderling is er natuurlijk wel samenwerking.” Erik van der Ploeg, senior adviseur gezondheidsmanagement bij ZKA, vult aan: “Doel is om preventie en verzuimbeleid in de keten, dus de samenwerking tussen werkgever, verzekeraar en ook werknemer, aan te bieden. Dat kunnen we, maar de praktijk laat zien dat het ingewikkeld is om die keten vorm te geven. De werkgever heeft zelf een aandeel in preventie en verzuimbeleid, het is uiteindelijk zijn beleid. Voor de zorg- en inkomensverzekeraars is daarin ook een rol weggelegd.”

Voorkomen is duurzamer

Werkgevers maken binnen het dossier duurzame inzetbaarheid echter nog niet de koppeling tussen preventie en verzuimbeleid, zo stelt Van der Ploeg. En daarmee niet met de zorg- en de inkomensverzekeraar. “De werkgever speelt dus een belangrijke rol in de totstandkoming van samenwerking tussen die twee verzekeraars.”

Die samenwerking tussen verzekeraars is volgens Peter Spaans soms moeilijk vorm te geven. “Daarvoor is onderkenning van het gemeenschappelijke belang essentieel. Hierin kan de werkgever ook een belangrijke rol spelen, door verzekeraars aan te spreken en ze te vragen over de grenzen van de concurrentie heen te stappen.”

Preventie en duurzame inzetbaarheid

Bij ZKA bestaat het beleid ten aanzien van preventie en duurzame inzetbaarheid uit drie onderdelen: inzicht, advies en oplossing. Peter Spaans: “Vanuit de zorgverzekeraar hebben we goed inzicht in de zorgconsumptiecijfers. We kunnen vanuit de basis- en aanvullende verzekering zien waarvoor ziekenhuizen bezocht worden. Voor bedrijven met meer dan vijfduizend werknemers kunnen we dat nauwkeurig vaststellen zonder dat de privacy van de werknemers in het geding is. Voor kleinere bedrijven kunnen we die cijfers afzetten tegen de branche of de sector. Wij hebben twee miljoen verzekerden via collectiviteiten in de boeken.”

Na het verkrijgen van inzicht volgt advies. “Daarin kun je bijvoorbeeld langdurig verzuim als speerpunt nemen. Het kan ook zijn dat de bedrijfscultuur verbeteringen in de weg staat. Dan ligt er een taak voor HR”, aldus Spaans. “Of een bedrijf heeft ‘fit & fun’ nodig: overgewicht aanpakken, of stoppen met roken-programma’s.” De derde pijler is de oplossing. Spaans: “Wij kunnen een rol spelen door producten en diensten aan te bieden of oplossingen te financieren. Een (verzuim)verzekering kan een oplossing zijn.”

Lees het hele verhaal in in PW De Gids Magazine 11Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsvoorwaarden, Balans werk-privé, Gezonder werken, Langer doorwerken, Langer werken, Uncategorized, Vitaliteit
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid