Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Voorlopig maar blijven thuiswerken?
Langer werken

Voorlopig maar blijven thuiswerken?

Negen van elke tien werkgevers laat zijn mensen voorlopig liever nog thuiswerken. Dat concludeert bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend na onderzoek onder zo’n 600 werkgevers en 600 werknemers. Andere onderzoeken laten een genuanceerder beeld zien.

Slechts 10 procent van de werkgevers verwacht in het derde kwartaal een volledige terugkeer na kantoor. De actuele stijging van het aantal besmettingen en de dreiging van nieuwe uitbraken van het coronavirus speelt daarin een rol, aldus Ahrend. De meerderheid van de werkgevers houdt in de tweede helft van het jaar rekening met een bezettingsgraad op kantoor van minder dan 60 procent. Een derde zelfs gaat uit van een bezettingsgraad van minder dan 40 procent. Van de bevraagde werknemers denkt maar 28 procent dat ze binnenkort weer op de zaak zullen zijn.

Opening onbekend

Uit een flitspeiling van PW. onder 129 HR-professionals blijkt dat bijna de helft van de bedrijven nog niet weet wanneer alle medewerkers weer terug kunnen. Ruim één op elke 7 ondervraagden denkt dat dit pas in de eerste helft van volgend jaar zal kunnen. Ook verwacht driekwart van de ondervraagden dat medewerkers vaker zullen thuiswerken. PW. hield zijn flitspeiling begin juli, aan het eind van de intelligente lockdown.

Open tijdens de lockdown

Opvallend aan de peiling van PW. is dat ruim 40 procent van de HR-professionals aangeeft dat het kantoor tijdens de lockdown open gebleven is. Een op de drie antwoordt dat het bedrijf de deuren helemaal gesloten had, maar inmiddels deels weer open is. Drie procent was op het moment dat de vraag werd gesteld (begin juli, toen de ‘intelligente lockdown’ werd opgeheven) nog altijd dicht.

Open voor werk

Twee van elke drie kantoren is nu open voor alle werkzaamheden. Toch vindt maar een kwart van de ondervraagden bij PW. dat je er ontmoetingen met collega’s zou moeten plannen. Klanten bezoeken op, of vanuit kantoor ziet slechts 15 procent zitten. Bij vier op de tien ondervraagden is meer dan 30 procent van het personeelsbestand welkom. Een kwart houdt het hoogstens op 30 procent, terwijl 14 procent de deuren sluit bij twintig procent. Een op de tien bedrijven wil hoogstens tien procent van de werknemers op de zaak zien.

Graag terug, soms thuiswerken

In het onderzoek van Ahrend geven veel werknemers aan dat ze graag weer terug willen. Geen goede werkplek thuis, gebrek aan sociale interactie en afnemende betrokkenheid bij de organisatie zijn de belangrijkste redenen. Toch staan veel werknemers positief tegenover vaker enkele dagen thuiswerken als vrije keuze. Zo zeggen mensen thuis productiever en gelukkiger te zijn, en een betere balans tussen werk en privé te ervaren. Ook driekwart van de werkgevers vindt dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit. Wel is het volgens hen bij langdurig volledig thuiswerken, zoals tijdens de lockdown het geval is, lastiger om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers op afstand te waarborgen en nieuwe projecten op te starten.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid