Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Waar blijft de koffie?!
Het Nieuwe Werken

Waar blijft de koffie?!

Vooral het bruine vocht missen we, nu we weer massaal thuis werken. Dat wil zeggen: de gratis variant van de zaak. Ook de reiskostenvergoeding en de goedkope lunches ontberen we. Maar 30 procent van de huidige thuiswerkers mist helemaal niets, als ze terugdenken aan de tijd op de zaak. Dat blijkt uit het rapport Working From Home in the Netherlands 2020 Q4 van Telecompaper.

Vier op elke tien doet zijn of haar werk volledig vanuit huis momenteel. Als de pandemie voorbij is, verwacht zo’n 15 procent nog fulltime vanuit huis te werken. Van de zzp’ers werkte een derde al voor de pandemie bijna altijd vanuit huis. Bijna de helft van de zelfstandigen heeft daar een aparte ruimte voor ingericht.

Weg met die keukentafel!

Dat blijkt voor de min of meer gedwongen thuiswerkers een flink obstakel. Maar 27 procent van alle thuiswerkers heeft nu een gezonde, ergonomische werkplek. Twee van elke drie thuiswerkers heeft geen ergonomisch verantwoorde werkplek thuis. En 15 procent zit nog altijd aan de keukentafel te tikken, vegen en te schuiven. Dat leidt tot meer fysieke klachten bij 4 van elke 10 thuiswerkers, bleek uit eerder onderzoek van het CNV. Hieruit bleek ook dat 44 procent geen arbo-verantwoorde werkplek heeft.

Gezondheidsproblemen

‘We zien dat het nog steeds lastig is voor mensen om thuis een geschikte werkplek in te richten’, concludeert Ed Achterberg, CEO van Telecompaper. ‘Veel mensen houden geen rekening met ergonomische behoeftes en werken in open ruimtes waar ook andere mensen zijn. Daardoor liggen gezondheidsproblemen en afleiding op de loer.’

Let op de verbinding!

En de verbinding met ‘de zaak’? Driekwart gebruikt Wifi. Meestal is alleen het modem/de router die hun provider heeft geleverd beschikbaar om de verbinding open te houden. Maar 21 procent gebruikt een bekabelde verbinding met doorgaans meer en betrouwbare capaciteit, en 3 procent gebruikt 4G of 5G. Wifi-extenders, bedoeld om de capaciteit en stabiliteit van de verbinding te verhogen, gebruikt slechts 21 procent.

‘Werken waar je wil’

De Kamerleden Van Weyenberg van D66 en Smeulders van GroenLinks willen werknemers meer mogelijkheden geven om thuis te werken. Ze hebben het ‘Wetsvoorstel werken waar je wil’ opgesteld. De Kamerleden willen de wet, in verband met de coronacrisis, met spoed indienen bij de Tweede Kamer. Van Weyenberg weet dat lang niet iedereen thuiswerken prettig vindt. ‘Sommigen zijn er heel erg klaar mee. Maar het is in deze omstandigheden vooral veilig. Het wetsvoorstel van GroenLinks is bedoeld als aanpassing op de Wet Flexibel Werken WFW. Volgens deze WFW mag een werknemer nu vragen om andere werktijden, korter of langer werken en ook om werken op een andere plek. CDA en VVD hebben eerder al aangegeven niet veel te zien in de voorgestelde aanscherping.

Meer over thuiswerken?

Lees meer over de ins en outs van semi-permanent thuiswerken in dit artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid