Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Waar staat duurzaam inzetbaar in de cao?
Achtergrond

Waar staat duurzaam inzetbaar in de cao?

meten, berekenen, onderzoeken

De cao’s die in 2018 worden afgesloten, zijn te weinig gericht op de toekomst. Er wordt veel te weinig afgesproken over investeringen in de kwaliteit van de beroepsbevolking voor de lange termijn. Voor zover in cao’s wél toekomstgerichte afspraken worden gemaakt, zijn die vooral kostenverhogend. Dat stelt directeur Gerard Groten van werkgeversvereniging AWVN.

Groten constateert ‑  onder andere in het Financieele Dagblad ‑ dat het aantal concrete afspraken over opleiding en ontwikkeling van werkenden stagneert. Driekwart van de nieuwe of vernieuwde cao’s dit jaar bevat nieuwe afspraken over duurzame inzetbaarheid, maar het aantal concrete afspraken blijft klein. Groten noemt dit ‘zeer zorgelijk’.

‘Innovatie staat stil’

“We weten dat er op zeker moment een omslag in de economie en op de arbeidsmarkt komt. We weten ook dat de arbeidsmarkt snel verandert. Dan is het een gemiste kans om daar niet sterker op te anticiperen.” Groten noemt het in het FD doodzonde dat innovatie van de arbeidsmarkt stilstaat. “In Duitsland blijft de groei nu al onder het potentieel door krapte op de arbeidsmarkt en in Nederland staat dat te gebeuren.”

Ontzien remt de ontwikkeling

Dat de nadruk op hoger loon ligt bij de cao-onderhandelingen komt vooral door de opstelling van de FNV, vindt Groten. Vakbondsvoorstellen als generatiepact en andere ontziemaatregelen voor ouderen verkleinen volgens Groten het arbeidspotentieel op een toch al krappe arbeidsmarkt. “Het gevaar bestaat bovendien dat deze tijdelijke maatregelen structureel gaan worden zoals we dat in het verleden met de VUT hebben gezien.”

Veel studie over duurzame inzet

In de bijna 200 nieuwe cao’s die het afgelopen halfjaar zijn afgesloten, hebben werkgevers en werknemers volgens de AWVN iets meer afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid dan vorig jaar. Maar in een op elke drie cao’s gaat het om studie-afspraken om na te denken over manieren om vooral ouderen langer te laten doorwerken. “Op potentiële oplossingen zitten we niet te wachten”, aldus Groten. Toch blijkt uit cijfers van AWVN zelf dat de helft van de cao’s van dit jaar wel concrete acties op duurzame inzetbaarheid bevat.

Loopbaan-apk

Wat werkgevers liever zouden zien, zijn werknemers die zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun loopbaan. Bijvoorbeeld door elke vijf jaar een loopbaan-APK te volgen, en hieruit cursussen en opleidingen te destilleren die helpen om langer door te werken. In deze baan bij deze werkgever, of desnoods in een andere baan bij een ander bedrijf. Zelf werken aan je eigen employability, kortom. Maar diverse onderzoeken wijzen het keer op keer uit: de meeste werknemers verwachten dat de werkgever het mogelijk maakt om door te werken tot de pensioenleeftijd. Een klein deel van de oudere werknemers praat er zelf over met zijn werkgever.

Flex-AOW en generatiepact

De vakbonden, met name de FNV, zien – zeker voor ouderen in fysiek zware beroepen – meer in flexibele AOW en generatiepacten. In een generatiepact staan afspraken waardoor oudere werknemers minder kunnen gaan werken, maar de pensioenopbouw loopt wel door, en meer jongeren krijgen de kans om in de sector te werken. In een 11-puntenplan stelt de FNV voor om per extra levensjaar een half jaar later met pensioen te gaan. Daarnaast moet de AOW-uitkering vier jaar eerder of later kunnen ingaan. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit AOW vanaf 63 of uitstel tot 71 jaar. De politiek zal dat maatwerk per branche of sector ook mogelijk moeten maken, is hun boodschap. Nu bevat een cao op elke tien een generatiepact.

Persoonlijke ontwikkeling: wie begint?

Misschien dat veel werknemers wel langer willen doorwerken. Zeker als ze ouder worden, en het vooruitzicht van een werkloos bestaan opdoemt. Maar ze moeten het ook kunnen. Dan is de vraag: is er ander werk dat minder zwaar is en nog voldoende betaalt? En zo ja: moet ik me daarvoor gaan om-, her-, of bijscholen? Hierachter zitten andere vraagstukken. Wie moet het initiatief nemen voor die persoonlijke ontwikkeling? Werkgever, werknemer, overheid of alle drie? Wie gaat het betalen? En wanneer volg ik die opleiding of cursus? Wat te doen met de aarzeling, tot soms weerzin vooral bij mensen met een lagere of middelbare opleiding tegen weer of nog ‘iets nieuws gaan leren’? Kunnen andere instrumenten, zoals demotie helpen bij de inzetbaarheid? Lees alles over de (on)mogelijkheden van langer doorwerken in het dossierartikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsvoorwaarden, Nieuws

One reacties op Waar staat duurzaam inzetbaar in de cao?

  1. judith beintema

    Interessant hoe vakbonden en werkgevers naar duurzame inzetbaarheid kijken…

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid